Novo mjesto za savršene zalogaje-Dežman bar

Christian Cabalier, najfinija kava, organski čajevi, bezglutenski kruh, slatki croissant...

piše: Mateja Domitrović

snima: Biljana Gaurina i Berislava Picek

Dežman bar novo je mjesto u gradu otvoreno u Dežmanovu prolazu u prostoru nekadašnje 13-ice. Iako se naziva barom i time se podrazumijeva da se poslužuje samo piće, može se i prezalogajiti i pojesti malo konkretniji obrok. Već ujutro uz kavu iz mini manufakture Cogitto coffee ili organski čaj može se izabrati slani ili slatki croissant, bread and butter pudding ili banana bread.

Tu su i zdravi kolači poput kolača od limuna, badema i palente bez brašna, tarte tatin s jabukama, torta od mrkve i oraha s malezijskim začinima… No, ono po čemu su posebni su slani zalogaji, odnosno sendviči koji ovdje predstavljaju mnogo više od sendviča na koje je većina navikla. Ovdje se sendviči rade s bezglutenskim kruhom koji izrađuje Katarina Komarica (Jupiter promocija) i koji se ovdje može i kupiti, a svakodnevno peku i focaccie. Sve se radi s bio brašnom, bio maslacem, domaćim jajima i mesom, jednom riječju s kvalitetnim, provjerenim namirnicama.

Za preporuku je sendvič sa skutom i južnoafričkom papričicom, maslinovim uljem, timijanom, bosiljkom, korijandrom, karameliziranim lukom i rikulom. Ili BahniMi, vijetnamski sendvič s paštetom od svinjske jetre, svinjske plećke marinirane s rižinim octom, soja sosom, đumbirom, limetom, medom, češnjakom i korijandrom, a poslužuje se uz dodatak sweet chilli majoneze, crnog sezama i svježeg korijandra. A sendvič s barbecue rebarcima…

Tu je i nekoliko vrsta pašteta, a sastojci će se mijenjati ovisno o sezoni. Ovdje se ne jede industrijska hrana, nema brzinskih nepromišljenih rješenja, sve što je u ponudi ima svoju priču. U kuhinji chefuje mladi Josip Marković, ali na noge ju je postavio chef Christian Cabalier. A njegovo ime dovoljno govori o ozbiljnom pristupu cjelokupnom konceptu. Ugodan, nepretenciozan prostor koji će još više živnuti skorašnjim otvorenjem terase nudi sve što jedan bar u centru grada treba imati. Na vama je da istražite i uživate….

Izdvajamo