Novi proizvod: Prvi nutricionistički dječji tanjur

Zagreb, 240215. Opatovina. Kuhaona. Nutricionisticki program prehrane za djecu. Na fotografiji: Nutricionistkinje Tena Niseteo, Karmen Matkovic Melki. Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
 / CROPIX
Nutricionistice Tena Niseteo i Karmen Matković-Melki dizajnirale su tanjur Zdravko Zmaj, osmišljen kao pomoć roditeljima djece s problemima u prehrani.

piše: Vana Babić

snima: Biljana Gaurina

Ako ste jedan od roditelja koji muku muči sa svakodnevnim svladavanjem dječjih obroka, ovo bi mogla biti sretna vijest za vas. Nutricionistice i inovatorice Tena Niseteo i Karmen Matković-Melki iz edukativnog nutricionističkog centra Definicija hrane i stručne suradnice Dobre hrane osmislile su prvi nutricionistički dizajniran dječji tanjur Zdravko Zmaj.

Ova “bojanka na tanjuru” ispunjava se namirnicama, odnosno osnovnim hranjivim tvarima (ugljikohidrati, bjelančevine, masti, vitamini i minerali), ovisno o dobi djece. Tanjur je predviđen za djecu od 4 do 12 godina, a korištenjem različitih omjera namirnica i prostora oko zmaja određuje se veličina porcije. Ako je dijete sklono konzumiranju obilnih porcija, djetetov novi prijatelj na tanjuru Zdravko Zmaj trebao bi kontrolirati tu naviku, ali i poticati one koji premalo jedu.

Od Zdravka Zmaja imat će koristi četverogodišnjak koji se osamostaljuje i upoznaje namirnice, šestogodišnjak koji ima stvorenu naviku, ali želi se izbjeći konzumacija nekih namirnica, dok starijim uzrastima možemo kontrolirati porcije i približiti možda dosad nepoznate okuse. Zdravko Zmaj u potpunosti je hrvatski proizvod čiji je dizajn “zakopčao” Vedran Klemens, a uz pomoć kulinarskog studija Kuhaona osmislili su i iskušali recepte.

Dobra hrana prepoznala je vrijednost ovog projekta za koji nutricionistice iz Definicije hrane imaju velike planove, a ubrzo se nadamo novim i jednako lijepim vijestima.

Krem jogurt s pahuljicama i voćem

Recepti:

  • 60 g krem jogurta
  • 1 jušna žlica višanja iz kompota
  • 1 manja naribana jabuka
  • prstohvat cimeta
  • 3 badema
  • 1 jušna žlica muesli pahuljica
  • 1 čajna žličica namočenih grožđica u malo vode

Ovaj doručak servirajte tako da na trbuščić Zdravka Zmaja stavite krem jogurt, na svako krilo višnje iz kompota, a kao zemlju na kojoj Zdravko Zmaj sjedi stavite naribane jabuke s cimetom. Na krem jogurt dodajte dio nasjeckanih badema, a preostale bademe pomiješajte s muesli pahuljicama koje stavite na rep Zdravka Zmaja. Namoćene grožđice poredajte poput plamena koji riga Zdravko Zmaj. Ćuperak i noge zmaja dodatno obojite komadićima voća ili voćnim sokom.

Napomena: Voće za krila Zmaja birajte po želji i sezoni. Bademe možete zamijeniti nekim drugim orašastim plodovima (lješnjaci, orasi).

/ CROPIX
Zagreb, 240215. Opatovina. Kuhaona. Nutricionisticki program prehrane za djecu koje su osmislile nutricionistkinje Tena Niseteo, Karmen Matkovic Melki. Foto: Biljana Gaurina / CROPIX

Mediteranska palačinka sa sirom i bosiljkom

  • Za palačinku:
  • 1 jaje
  • 20 g glatkog brašna
  • 2 jušne žlice mlijeka
  • prstohvat morske soli
  • 1 čajna žličica maslinovog ulja (potrebnog za pečenje palačinke)
  • Za sirni namaz:
  • 40 g svježeg kravljeg sira
  • mali prstohvat morske soli
  • 2 listića svježe narezanog bosiljka
  • 1 čajna žličica maslinovog ulja
  • Za dekoraciju:
  • 2 cherry rajčice
  • 8 manjih listića svježeg bosiljka

Priprema

Svježi kravlji sir začinite solju i pomiješajte s narezanim bosiljkom i maslinovim uljem.

Od jaja, brašna, mlijeka i soli pripremite tijesto. Ispecite jednu palačinku (promjer tave 18 cm). Kada se malo ohladi premažite je sirnim namazom.

Palačinku prerežite na dva dijela i postavite ih na trbuščić i rep Zdravka Zmaja. Zdravkova krila popunite rajčicom narezanom na ploškice, a od preostale rajčice oblikujte plamen koji riga Zdravko Zmaj. Listićem bosiljka za dekoraciju obojite njegov čuperak, a preostale listiće rasporedite kao travu na kojoj sjedi.

/ CROPIX
Zagreb, 240215. Opatovina. Kuhaona. Nutricionisticki program prehrane za djecu koje su osmislile nutricionistkinje Tena Niseteo, Karmen Matkovic Melki. Foto: Biljana Gaurina / CROPIX

Piletina s kikirikijem i ciklom

  • 1 manji pileći batak
  • prstohvat morske soli
  • 1 jaje
  • 10 g očišćenog kikirikija iz ljuske
  • 2 jušne žlice suncokretovog ulja (potrebne za pečenje)
  • Za prilog:
  • 80 g mrkve
  • 50 g krumpira
  • 50 g ukiseljene cikle

Priprema

Pileći batak posolite. Jaje dobro razmutite, a kikiriki sitno nasjeckajte nožem. Batak obložite razmućenim jajem, a onda ga uvaljajte u kikiriki.

Mrkvu ogulite i prepolovite, a oguljeni krumpir narežite na ploške. U manji pladanj složite pileći batak, mrkvu i krumpir. Sve prelijte s uljem i prekrijte aluminijskom folijom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C 35 minuta, a onda maknite foliju i pecite još 15 minuta.

Servirajte tako da batak postavite na rep Zdravka Zmaja, krumpir na njegov trbuščić, a mrkvu narezanu na ploškice na krila. Kolute cikle izrežite posebnim kalupima u različite oblike i poredajte oko Zmaja. Čuperak i noge Zdravka Zmaja ukrasite preostalom mrkvom i ciklom.

/ CROPIX
Zagreb, 240215. Opatovina. Kuhaona. Nutricionisticki program prehrane za djecu koje su osmislile nutricionistkinje Tena Niseteo, Karmen Matkovic Melki. Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:58