RESTORAN HAS

NOVO MJESTO ZA "HASANJE": Ovaj mladi bračni par je u centru Zagreba otvorio svoj "handmade" restoran!

Zagreb, 271119.
Novootvoreni restoran Has u Ulici Franje Rackoga, vlasnika Ane i Antona Hotko.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Ovog ponedjeljka, na zagrebačkoj adresi Račkoga 11, otvorilo se novo mjesto za „hasanje”. Ova starozagrebačka riječ koja znači „dobro jesti” bila je inspiracija Ani i Antonu Hotku, mladom bračnom paru, za ime lokala - Has.

Njihova želja za otvaranjem vlastitog restorana rodila se na Azorima u Portugalu, gdje su živjeli i radili pune dvije godine.

Zagreb, 271119.
Novootvoreni restoran Has u Ulici Franje Rackoga, vlasnika Ane i Antona Hotko.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

- Anton je radio u jednom ugodnom restoranu koji je puštao jazz glazbu, a ja sam bila zaposlena u turizmu, točnije vodila sam hostel. Antonu se tamo jako svidjelo što priprema samo svježu hranu koja dolazi izravno od ljudi koji ju uzgajaju i love. Tamo smo već krenuli sanjariti o vlastitom lokalu i morali smo donijeti odluku: ili ostajemo živjeti u Portugalu ili se vraćamo u Zagreb i otvaramo vlastiti lokal. Očito je koja je opcija prevagnula – govori nam Ana.

Zagreb, 271119.
Novootvoreni restoran Has u Ulici Franje Rackoga, vlasnika Ane i Antona Hotko.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Restoran su postavljali na noge posljednjih godinu dana, a većinu namještaja i drugih objekata u interijeru su izradili sami te mu, u šali, dodali pridjev „handmade”.

- Obitelj i prijatelji su bili od neizmjerno velike pomoći. Lustere smo napravili od recikliranog kartona, stolić pokraj glavnog prozora je Anton sam zavario, ja sam pretapecirala klupicu za sjedenje, a fotografije na zidovima su djelo naših prijatelja fotografa. Bilo nam je važno dio sebe ostaviti u restoranu i mislim da smo u tome uspjeli – entuzijastična je Ana.

Zagreb, 271119.
Novootvoreni restoran Has u Ulici Franje Rackoga, vlasnika Ane i Antona Hotko.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Ana je u restoranu zadužena za servis i komunikaciju s gostima, a Anton je čovjek iza zastora.

- Više od 20 godina radim ovaj posao i pomno skupljam iskustvo. Završio sam ugostiteljsku školu i već s 18 godina počeo profesionalno raditi. Moja posljednja kulinarska adresa bio je portugalski Colegio 27 Restaurant & Jazz Club, a prije njega sam radio u zagrebačkom restoranu Fotić te komiškoj Jastožeri i restoranu hvarskog hotela Riva – prepričava nam Anton, dok skromno otkriva da je bio osobni kuhar hollywoodskim zvijezdama, među kojima su Richard Gere, Gerard Depardieu, Michael York, a kuhao je i za predsjednike Mesića i Josipovića.

Zagreb, 271119.
Novootvoreni restoran Has u Ulici Franje Rackoga, vlasnika Ane i Antona Hotko.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Meni restorana je klasično podijeljen na juhe, predjela, glavna jela i deserte, a cijene se kreću od 50 do 80 kuna za predjelo poput dimljene pastrve s hummusom od slanutka i gljiva, od 80 do 150 kuna ovisno o vrsti mesa ili ribe koju služe (mi smo kušali sous vide patku, orzoto s hrskavom cvjetačom i grilani portabello šampinjon s a la demi glace umakom) te od 20 do 35 kuna za deserte.

Zagreb, 271119.
Novootvoreni restoran Has u Ulici Franje Rackoga, vlasnika Ane i Antona Hotko.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

- Svakodnevno želimo nuditi mesne, riblje i vegetarijanske tanjure. Zato, između ostalog služimo i jelo inspirirano talijanskom caponatom ili francuskim ratatouillem, koje radim od dehidriranih patlidžana i tikvica – govori Anton.

Zagreb, 271119.
Novootvoreni restoran Has u Ulici Franje Rackoga, vlasnika Ane i Antona Hotko.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Inače, Anton je sam od starih bačvi izgradio i pušnicu u kojoj zasad dimi ribu koju služi i u restoranu, ali planira ju koristiti i za dimljenje sireva, različitih vrsta mesa i povrća. Zato je ponuda restorana isključivo a la carte, nikad ne znate što će izaći iz njihove male radionice. Sami rade domaći kruh i umake, a sve s čime kuhaju nabavljaju od prijatelja iz Bjelovara, koji ih opskrbljuju povrćem, salatama i samoniklim biljem s vlastitog OPG-a Ivana Koščak.

Zagreb, 271119.
Novootvoreni restoran Has u Ulici Franje Rackoga, vlasnika Ane i Antona Hotko.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

 U prostor ovog šarmantnog obiteljskog restorana može stati 26 gladnih ljudi, s čašama napunjenim samo hrvatskim vinima. U ponudi, zasad, imaju pet crnih i pet bijelih domaćih vina te nekoliko hrvatskih craft piva.

Zagreb, 271119.
Novootvoreni restoran Has u Ulici Franje Rackoga, vlasnika Ane i Antona Hotko.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Zanimljivost je vijetnamska kava koju Ana radi pred gostom. Kava iz Vijetnama specifična je po načinu pripreme, okusu i teksturi, a njena osebujnost leži u činjenici što se radi o mješavini zrnaca različitih vrsta kave. Priprema teče tako da se u malu čašu prvo stavi žličica kondenziranog mlijeka, a zatim se grubo mljevena zrnca kave stavljaju u filter za kapanje (phin) koji se nalazi na vrhu čašice.

Zagreb, 271119.
Novootvoreni restoran Has u Ulici Franje Rackoga, vlasnika Ane i Antona Hotko.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Zrnca se poklopcem stišću na dno te se dodaje vruća voda koja protječe kroz phin u čašicu te se na kraju kava i kondenzirano mlijeko promiješaju žličicom.

Zagreb, 271119.
Novootvoreni restoran Has u Ulici Franje Rackoga, vlasnika Ane i Antona Hotko.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Ana i Anton, za početak, planiraju svoj restoran otvarati samo za vrijeme večere, od 18 do 23 sata, a u restoranu neće nedostajati ni dobre glazbe. Akustične i jazz večeri su nešto na čemu temelje svoj koncept dobre glazbe i dobre hrane.

Zagreb, 271119.
Novootvoreni restoran Has u Ulici Franje Rackoga, vlasnika Ane i Antona Hotko.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Njihova priča svakako može poslužiti kao dobra odskočna daska svima onima koji planiraju napustiti sigurne poslove kako bi ostvarili svoje snove i primjer kako vlastitim rukama možemo stvoriti zaista mnogo.

Izdvajamo

Iz drugih medija