KAŽU DA JE NJIHOV BURGER NAJBOLJI

NOVI KRALJ BURGERA - IVAN ZIDAR: “Inspiracija za burgere mi je Dolac, a sljedeće godine se širim u Bruxelles!”

 Sandro Sklepić
Festival je ove godine u 11 dana obišlo 190 tisuća posjetitelja, a svirali su im i Huey Morgan, Kenny Dope i brojne druge zvijezde

Završio je treći Zagreb Burger Festival na Strossmayerovu trgu, nadmašivši sva očekivanja. Bilo je to dosad najuspješnije izdanje ovog gurmanskog događanja koje je u jedanaest dana posjetilo oko 190.000 ljudi. Festival su obilježile kreativne i inovativne recepture za koje je bilo zaslužno 18 burger majstora iz Zagreba, Pule i Splita. Moglo se kušati mnogo revolucionarnih burgera - pilećih, janjećih, junećih ili vege, u crnom, šarenom, brioš pecivu ili lepinji, mariniranih u teranu ili viskiju, s miksom od dvadesetak začina, tartufima , dimljenom bivoljom mozzarellom, rikulom ili brojnim drugim dodacima i umacima.

Između ukupno sedamdesetak burgera u ponudi svatko je pronašao onaj savršen, baš za sebe. A s obzirom na to da festival ima i natjecateljsku notu, posljednjeg dana festivala, proteklog vikenda, proglašeni su pobjednici u tri kategorije. Osim one već poznate, ujedno i najvažnije kategorije - Najbolji burger prema odabiru posjetitelja - birali su se najbolji burgerski okusi u još dvije kategorije: Najbolji burger prema odabiru food blogera i Najbolji burger prema odabiru gastro medija. Posjetitelji su na raspolaganju imali pet barova te popratne sadržaje poput Kid’s zone i photo pointova. Za zarazne beatove na kupolastoj pozornici bilo je zaduženo 18 DJ-eva, među kojima su bile i vodeće svjetske DJ zvijezde kao što su Huey Morgan, Kenny Dope , Amerigo Gazaway i Danny Kane, a održana su i dva koncerta.

Sandro Sklepić

Najbolji burger prema odabiru posjetitelja

Drugu godinu zaredom službeno je najboljim burgerom Zagreb Burger Festivala u najvažnijoj kategoriji, onoj prema odluci posjetitelja, koja donosi najveći prestiž, proglašen burger Mason burgers&stuffa iza kojeg se krije kreativan um chefa Ivana Zidara. Drugi najbolji burger u ovoj kategoriji dolazi iz The Burger Bara, a na trećem mjestu se smjestila Đurina hiža.

Najbolji burger prema odabiru gastro medija

Mason burgers&stuff ove je godine dvostruki pobjednik jer se našao na vrhu ljestvice i u kategoriji najboljeg burgera prema ocjeni gastro medija. Drugo mjesto pripalo je zagrebačkoj Kascheti, koja prvi put sudjeluje na Zagreb Burger Festivalu, dok treće mjesto dijele Đurina hiža i još jedan ovogodišnji debitant, 50 A Burger & Champagne Bar.

Najbolji burger prema odabiru food blogera

U posljednjoj kategoriji gastro blogeri najboljim su proglasili zagrebački The Burger Bar, a drugo je mjesto osvojila ekipa iz Submarinea. Još jedan ovogodišnji debitant na Festivalu, Cellar Grill, uhvatio je treće mjesto, a izvan spomenutih kategorija odabran je i najbolji vegetarijanski burger Toto’s Burger Bara iz Splita.

Sandro Sklepić

The Burger Bar

Već su četiri godine utočište ljubitelja pravih burgera na južnoj strani Save, a ovogodišnji Zagreb Burger Festival bio je njihov prvi izlazak na street food scenu. Predstavili su se s četiri burgera: Signature burgerom, Bacon Deluxeom koji im je najprodavaniji, New Jersey Classic burgerom te BBQ Special burgerom s domaćim BBQ umakom u koji ide čak 21 sastojak i koji kuhaju dva dana.

Sandro Sklepić

Naš BBQ Special burger sadrži light brioche pecivo tostirano s maslacem, sto posto juneći odrezak, prženu slaninu, cheddar sir, prženi luk, radič i domaći BBQ umak, a rezultat je pomalo ljutkasti burger s karakterom i snažnim aftertasteom. Meso nam dolazi s obronaka Žumberka - rekao nam je Rudolf Stipić, jedan od vlasnika i glavni chef, inače student stomatologije.

v

Njihovi burgeri svakodnevno se mogu naći kod Zavrtnice i na Zagrebačkom Velesajmu.

- Mi smo nezaobilazna lokacija za ljubitelje nepretencioznih, value for money burgera. Zadržali smo pristupačne cijene od 39 do 45 kuna, a i jedni smo od rijetkih koji smo u tom poslu kroz cijelu godinu. Festival je bio pravi izazov, ali na to gledamo kao na veliku promociju kojoj je svakako pridonijela i ova nagrada food blogera - ističe Stipić.

Mason Brgers & Staff: “Gurmani znaju - manje je više”

Sandro Sklepić

Lanjski pobjednik i ovogodišnji dvostruki slavodobitnik je Puljanin Ivan Zidar iza kojeg je prva uspješna hrvatska franšiza hamburgera Mason burgers&stuff. Uz svoja dva sada već zvjezdana burgera, Mason i Špaleta burger, na meni je dodao tri nova burgera, a najbolju prođu imao je burger Dimljeni smoky Dolac

- To je burger za sve Zagrepčane i obožavatelje zagrebačke gastronomije. Inspiracija je bio Dolac burger od mesa dimljenog u odležavanju, začinjenog majonezom od pancete i dimljenim sirom - rekao nam je Zidar, koji je u ponudi imao i Butter burger: samo “brioche bun” i sitno mljevena junetina sa 40 posto masnoće. Bez ikakvih drugih dodataka.

Sandro Sklepić

- To je za one koji znaju da manje znači više - ističe Zidar, nekadašnji grafički dizajner. - Nisam ciljao pobjedu, već sam se trudio napraviti što kvalitetniji burger. Njegovi se burgeri mogu kušati u brojnim pubovima i restoranima u Istri, Dalmaciji i Zagrebu, a odnedavno i u Bruxellesu, gdje sljedeće godine planira otvoriti i svoj prvi burgeraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:11