CRVENI VODIČ

NOVO IZDANJE MICHELINA ZA ISTRU: U novom vodiču, osim restorana, predstavljeno je i 16 najboljih vinarija te jednak broj istarskih uljara!

Svjetlo dana je ugledalo drugo izdanje crvenog vodiča u cijelosti posvećeno našem najvećem poluotoku

Poznata izdavačka kuća Michelin iz Pariza drugi put zaredom izdala je specijalno izdanje crvenog vodiča koji je ponovno u cijelosti posvetila Istri. Riječ je o publikaciji kakve inače Michelin objavljuje za značajne gourmet destinacije poput Pariza, Barcelone i regije Trentino Alto Adige, koje su uvrštene i u nacionalna izdanja, ali zbog njihovih specifičnosti, važnosti teritorija i gourmet ponude posebno su predstavljene i u takvim izdanjima.

Umag,130705-mag-
Konoba Buscina
Foto:Goran Sebelic
Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Budući da je, prema Michelinovim kriterijima, Istra definirana kao mala destinacija s ograničenim brojem preporučenih adresa u novom istarskom izdanju, regiji je ponovno potvrđena jedna zvjezdica, kao i dosadašnje preporuke, s time da su popisu preporuka dodana još dva nova objekta: Buščina i Badi, oba iz Umaga. Cijela Hrvatska ima tri restorana s Michelinovom zvjezdicom, a 55 restorana dobilo je preporuku.

Michelin za Istru

Perspektiva Istre

- Ovogodišnja važna novina jest to što je u vodiču, osim turističkoga dijela Zelenog Michelina, predstavljeno i 16 najboljih istarskih vinarija te jednak broj uljara. Ovo je izdanje za Istru vrlo bitno, a njegovi učinci posebno su važni za perspektivu Istre. Naime, već radimo na izdanju za 2019. godinu. Prema prvim i inicijalnim pregovorima, otvorit će nam se mogućnost za uključivanje većeg broja preporučenih adresa ili, pak, onih sa zvjezdicama, no to ovisi o našim ugostiteljima i njihovim performansama te, jasno, kako će ih ocijeniti inspektori.

Zagreb 191017.
Prvo mlado maslinovo ulje ove godine obitelji Chiavalon iz Vodnjana i novu etiketu predstavio je Tedi Chiavalon, brat poznatog maslinara Sandija iz obitelji Chiavalon. Novu etikete ponovo je radio Bruketa i Zinic. Predstavljanje je bilo u Vivatu u Marticevoj ulici u Zagrebu.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Ono što je ključno jest činjenica da nam je prostor otvoren, imamo mogućnost da se naši ugostitelji pokažu i dokažu da Istra može i mora puno bolje. Svi bismo morali cijeniti taj prostor koji nam se otvara jer je dovoljno prisjetiti se da Istra već gotovo deset godina pokušava na veća ili manja vrata doći do pozicije da se uopće razmišlja o nama, da dođete u priliku pokazati se. Danas imamo tu poziciju i nadam se da ćemo biti mudri i znati iskoristiti ovu veliku šansu koja nam se nudi jer popravni ispit ne postoji - rekao je direktor Turističke zajednice Istre Denis Ivošević.

Strogi kriteriji

Vodič Michelin - Istra Croatia dostupan je na engleskom i njemač- kom jeziku, a tiskan je u 15 tisuća primjeraka koji se dijele besplatno te će se, osim u uvrštenim restoranima, nalaziti na najfrekventnijim ključnim mjestima u Istri. Michelinov vodič utemeljen je još 1900. godine, a počela ga je izdavati poznata tvornica automobilskih guma, u to vrijeme s ciljem promicanja automobilizma. Dodjeljujući poznate Michelinove zvjezdice, s vremenom je postao alfa i omega svih sladokusaca.

Livade, 210616
Hranu za ATP turnir pripremati ce chefovi vrhunskih istarskih restorana.
Na fotografiji: Damir Modrusan, chef u restoranu Zigante.
Foto: Davor Zunic / CROPI
Davor Žunić / HANZA MEDIA

Takav način ocjenjivanja restorana počeo je 1926. godine, a jedna zvjezdica označava vrlo dobar restoran, dvije restoran s odličnim kuhanjem, dok tri zvjezdice govore o iznimnoj kuhinji, vrijednoj i posebnog putovanja. Sve do 2005. vodič je bio fokusiran na Europu, posebice Francusku, i tek se tada počinje širiti izvan tih granica. Kriteriji Michelinove inspekcije veoma su strogi, ona se ne najavljuje i ne predstavlja, a prilikom posjeta vrednuje kvalitetu sastojaka, vještinu pripreme hrane i kombinaciju začina, kreativnost, postojanost kvalitete te omjer kvalitete i cijene.

CRVENI VODIČ MICHELIN ISTRA CROATIA RESTORANI:

Monte*, Rovinj-Rovigno
Alla Beccaccia, Valbandon
Batelina, Banjole
Badi, Lovrečica-Umag/Umago - new
Buščina, Sv. Marija na Krasu, Umag-Umago - new
Damir&Ornella, Novigrad-Cittanova
Konoba Čok, Novigrad-Cittanova
Konoba Morgan, Bracanija, Buje-Buie
Marina, Novigrad-Cittanova
Meneghetti, Bale-Valle
Pergola, Zambratija-Zambrattia
San Rocco, Brtonigla-Verteneglio
Sv. Nikola, Poreč-Parenzo
Wine Vault, Rovinj-Rovigno
Zigante, Livade-Levade

VINARIJE:

Agrolaguna, Poreč
Arman Franc, Vižinada
Arman Marijan, Vižinada
Benvenuti, Motovun
Cattunar, Brtonigla
Clai, Krasica
Coronica, Umag
Cuj, Umag
Degrassi, Savudrija
Kabola, Buje
Kozlović, Momjan
Matošević, Sv. Lovreč
Meneghetti, Bale
Roxanich, Motovun
Trapan, Šišan
Veralda, Brtongila

CESTA MASLINOVA ULJA:

Agrolaguna, Poreč
Al Torcio, Novigrad
Basiaco, Buje
Belci, Vodnjan
Buršić, Brtonigla
Chiavalon, Vodnjan
Grubić, Bale
Ipša, Livade
Mate, Savudrija
Medea-Agroprodukt, Pula
Meneghetti, Bale
Negri, Labin
Olea BB, Rabac
Tonin, Vodnjan
Zigante, Buje BLAHA PETR
Zubin, Umag
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:01