HRANOM OKO SVIJETA

OD HAVAJA DO MALEZIJE: Otoci su prave gastro meke za ljubitelje dobre klope!

Čitatelji Conde Nast Travelera su izabrali otoke koje su prave gastro meke za sve ljubitelje dobre klope!

Oahu, Havaji

Oahu ima food scenu koja može konkurirati bilo kojem gradu na svjetskom gastro glasu. Utjecaji vijetnamske kuhinje su očiti, a poznata juha s rezancima, svinjetinom, mladim lukom i jajetom nešto što nikako ne smijete zaobići.

Maui, Havaji

Iako je dom velikog broja fine dining restorana, Maui obiluje jednostavnim mjestima u kojima možete pojesti azijsku hranu. Hit su ramen juha s rezancima, peciva sa svinjetinom, prženi rezanci s mesnim nareskom…

Kauai, Havaji

Kauai broji nekoliko fine dining restorana, ali ako vas put ikada tamo odvede posjetite lokalne tržnice, štandove uz cestu i mjesta poput Koala Fish Marketa te kušajte svježu ribu koji pripremaju na svakom koraku.

Capri, Italija

Iako je na glasu kao otok za bogataše, hrana na Capriju je rustikalna i jednostavna. Ne propustite pizzu Napolitana i tjesteninu s plodovima mora.

Bali, Indonezija

Uživat ćete u Gadu – Gadu, povrtnoj salati prelivenoj umakom od kikirikija. Postoji nebrojeno regionalnih varijanti, a povrće može biti i sirovo i kuhano. Također, specijalitet je Babi Guling, cijelo prase, dobro začinjeno i satima pečeno na ražnju.

Waiheke Island, Novi Zeland

Ovo je otok vina Novog Zelanda. Također, obiluje talijanskom klopom, vrhunskim tjesteninama i cantorinijem.

Sveti Bartolomej

Ovdje vlada francuska kuhinja. Otok je pun fine dining restorana i skromnijih terasa koje služe jastoge, mahi mahi i svježe morske plodove.

Sicilija, Italija

Na Siciliji se hrana razlikuje od ostatka Italije. Zaštitni znak su joj arancini, caponata i cannoli.

Santorini, Grčka

Na skromnim terasama Santorinija uživajte u svježoj ribi i morskim plodovima te jelima poput Keftedesa, mesnih okruglica s umakom od najslađe grčke rajčice.

Penang, Malezija

U Penangu ćete probati vjerojatno najbolji azijski street food. Jela poput Mee Gorenga (prženi, začinjeni rezanci) i Nasi Lemaka (riža) pokazuju jak indijski, kineski i tajlandski utjecaj na malezijsku kuhinju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:19