DOBRI SAVJETI

OD PILETINE DO JUNETINE: Najvažniji parametri kojih se morate pridržavati kako biste napravili savršeno meso s roštilja!

 Getty Images/iStockphoto
Apsolutni vodič za savršeni roštilj

Na greškama se uči, savršeno pečen roštilj rezulat je sreće ili debelog iskustva. Treba eksperimentirati da bi se razumjelo kako i zašto. Isto tako, meso treba dodirivati prstima, jer struktura mesa na opip najviše govori.

Ako pripremate piletinu...

Kod piletine za roštilj dobro se držati manjih proizvođača mesa, zbog što prirodnije prehrane i dohrane. Gotove pripravke već pripremljenog i začinjenog mesa treba izbjegavati. Piletina je pogodna za pečenje na umjerenoj vatri, pa je pecite zadnju ako imate više vrsta mesa. Meso kod kosti ne smije ostati crveno. Večer prije pripremite sve sastojke potrebne za mariniranje: jabučni ocat, maslinovo ulje, krupnu sol, crni papar u zrnu i sok limete. U mužaru prvo zdrobite krupnu sol i papar. Bolji efekt postići ćete korištenjem neke aromatizirane soli (recimo vrijeskom) ili dimljene. Mješavini suhih začina dodajete sok limete pa ulje i ocat. Sve dobro promiješajte.

Chicken Barbecue Cooked Outdoor
Getty Images/iStockphoto

Ako pripremate svinjetinu...

Svinja voli pac. Kod kupnje mesa treba odabrati što ljepši komad svijetle ružičaste boje. Tamna, crvena boja mesa nije dobra za svinju. Pac može biti kuhan ili hladan, svejedno. Lungić ima vrlo malo masti pa je hidracija važna. Lungić treba očistiti od svih žilica, ali masnoću nije potrebno skidati. Važno je skinuti srebrnu kožicu koja skuplja i frče meso na roštilju. Lungić prije mariniranja treba izrezati na medaljone debljine oko 3-4 centimetra. Osim masti i senfa, soli i papra, svojoj je marinadi Grga dodao i u mužaru drobljeni korijandar. Lungić, kao i svaki drugi komad svinjetine koji ćete peći na roštilju, u marinadi treba odležati barem jednu noć.

Barbeque pork ribs
Getty Images/iStockphoto

Ako pripremate junetinu...

Kod kupnje junetine treba biti osobito izbirljiv. Junetina mora biti prošarana, a ne krta. Što više malih točkica na mesu znači bolju ishranu goveda, odnosno junice. Odležavanje junetine također traži pažnju, osobito ono suho, odnosno fermentacijsko.

Getty Images/iStockphoto

Ako pripremate ribu...

Kod kupnje svježe ribe za roštilj ne smije biti kompromisa, riba mora biti tvrda na dodir, ispupčenih staklenih očiju, ružičastih škrga, elastična. Ribu treba soliti isključivo krupnom soli; idealna je ona koju ste sami ubrali na moru iz škrape. Na boku ribe napravi se rez uzduž kralješnice. Zasiječe se do kosti, što omogućuje bolju termiku, lakše i brže pečenje. Duljim pečenjem riba samo gubi na sočnosti. Riba se peče na umjerenoj vatri i dobro nauljenoj rešetki. Dobro ju je spustiti na rešetku pa malo protresti – koža se ispod lagano zapeče pa se ne lijepi. Kroz rez koji smo napravili na boku ribe najlakše je provjeriti je li riba pečena – meso se treba lagano odvajati od kosti, ali kost ne smije biti pečena. Kada je kost pečena, riba je već prepečena.

Barbecue at Picnic on a hot summer day in a park. Cottage Cheese and Chicken Tikka is on the menu.
Getty Images/iStockphoto

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:43