FASCINANTNA OBITELJSKA PRIČA

OBITELJ VAN BLOEMEN: Sheila i Michael su u Londonu vodili kafić The Troubadour, a sada je unuk Đani otvorio slastičarnicu u Dubrovniku!

Dubrovnik, 09.09.2019.
Novootvorena Pasticerija i slasticarna Gianni Na fotografiji: Sheila Van Bloemen.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonči Plazibat / HANZA MEDIA

Od kultnog kafića u Londonu do slastičarnice u Dubrovniku

Tik uz dubrovačke gradske zidine, u kamenoj kući u Ulici kneza Damjana Jude bb, nedavno je otvorena slastičarnica Gianni koju vodi mladi slastičar Đani Van Bloemen. Samo još jedan lokal za turiste u nizu, rekli bi možda stari Dubrovčani, ali to ne može biti dalje od istine. Iako je prostor u staroj kamenoj kući u četvrti Karmen novouređen, što je bio zajednički pothvat Đanija i njegova poduzetnog oca Marca, na policama male slastičarnice su svakodnevni predmeti prepuni povijesti, čajnici i lončići koji su svoje najbolje dane proživjeli u dalekom i hladnom Londonu.

Dubrovnik, 09.09.2019.
Novootvorena Pasticerija i slasticarna Gianni.
Na fotografiji: Marc, Sheila i Djani Van Bloemen.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonči Plazibat / HANZA MEDIA
 

LONDONSKI KAFIĆ

Naime, oni su naslijeđe Sheile Van Bloemen, Đanijeve bake koja svoju mirovinu provodi na najgornjem katu kamene kuće u kojoj je otvorena i slastičarnica, a 1950- ih je sa svojim suprugom žarila i palila Londonom.

Dubrovnik, 09.09.2019.
Novootvorena Pasticerija i slasticarna Gianni Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonči Plazibat / HANZA MEDIA
 

Naime, Sheila i njezin pokojni suprug Michael 1954. godine u četvrti Earl’s Court u glavnom gradu Velike Britanije otvorili su kultni kafić The Troubadour koji je privlačio brojne umjetnike, redatelje, glazbenike, glumce i slavne ličnosti pa je tako upravo u njemu tada još nepoznati Bob Dylan održao prvi nastup, iz gušta su u njemu svirali i Jimi Hendrix, Paul Simon i Sammy Davis Jr., a utočište od brojnih obožavatelja pronašao je i Jim Morrison iz The Doorsa.

Dubrovnik, 09.09.2019.
Novootvorena Pasticerija i slasticarna Gianni Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonči Plazibat / HANZA MEDIA

Dubrovnik, 09.09.2019.
Novootvorena Pasticerija i slasticarna Gianni Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonči Plazibat / HANZA MEDIA
 

Popnete li se iznad slastičarnice na drugi kat kuće u Karmenu, u stan Sheile Van Bloemen prepun predmeta koji su nekada krasili zidove Troubadoura, dočekat će vas sitna gospođa kratke sijede kose i blagog držanja, ali puna energije za svojih 90 godina, te će vam rado ispričati svoju životnu priču: - Moj suprug Mike i ja radili smo tri godine u Kanadi kako bismo zaradili dovoljno da otvorimo kafić u Londonu. Odlučili smo iznajmiti prostor u kojem je nekada bila voćarnica i pretvoriti ga u kafić, a iznajmili smo i mali stan na tavanu te kuće. Pedesetih je godina Earl’s Court bio jeftina četvrt i većina ljudi koji su nam dolazili bili su stranci, a ne Britanci. Imali smo goste koji uopće nisu govorili engleski! - objašnjava Sheila Van Bloemen.

Dubrovnik, 09.09.2019.
Novootvorena Pasticerija i slasticarna Gianni Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonči Plazibat / HANZA MEDIA

Dubrovnik, 09.09.2019.
Novootvorena Pasticerija i slasticarna Gianni Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonči Plazibat / HANZA MEDIA
 

SLAVNI GOSTI

- Troubadour je bio savršeno mjesto na kojem si mogao naći zanimljive ljude, pronaći djevojku ili čak suprugu! Dolazili su nam brojni redatelji, fotografi, zabavljači, umjetnici… Bilo je fantastično! Imali smo cijeli jedan zid u Troubadouru prekriven krletkama, a u jednom trenutku unutra su bile žive ptice koje nam je darovao slikar Lucian Freud. Francuski glumac i pantomimičar Marcel Marceau također nam je često dolazio, čak nam je jedne godine ilustrirao i božićnu čestitku! - sa sjetnim osmijehom nam je nabrajala dok ju je njezin unuk Đani pozorno slušao, uz tek pokoji prijedlog da nam ispriča još koju anegdotu.

Dubrovnik, 09.09.2019.
Novootvorena Pasticerija i slasticarna Gianni Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonči Plazibat / HANZA MEDIA

Dubrovnik, 09.09.2019.
Novootvorena Pasticerija i slasticarna Gianni Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonči Plazibat / HANZA MEDIA
 

Nakon što su sredinom šezdesetih postali toliko popularni da su se pred vratima Troubadoura počeli stvarati redovi, rad u kafiću postao im je izrazito zahtjevan pa su Mike i Sheila odlučili prodati Troubadour i napustiti Veliku Britaniju. U potrazi za novim domom, na preporuku prijatelja više su puta posjetili Dubrovnik te su odlučili sa svojih troje djece početkom 70-ih početi novi život uz dubrovačke zidine. Iako njezina voljenog Michaela već deset godina nema, poduzetnički duh i dalje je jak u Sheilinoj obitelji, pa tako s ponosom gleda unuka koji se upravo upustio u ugostiteljsku avanturu.

Dubrovnik, 09.09.2019.
Novootvorena Pasticerija i slasticarna Gianni Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonči Plazibat / HANZA MEDIA
 

Slastice koje Đani priprema posebno su joj ukusne, no pažljivo ih dozira: - Ne želim previše jesti pa u jednom kolaču uživam po dva-tri dana - otkrila nam je, što je još jedan impresivan detalj, uzmemo li u obzir koliko su Đanijevi deserti ukusni. Đani sa svojim timom svako jutro svježe priprema širok izbor sladoleda zanimljivih kombinacija okusa, kao i kolače poput tiramisua, tarta od smokve i lješnjaka, tarta s limunom i bosiljkom ili pak torte od čokolade.

Dubrovnik, 09.09.2019.
Novootvorena Pasticerija i slasticarna Gianni Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonči Plazibat / HANZA MEDIA
 

- Imamo sladolede i kolače kojima zasad držimo cijenu, a dajemo popust našim ljudima - objasnio nam je Đani dok je njegova baka slušala kako razgovaramo. - Kombiniramo malo rustikalnog, malo francuskog stila, a pokušat ću tijekom zime ubaciti i dubrovačke deserte. Recepte za dubrovačke kolače skupljali smo od susjeda jer mi moja baka Engleskinja može dati recept samo za slastice kao što je apple crumble - uz smijeh nam je rekao Đani i dodao: - Usto trenutačno imamo 12 vrsta sladoleda, s tim da ih je osam na bazi mlijeka i vrhnja, a četiri su zapravo voćni sorbeti za osjetljive na laktozu.

Dubrovnik, 09.09.2019.
Novootvorena Pasticerija i slasticarna Gianni Na fotografiji: Sheila Van Bloemen.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonči Plazibat / HANZA MEDIA
 

SLASTIČARSKA KARIJERA

Svoj put prema uspjehu Đani je gradio postupno, prvo radeći u Pucić Palaceu, a potom u restoranu 360 koji je u tom razdoblju nagrađen i Michelinovom zvjezdicom. Za razliku od mnogih, umjesto da iz Hrvatske ode u inozemstvo, svoju sreću ipak je odlučio okušati u Dubrovniku: - Radeći godinama po restoranima vidio sam da je vrijeme da napravim nešto po svojoj ideji. Već sam neko vrijeme razmišljao o tome, a zatim sam čekao da ugostitelj koji je u našoj kući unajmio lokal, iz njega izađe. Kasno sam otvorio s obzirom na sezonu, ali sam zasad zadovoljan. Trenutačno nas u slastičarnici radi sedmero, tri slastičara i četiri konobara te smo otvoreni od deset do deset.

Dubrovnik, 09.09.2019.
Novootvorena Pasticerija i slasticarna Gianni Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonči Plazibat / HANZA MEDIA
 

Nismo mogli odoljeti pa smo Đanija pitali pomaže li mu obitelj u radu, na što nam je spremno odgovorio da ništa ne bi bilo moguće bez nje, a upravo mu je ona pomogla da slastičarnicu pretvori u intimni kutak u kojem će se uz šalicu kave i nešto slatko, od sunca rado sakriti čak i dubrovačke gospođe i gospari.

Izdvajamo

Iz drugih medija