RECENZIJA RESTORANA

(NE)SLASNA PREPORUKA: U Kerempuhu su okusi uništeni preranom obradom i naknadnim podgrijavanjem, ali ramstek je bio izvrstan!

 Ronald Gorsic / CROPIX
Vjerujem da su namirnice kvalitetne i s Dolca, ali sva jela imaju istu manu: njihova slasnost i okus uništeni su preranom obradom i naknadnim podgrijavanjem

RESTORAN KEREMPUH
Kaptol 3, 10000 Zagreb
Vlasnik: Kerempuh d.o.o. (Roko Ivanović)
Chef: Kata Uremović
Tel.: 01/4819000
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Otvoren od 8 do 16

Objedovali smo, prijatelj i ja, uz jako lijep i uzbudljiv pogled na “trbuh grada” (da mi je samo znati tko je to izmislio jer tako plac zovu i Francuzi), jednostavnije - tržnicu Dolac. Jedan staklarnik uputio se kao dogradnja, a zapravo nekadašnja terasa prema štandovima suvenira i tradicionalnih drvenih kućanskih alatki i sajamskih drangulija, odmah do ulaza na tržnicu od strane prvostolnice.

Unutarnji dio, koji je nekada bio i jedini prostor restorana, manje je atraktivan, a upravo je tu prijašnji vlasnik povremeno pokušavao ustoličiti i ozbiljno kuhanje pa su neko vrijeme ovdje gostovali Dino Galvagno i Ana Ugarković. Ni traga od tih entuzijastičnih pokušaja u jelima koje smo jeli na objedu u srijedu. Prijatelj za početak salatu od hobotnice.

Privatna arhiva Radovana Marčića

Loša “roba”, ali, mora se priznati, jako atraktivna izgleda. Njihov je recept sa sitno rezanim krastavcima, rajčicom i zelenom salatom. Kao da su se baš potrudili da krenu mimo sezone. Ja sam jeo kuhane štrukle koji su u lijepoj keramičkoj posudi za serviranje vjerujem boravili od rana jutra, a kako je sir bio umotan u predebelo tijesto, sve se malo zacementiralo, ali okus im uopće nije bio loš. Nisu škrtarili s bogato zamašćenim preprženim prezlama, a još više s količinom jako dobrog kiselog vrha povrh svega. Bilo bi im bolje da se odreknu ovakvog obilja u korist teka štrukli. Birajući epitet da zapravo uljepšam najtradicionalniji tehnološki pristup kuharskom zanatu gdje sve treba biti skuhano što ranije ujutro, koji ovdje gaje, moj gulaš od hobotnice imao je sve odlike odstajalosti.

Privatna arhiva Radovana Marčića

Meso glavonožaca do krajnosti su usitnili, ali i jako dobro začinili, pa je šug imao sasvim dobar okus. No. kad unaprijed skuhaš palentu koju serviraju pride, tu ne može biti uspjeha jer iz nastale grudaste mase možeš uživati samo u žutoj boji. Njoj je decentni koloristički kontrast bio jako sitno narezani peršin kojim je posipana. Da nije suh, bio bi okusni plus. “Pekarski krumpir” koji su servirali uz ramstek bio je iz te ranojutarnje pretpripreme pa podgrijan s toliko posušenim rubovima da ga netko s gebisom ne bi mogao lako pregristi. Srećom, još ga nemam.

Privatna arhiva Radovana Marčića

Ramstek, jedino jelo spravljeno baš “a minute”, djelovao je za svaku pohvalu. Spečen točno kako je kolega tražio - “srednje, prema jače pečenom”. Izgledao je dosta primamljiv, jedino je bio žilav. Ali, zato je konobarica bila prepreljubazna i draga. Spremno je branila sve što smo kudili. I zato, kao i zbog toga što je riječ o gostionici koja nema fine dining pretenzija, nadam se da će ove kritike shvatiti kao dobronamjerne.

Privatna arhiva Radovana Marčića

ODABIR VINA

Vina kuće - Cmrečnjak (Sveti Urban, Štrigova), graševina, 80,00 kn; Jakob Cuvée (Vina Jakob, Zagreb). Dvadesetak butelja isključivo hrvatskih vinara.

CIJENE

Kuhani štrukli 30,00 kn; salata od hobotnice 80; ramstek na žaru 90; hobotnica na gulaš 80; pekarski krumpir 20; povrće na žaru 25. Domaći kruh ne naplaćuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:49