JESENSKA DELICIJA

NEODOLJIVI MARUNI: Bili smo na Kvarneru i pripremili jela koja svakako morate isprobati!

Kraljevi šume u provjereno dobrim kombinacijama!

Kestene jedemo kuhane ili pečene, na druge načine ih baš nešto i ne pripremamo. Ne znam da sam ikada kog nekoga za ručak pojela nešto s kestenom. A s njima se kuhaju i juhe, gulaši, peku se pizze, od kestenova brašna radi se tjestenina, kruh, a Talijani prave i pivo (i to oko 40-ak etiketa).

Juha od tikve s lovranskim marunom

Lovran, 281015.
U neposrednoj blizini Medvejske drage u selu Kali nalazi se konoba Kali koju vodi obitelj Bistra.
Rade tradicionala i inovativna jela toga kraja. Za ovu sezonu su nam pripremili jela s marunima i odveli nas u berbu maruna u lovransku sumu. Njihov kruh s brasnom maruna je vec godinama na jelovniku. Uz kruh pripremili su juhu od maruna i sjemenki buce, tjestetinu s brasnom maruna i skampe,pecenu bucu s cesnjakom i marunima i tradicionelne rolade s marunima.
Servirali su i njihove domace suhomesnate proizvode s prozivodima od maruna i smokve po kojima su poznati.
Berislava Picek/CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Kesten, kostanj, marun u nas je jesensko-zimska grickalica i čest povod za okupljanje oko vatre uz kuhano vino ili gemišt. Ali ima onih koji znaju cijeniti kesten kao što se cijenio nekad. Njih u udruzi Lovranski marun predvodi Ante Bistre, čovjek koji se zalaže za očuvanje marunskih šuma, stabala koja daju plodove od kojih su se hranile generacije na širem lovranskom području.

Knedle od maruna i čokolade

Lovran, 281015.
U neposrednoj blizini Medvejske drage u selu Kali nalazi se konoba Kali koju vodi obitelj Bistra.
Rade tradicionala i inovativna jela toga kraja. Za ovu sezonu su nam pripremili jela s marunima i odveli nas u berbu maruna u lovransku sumu. Njihov kruh s brasnom maruna je vec godinama na jelovniku. Uz kruh pripremili su juhu od maruna i sjemenki buce, tjestetinu s brasnom maruna i skampe,pecenu bucu s cesnjakom i marunima i tradicionelne rolade s marunima.
Servirali su i njihove domace suhomesnate proizvode s prozivodima od maruna i smokve po kojima su poznati.
Berislava Picek/CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

– Nekad su naše none čuvale marune cijelu zimu jer je on bio nutrijent važan za prehranu ovog kraja – kaže Ante. Tako je i u Antinoj obitelji koja u svojoj konobi Kali u Medveji poslužuje jela s marunom. U njihovoj kuhinji dva su chefa: mama Zorica i zet Tomislav Vidović, a i u kuhinji i kući vrijedi jedno pravilo – povratak tradiciji i tradicijom prema budućnosti.

Rezanci od maruna s kvarnerskim škampom

Lovran, 281015.
U neposrednoj blizini Medvejske drage u selu Kali nalazi se konoba Kali koju vodi obitelj Bistra.
Rade tradicionala i inovativna jela toga kraja. Za ovu sezonu su nam pripremili jela s marunima i odveli nas u berbu maruna u lovransku sumu. Njihov kruh s brasnom maruna je vec godinama na jelovniku. Uz kruh pripremili su juhu od maruna i sjemenki buce, tjestetinu s brasnom maruna i skampe,pecenu bucu s cesnjakom i marunima i tradicionelne rolade s marunima.
Servirali su i njihove domace suhomesnate proizvode s prozivodima od maruna i smokve po kojima su poznati.
Berislava Picek/CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Obitelj Bistre puno toga proizvodi od onoga što uzgoji ili ubere u prirodi, tako je i s marunom od kojega rade kremu od maruna te lovransku nutellu, odnosno kremu od kestena s čokoladom, naziva Marunela te smokvenjak od maruna i smokava. I mjesto Medveja dobilo je ime po marunu, objašnjava Ante: “Ubrane marune ljudi su stavljali na hrpu i pokrivali lišćem ili kako mi kažemo “med veje” (veje=lišće). I kad bi nekog pitao u ovo doba godine “kamo greš”, odgovorio bi “grem med veje”.

Kruh s lovranskim marunom

Lovran, 281015.
U neposrednoj blizini Medvejske drage u selu Kali nalazi se konoba Kali koju vodi obitelj Bistra.
Rade tradicionala i inovativna jela toga kraja. Za ovu sezonu su nam pripremili jela s marunima i odveli nas u berbu maruna u lovransku sumu. Njihov kruh s brasnom maruna je vec godinama na jelovniku. Uz kruh pripremili su juhu od maruna i sjemenki buce, tjestetinu s brasnom maruna i skampe,pecenu bucu s cesnjakom i marunima i tradicionelne rolade s marunima.
Servirali su i njihove domace suhomesnate proizvode s prozivodima od maruna i smokve po kojima su poznati.
Berislava Picek/CROPIX

Dakle, med veje ili u kestene, kako god, uputite se u šumu, kod prvog gradskog kestenjara, u konobu Kali ili još bolje u vlastitu kuhinju i skuhajte nešto po predloženim receptima

Rolada s kremom od maruna

Lovran, 281015.
U neposrednoj blizini Medvejske drage u selu Kali nalazi se konoba Kali koju vodi obitelj Bistra.
Rade tradicionala i inovativna jela toga kraja. Za ovu sezonu su nam pripremili jela s marunima i odveli nas u berbu maruna u lovransku sumu. Njihov kruh s brasnom maruna je vec godinama na jelovniku. Uz kruh pripremili su juhu od maruna i sjemenki buce, tjestetinu s brasnom maruna i skampe,pecenu bucu s cesnjakom i marunima i tradicionelne rolade s marunima.
Servirali su i njihove domace suhomesnate proizvode s prozivodima od maruna i smokve po kojima su poznati.
Berislava Picek/CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:20