VINSKE MUŠICE SAŠE ŠPIRANCA

NA PLEŠIVICI: Najpopularnija njemačka vinska sorta daje izvrsne rezultate, a ova trojica vinara rade osobito dobra vina od nje!

 Željko Grgić / HANZA MEDIA
Novi trendovi u vinarstvu donijeli su donedavno nezamislive prakse dulje i kraće maceracije bijelog grožđa u različitim posudama - od drvenih do glinenih

Rajnski rizling je jedna od omiljenijih sorti domaćih vinogradara i po zastupljenosti u vinogradima na osmom je mjestu s ukupno 613 hektara, tik iza chardonnaya s ukupno 619 hektara. Samo za usporedbu, graševina, koja je na prvome mjestu, pokriva nešto više od 4500 hektara. Neki od najcjenjenijih primjeraka rajnskog rizlinga (u njemačkom originalu zvanog riesling, kako ga ostatak svijeta uglavnom naziva) dolaze iz podregije Plešivica, gdje je ta sorta razmjerno bitno zastupljenija od hrvatskog prosjeka i na drugom je mjestu iza graševine.

Varazdin, 090911.
U vecini krajeva lijepe nase zapocele su berbe vinograda, a isto tako i u Zagorju, koje je od nekad poznato po vinogradarstvu, nekad po kiselim vinima, sto se zadnjih godina promjenilo, te na istim brdima danas rastu kvalitetna i vrhunska vina.
U mjestu Vinica kraj Varazdina, koja se nekad zvala Vinea, te su cak i stari rimljani uzivali u vinima iz tog kraja, u vinogradu obitelji Kovacic ovih se dana intenzivno ubiru plodovi cijelogodisnjeg rada.
Na slici berba Rajnskog Rizlinga.
Foto: Andrej Svoger / Cropix
Andrej Švoger / HANZA MEDIA

Doduše, sa 51 hektarom pod rajnskim rizlingom, podregija Plešivica ne pokriva ni jednu desetinu ukupnih vinograda Hrvatske pod tom sortom, međutim, značajem se nalazi u samom vrhu. Popularnost plešivičkog rajnskog rizlinga u protekla su dva desetljeća izgradila izvrsna vina čuvenog terceta Korak, Šember i Tomac, da bi im se posljednjih desetak godina pridružili i brojni drugi nadolazeći vinari tog kraja poput Kolarića, Velikanovića ili Kurtalja. Rajnski rizling nije sorta u koju će se većina konzumenata zaljubiti na prvu jer, kako bi dao najbolje od sebe, traži vrijeme i umijeće.

Jastrebarsko, 310817.
Vinarija Tomac na vinskoj cesti na Pljesivici u neposrednoj blizini Jastrebarskog trenutno ima ovogodisnju berbu grozdja za proizvodnju crnog pinota. Obitelj Tomac; vlasnik Zvonimir, sin Tomislav i supruga mu Martina s djecom Martinom i Petrom vec 100 godina proizvodi i zivi od vina. Najpoznatiji su njihovi pjenusci Classic, Diplomat, Tom, Millenium i Rose. Osim pjenusaca proizvode i Grasevinu, Rajnski rizling, Chardonnay, Crni pinot i dr.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Specifične i prepoznatljive arome rajnskog rizlinga, koje mogu asocirati na petrolej, gumu i vosak, razvijaju se najranije u drugoj godini od berbe, pa ako su prethodne, također tipične, ali primarne arome citrusi i cvijet bagrema do tog trenutka preživjeli, zajedno mogu razviti impresivni aromatski sklop kojem malo drugih sorata može doskočiti. Slično je i s okusom rajnskog rizlinga, jer poslovično mu naglašene kiseline mekšaju s protekom vremena, okus se zaokružuje i ako je grožđe bilo zdravo i iz dobrog vinograda, vino dobiva specifičnu slast na finišu.

Plesivica, 280911.
Plesivicki vinogradi. 
Foto: Zeljko Grgic / CROPIX
Željko Grgić / HANZA MEDIA

Stoga rajnski rizling pripada među rijetka bijela vina koja se ne treba bojati čuvati jer će s protekom vremena češće dobiti nego izgubiti na kvaliteti. Novi trendovi u vinarstvu donijeli su donedavno nezamislive prakse dulje i kraće maceracije bijelog grožđa u različitim tipovima posuda, od drvenih bačvi do glinenih amfora, a jedan od predvodnika tih trendova u Hrvatskoj upravo je Plešivica. Rajnski se rizling kao sorta odlično snašao u tim novim (a zapravo antiknim) načinima vinifikacije i tu može dati uzbudljiva vina nezaboravne kvalitete.

Varazdin, 090911.
U vecini krajeva lijepe nase zapocele su berbe vinograda, a isto tako i u Zagorju, koje je od nekad poznato po vinogradarstvu, nekad po kiselim vinima, sto se zadnjih godina promjenilo, te na istim brdima danas rastu kvalitetna i vrhunska vina.
U mjestu Vinica kraj Varazdina, koja se nekad zvala Vinea, te su cak i stari rimljani uzivali u vinima iz tog kraja, u vinogradu obitelji Kovacic ovih se dana intenzivno ubiru plodovi cijelogodisnjeg rada.
Na slici berba Rajnskog Rizlinga.
Foto: Andrej Svoger / Cropix
Andrej Švoger / HANZA MEDIA

U takvim se vinima pojavljuje mineralnost kao neizostavna kategorija, drugim riječima, vina imaju više dubine i okusa, duljeg su trajanja i intenzivnija na jeziku, a aromatski sklop se obogati dodatnim aromama poput kandiranih citrusa, karamela i egzotičnog voća. Osim toga, takvi rajnski rizlinzi mogu trajati još dulje od već dugovječnog standardnog izdanja i može ih se čuvati više desetljeća. Specifičnost rajnskog rizlinga je da čak i kad ga se vinificira na taj ekstremniji način, opet pouzdano sačuva eleganciju i svježinu kao glavnu odliku, u gastronomiji iznimno cijenjenu jer pokriva širok dijapazon glavnih jela baziranih na ili lakšoj ili pak masnijoj hrani.

Tri vina koja slijede među desetak su najboljih hrvatskih rajnskih rizlinga svih vremena i sva tri su trenutno aktualna i dobavljiva na tržištu.

ŠEMBER QVEVRI 2011 250 kn (Lu-Ma ekskluziv) 95/100

Sto posto od sorte rajnski rizling, macerirano mjesecima u amforama ukopanim u zemlju, potom dugo dozrijevano u velikim drvenim bačvama, a u konačnici i u bocama. Proizvedeno u iznimno maloj seriji od 500 boca i predstavlja istinski raritet, a ujedno je nenadmašne kvalitete. Jantarne je boje, s pregršt zrelih aroma kandiranih citrusa, iznimno postojanog mirisa, zatim živog i istovremeno zrelog okusa s ugodno naglašenim kiselinama, slankastom mineralnošću. Bogato i živo u ustima, unikatno iskustvo. Bocu kad otvorite možete trošiti danima, kvaliteta se ne mijenja, a možete je i sačuvati u primjernim uvjetima još deset do petnaest godina. Kolekcionarska poslastica.

TOMAC AMFORA RAJNSKI RIZLING 2011. 258 kn (Vivat) 93/100

Prva Tomčeva Amfora bila je kombinacija chardonnaya i miješanih sorti iz starih plešivičkih vinograda. Potom je iz amfore došao i ovaj čisti rajnski rizling koji je ukazao na moguće elegantnije izdanje inače masivnog i snažnog vina kakva je bila prva Amfora. Ovo je pak drugo izdanje rajnskog rizlinga iz amfore obitelji Tomac i još je jedan korak dalje iskoračilo prema eleganciji i svježini, koliko to već jedno “orange” vino može biti. Dublje je jantarne boje, živih kiselina, iznimne mineralnosti u vidu lažne slanosti, s koricom kandirane naranče u pozadini mirisa, jasnim citrusima u ustima i zavodljivom slašću na finišu. Remekdjelo.

KORAK RAJNSKI RIZLING 2017. 93 kn (Vrutak) 91/100

Obitelj Korak je proslavila chardonnay i pinot crni s Plešivice i oba im vina tržište obožava, ali je njihov rajnski rizling jednako dobro vino koje vrijedi puno više tržišne pozornosti nego što je dobiva. U 2017. proizveli su jedan atraktivni rajnski rizling koji će trajati dugi niz godina, elegantan je i čist, već sada prekrasnih aroma u kojima se naizmjenice redaju mineralni karakter, intenzivni svježi citrusi, note voska i zavodljivi cvijet bagrema. Iako ima dubinu, još odiše mladošću i bilo bi ga dobro sačuvati još koju godinu. Idealno potrošiti između 2021. i 2025. godine, a može ga se čuvati i puno dulje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:22