U DVORCU ZEMONO

NOVI ŽIVOT STARE VINARIJE IZ VIPAVSKE DOLINE: chef Tomaž Kavčić je složio meni uz mlada vina vinarije Vipava 1894.!

U dvorcu Zemono u Gostilni pri Lojzetu, chef Tomaž Kavčić je složio meni uz mlada vina vinarije Vipava 1894

snimaju Mario Kučera i Marijan Močivnik

Dok je vani šibala bura i nosila pahulje prvog snijega, u romantičnoj atmosferi Dvorca Zemono u Slovenskoj dolini Vipava slavilo se “uzdizanje Phoenixa iz pepela”, kako je na početku večeri rekao chef Gostilne pri Lojzetu, Tomaž Kavčić. Naime, Tomaž Kavčić, član slovenskog JRE-a, ugostio je te večeri austrijskog vinogradara i enologa Hannesa Sabathija i izvršnog direktora Vipave 1894 Jakoba Blaschitza, a zajedno su članovima hrvatskog udruženja JRE i novinarima predstavili vina vinarije Vipava 1894. A zašto je na početku spomenut Pheonix?

Zemono Vipava

Upravo zato što se htjelo predstaviti vino 9 Lanthieri iz prve berbe pod vodstvom štajerskog vinogradara koji malo po malo uspijeva vratiti slavu jedne od najvećih slovenskih vinarija. Naime, Lanthieri je prije otprilike 15 godina bilo najbolje vino vinarije Vipava 1894, koji nosi ime plemenite obitelji koja je u Vipavskoj dolini živjela još od 16. stoljeća i zahvaljujući njoj, Vipava je u ono doba postala poznata izvan svojih granica i kao kolijevka slovenskog vinogradarstva.

Zemono Vipava

Nekoć moćna, vinarija se potom suočila s velikim gospodarskim problemima, a vina su se uglavnom prodavala u bescjenje. Nedugo prije berbe 2017. vinariju je preuzeo iskusni poduzetnik koruških i slovenskih korijena Jakob Blaschitz, a brigu oko vina počeo je voditi enolog iz Austrije, Hannes Sabathi.

Zemono Vipava

Iako još vrlo mlada (s velikim potencijalom), vina su se odlično uparila s majstorski izvedenim specijalitetima chefa Tomaža Kavčića i vjerujemo da će u restoranima JRE udruženja te u vinarijama steći mnoge poklonike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:29