KUHAJ BOLJE

NEPRAVEDNO ZAPOSTAVLJEN I SJAJAN U KUHINJI: Ovu namirnicu baš sada trebate konzumirate u što većim količinama!

    AUTOR:
    • Slavica Šagolj

  • OBJAVLJENO:
  • 26.02.2020. u 13:09

Grated horseradish root with grater on wooden gray table.
Getty Images/iStockphoto

Sada je najbolji, žestok baš onako kako treba. Ako ga koristite svježe naribanog, nemojte ga ostaviti puno na zraku jer će oksidirati i oslabjeti, a odličan je u umacima i salatama, dok ga neki najviše vole uz šunku

Kada je o hrenu riječ, nema puno kompromisa, ili ga obožavate ili mrzite. Kušanje svježe naribanog hrena veliki je izazov, oštra ljutina oduzima dah, snažno prolazi kroz nosnice i jedno je sigurno, natjerat će vam suze na oči. Hren je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice Brassicaceae. Voli vlažno tlo i vrlo često ćete njegove listove uočiti u uglu vrta, pomalo osamljenog. Vrlo lako se širi i listovi su mu tijekom rasta sve tvrđi, a samim time je i korijen veći, stoga ga je bolje ostaviti pomalo izoliranog od drugih biljaka.

Ako joj ne uništavate mladice, biljka hrena u vrtu zbog jednostavnog razmnožavanje zna njime i zavladati. Zbog debelog i dugačkog korijena, pri vrhu dosta zadebljanog, s krakovima poput hobotnice, morate biti vrlo pažljivi prilikom vađenja iz zemlje da ne oštetite izdanke sa strane. Plod je bogat vitaminom C i eteričnim uljem, sadrži i vitamine iz B skupine te minerale - kalij, kalcij, željezo, magnezij... Kad ga vadite iz zemlje nema baš intenzivan miris, on se javlja tek kad ga odlučite guliti te potom ribati.

Korijen se može vaditi tijekom cijele godine, no idealno vrijeme za to su jesenski mjeseci, a u proljeće su mladi listovi hrena odličan dodatak salatama. Ako korijen ne želite odmah koristiti za jelo, možete ga dugo čuvati zakopanog u vlažnom pijesku.

Hren je odličan u umacima, salatama, zimnici ili jednostavno svježe nariban kao prilog uz kuhano ili pečeno meso te pikantne kobasice. U prvi plan hren posebno dolazi tijekom uskrsnih blagdana, kada se obavezno servira uz kuhanu šunku. Kako biste što duže uživali u umaku od hrena, na jednostavan način pripremite ga u vlastitoj kuhinji. Korijen hrena temeljito operite kako biste uklonili ostatke zemlje ili pijeska. Ogulite ga oštrim nožićem, ali tanko, tek toliko da uklonite opnu i nečistoće. Narežite ga na kockice. Ako želite jako ljutu varijantu, hren odmah posolite i prelijte octom, stavite u blender i usitnite do željene teksture.

Ako, pak, želite lakšu varijantu, kockice hrena posolite, prelijte octom i ostavite malo na sobnoj temperaturi da ljutina “ispari”. Nakon 15 do 20 minuta stavite u blender, usitnite, stavite u steriliziranu staklenku i u hladnjak. Ovako pripremljen, hren na hladnom može stajati do deset dana.

Korijen hrena možete pripremati i kao svaku drugu zimnicu. Očistite korijen, narežite ga na kockice, stavite u staklenku te zalijte prokuhanom mješavinom octa i vode u istom omjeru, u koju ste dodali žličicu soli i šećera. Ovako spremljen hren može stajati puno duže te je izvrstan dodatak uz mesna, ali i riblja jela.

Gurmane istančanog nepca oduševit će i namaz od hrena. Korijen očistite i naribajte na ribež pa stavite u posudu. Ovisno o količini hrena, dodajte isti omjer vode i octa, 4 - 5 režnja češnjaka, sol po želji i žlicu šećera. Stavite na štednjak i na laganoj vatri kuhajte oko 35 minuta. Bitno je da tekućina ispari i da dobijete finu kremu. Prilikom kuhanja povremeno promiješajte da vam se sastojci ne prime za posudu, ali budite oprezni da vas ne iznenadi ljutina hrena i ne nadraži vam oči. Još vruć namaz možete staviti u prethodno steriliziranu staklenku, pustiti da se ohladi na sobnoj temperaturi te spremiti na hladno mjesto. Ako nemate puno vremena, a ipak želite napraviti umak kao prilog uz kuhano ili pečeno meso za ručak, naribajte hren, stavite u manju zdjelicu, odmah posolite te zalijte kipućom juhom u kojoj kuhate meso. Pustite da stoji sa strane da se malo tekućina ohladi.

Zatim dodajte žlicu-dvije domaćeg vrhnja, promiješajte i servirajte. Ako niste ljubitelj vrhnja, ljutinu možete ublažiti dodatkom jedne naribane jabuke, ali nešto kiselije sorte. Koju god varijantu odabrali, jednom kad probate sami pripremiti ovaj korijen, nećete mu više moći odoljeti.

Izdvajamo

Iz drugih medija