Nevenin čokoladni kutak: Čokolatini s bijelom čokoladom i višnjama

Ovog se vikenda igrajte... čokoladom

Zadovoljstvo nam je predstaviti novu rubriku – Nevenin čokoladni kutak, kolumnu blogerice Nevene Buljan, autorice bloga Ebba’s Cuisine.

Nevena će s čitateljima Dobre hrane dijeliti recepte za ono što joj definitivno najbolje ide – čokoladne kreacije koje obaraju s nogu.

Počelo je proljeće i topliji dani pa sam potaknuta i inspirirana time osmislila voćni okus ručno rađenih pralina, sa višnjama. Kisele višnje i bijela čokolada odlično se nadopunjuju, a kao kontrast sam dodala glazuru od tamne čokolade.

U izradu domaćih pralina možete uključiti i najmlađe članove obitelji i sve zajedno pretvoriti u zanimljivu igru ili mali čokoladni laboratorij.

Najprije je potrebno pripremiti čokoladni ganache, koji se najčešće sastoji od emulzije čokolade, slatkog vrhnja i dodataka po želji. Zatim je potrebno oblikovati kuglice od dobro rashlađene smjese ganachea, te temperirati tamnu čokoladu kako glazura na kuglicama ne bi pucala.

Kuhinja će vam možda sva biti u čokoladi, no vjerujte, isplati se.

Polukandirane višnje u sirupu

250 g zamrznutih višanja

80 g šećera

4 žlice likera od višanja

Višnje stavite kuhati na vrlo laganu vatru sa šećerom, te kuhajte dok se tekućina ne reducira na polovicu. Na kraju dodajte liker od višanja. Trebali bi dobiti gusti sirup sa višnjama, a višnje bi se trebale blago kandirati i postati tvrđe.

Za ganache – 40-ak kuglica, potrebno je :

400 g bijele čokolade

150g polukandiranih višanja u sirupu

40 g suhih višanja

Sirupu od višanja dodajte i suhe višnje, zakuhajte, pa dodajte bijelu čokoladu razlomljenu na komadiće. Pustite koju minutu da se čokolada otopi te miješajte i sve zajedno izradite štapnim mikserom u kremu. Izlijte ganache kremu u plitku posudu, pokrijte poklopcem ili prozirnom folijom pa spremite u zamrzivač na par sati da se dobro stisne (prije će se stisnuti u zamrzivači, ali se neće slediti, već će biti odlične konzistencije za oblikovanje).

Kada se smjesa dobro ohladila, žličicom vadite i oblikujte kuglice, slažite ih na papir za pečenje i na tanjur, pa ponovno spremite na barem 1h u hladnjak.

Za glazuru od tamne čokolade 70% kakaa

200 g tamne čokolade 70% kakaa

40 g sušenih višanja

200 g čokolade razlomite na kockice. Ostavite sa strane 1/3 čokolade, a ostatak stavite u posudu te smjestite iznad veće posude sa vodom koja ne smije ključati. Pustite čokoladu da se otopi, ali pritom pazite da ne prelazi temperaturu od 50°C, čim dosegne temperaturu od 45°C možete ju maknuti sa vatre jer će se i dalje topiti. Maknite ju s vatre i dodajte ostatak čokolade te miješajte pjenjačom dok se sva čokolada ne otopi.

Pustite da se ohladi do 27 °C (to možete ubrzati tako da posudu položite u zdjelu sa ledom ili ledenom vodom), a zatim ponovno stavite na paru dok ne dosegne 31-32°C. Kuglice ganachea izvadite iz hladnjaka, pustite ih da odstoje 5 minuta na sobnoj temperaturi, a zatim ih prstima, žličicom ili priborom za praline “uvaljajte” u otopljenu čokoladu te stavite na papir za pečenje da se stisnu.

Odmah na svaku kuglicu stavite po jednu sušenu višnju, po želji malo sušenih malina i pustite na sobnoj temperaturi da se glazura stisne, ili još bolje u hladnjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:56