DAJ MI NEŠTO SLATKO!

OBITELJSKI RECEPT: Najfinija pita od oraha!

Naišli smo na starinski recept za dobru staru pitu!

pripremila: Đurđa Kramarić

snima: Berislava Picek

Zavirili smo u stare bilježnice i zamolili gospođu Đurđu da nam pripremi neke od svojih nasljeđenih recepata. Ovdje se našla i divna pita od oraha koju svakako morate probati, a recept donosimo u nastavku!

40 dag oštrog brašna

22 dag maslaca

10 dag šećera

1 nešpricani limun

1 žumanjak

Za nadjev:

27 dag šećera

1 vanilin šećer

4 jaja

20 dag oraha ili badema

domaći pekmez

CROPIX

Pomiješajte brašno s maslacem, dodajte šećer, sok i naribanu koricu limuna, žutanjak pa zamijesite tijesto i ostavite ga da odstoji pola sata.

Odvojite otprilike 1/3 tijesta pa veći dio razvaljajte i stavite u lim za pečenje. Za to vrijeme pripremite nadjev: dobro miješajte žutanjke sa šećerom pa lagano dodajte čvrsti snijeg od bjelanjaka i samljevene orahe ili bademe.

Tijesto premažite pekmezom, zatim rasporedite nadjev, a od ostatka tijesta načinite trake koje u obliku rešetke stavite preko kolača. Pecite kolač na 200 stupnjeva petnaest minuta pa smanjite pećnicu na 150 stupnjeva i pecite još 30 minuta.

CROPIX

Izdvajamo

Iz drugih medija