Kestene jedemo kuhane ili pečene, na druge načine ih baš nešto i ne pripremamo. Ne znam da sam ikada kog nekoga za ručak pojela nešto s kestenom. A s njima se kuhaju i juhe, gulaši, peku se pizze, od kestenova brašna radi se tjestenina, kruh, a Talijani prave i pivo (i to oko 40-ak etiketa).
Juha od tikve s lovranskim marunom
Kesten, kostanj, marun u nas je jesensko-zimska grickalica i čest povod za okupljanje oko vatre uz kuhano vino ili gemišt. Ali ima onih koji znaju cijeniti kesten kao što se cijenio nekad. Njih u udruzi Lovranski marun predvodi Ante Bistre, čovjek koji se zalaže za očuvanje marunskih šuma, stabala koja daju plodove od kojih su se hranile generacije na širem lovranskom području.
– Nekad su naše none čuvale marune cijelu zimu jer je on bio nutrijent važan za prehranu ovog kraja – kaže Ante. Tako je i u Antinoj obitelji koja u svojoj konobi Kali u Medveji poslužuje jela s marunom. U njihovoj kuhinji dva su chefa: mama Zorica i zet Tomislav Vidović, a i u kuhinji i kući vrijedi jedno pravilo – povratak tradiciji i tradicijom prema budućnosti.
Rezanci od maruna s kvarnerskim škampom
Obitelj Bistre puno toga proizvodi od onoga što uzgoji ili ubere u prirodi, tako je i s marunom od kojega rade kremu od maruna te lovransku nutellu, odnosno kremu od kestena s čokoladom, naziva Marunela te smokvenjak od maruna i smokava. I mjesto Medveja dobilo je ime po marunu, objašnjava Ante: “Ubrane marune ljudi su stavljali na hrpu i pokrivali lišćem ili kako mi kažemo “med veje” (veje=lišće). I kad bi nekog pitao u ovo doba godine “kamo greš”, odgovorio bi “grem med veje”.
Dakle, med veje ili u kestene, kako god, uputite se u šumu, kod prvog gradskog kestenjara, u konobu Kali ili još bolje u vlastitu kuhinju i skuhajte nešto po predloženim receptima
Rolada s kremom od maruna