DOBRO JE ZNATI

NEPISANI ZAKONI KUHINJE: 24 pravila kojih biste se trebali pridržavati u profesionalnoj kuhinji!

 Neja Markičević / HANZA MEDIA
Nepisani zakoni kuhinje!

Chef Paul Sorgule sastavio je sveobuhvatan popis kako se ponašati u profesionalnoj kuhinji. Sorgule je radio kao chef , ugostitelj i kulinarski pedagog te na blogu Harvest America Ventures napisao ova 24 nepisana zakona kuhinje:

  1. CHEFOVI noževi su CHEFOVI noževi! Ruke k sebi!
  2. NIKADA ne stavljaj prljave noževe u sudoper ako ih ne misliš odmah oprati!
  3. Budi siguran da je tvoj koncept kuhinje (”mise en place” kako ga zovu u profesionalnim kuhinjama) uvijek SAVRŠENO postavljen!
  4. NIKADA se ne petljaj u koncept kuhinje chefa!
  5. NIKADA nemoj kasniti, uvijek dođi na vrijeme ili 15 minuta ranije!
  6. Drži svoju kuhinju čistom – UVIJEK!
  7. Chef će možda urlati kako bi dobio što želi, ne uzimaj to k srcu!
  8. UVIJEK kucaj kad izlaziš s praga kuhinje i pretpostavi da je netko na drugoj strani!
  9. Vikni ”Iza!” kad se nalaziš – iza!
  10. Sve je u detaljima!
  11. NIKADA ne žrtvuj kvalitetu nauštrb brzine!
  12. Kratke hlačice i vruće tave u kuhinji jednostavno NE funkcioniraju!
  13. UVIJEK brini o perilicama za suđe!
  14. UVIJEK provjeri namirnice koje stižu!
  15. Ako si počeo nešto peći, TI to moraš završiti!
  16. Mamurluk NIJE izgovor!
  17. BEZ stakla u kuhinji!
  18. NIKADA ne traži chefa da proba jelo ako to nisi prije sam učinio!
  19. Sve vrati na SVOJE mjesto!
  20. NIKADA ne otvaraj nove posude sa začinima ako u starima ima još!
  21. Sve što proliješ, počisti, ODMAH!
  22. Pij puno vode!
  23. Kad zagusti: Svi za jednog, jedan za sve!
  24. Ostani profesionalan!

Dobro je znati!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:41