POMICANJE GRANICA U UZGOJU GROŽĐA

OD TAHITIJA DO ŠVEDSKE: Pet najfascinantnijih svjetskih vinograda!

Vinogradi koji uzgoj grožđa podižu na potpuno drugu razinu!

Izvor fotografije: The West Is Awsome Facebook

Svi znamo da položaj i jedinstven okoliš vinograda bitno utječe na karakter vina. Vinu daje specifičnost, okus koji se može povezati s mikrolokacijom, karakter koji nitko ne može kopirati. Grožđe se uzgaja diljem svijeta, ali postoje neki vinogradi koji jednostavno pomiču granice, dovode uzgoj grožđda na potpuno drugu razinu.

Rangiroa, Tahiti

Ragiroa je jedan od najvećih svjetskih atola koji je ujedno poznat pod nazivom ''otok neprekidnog neba'', a smješten je u središtu Južnog Pacifika. Klima je prilično topla, a vinograd na otoku godišnje ima dvije žetve, u svibnju i prosincu. Od sorti Carignan i Muscat of Hamburg se proizvodi rose i bijelo Vin de Tahiti.

Izvor fotografije: Hotel Kia Ora Facebook

La Geria, Lanzarote

Lanzarote je španjolski otok i najsjevernoistočniji otok Kanarskog otočja. Obiluje crvenim tlom, a priroda tamo je jendostavno zapanjujuća. Loza se sadi u malim kraterima te se okružuje polukružnim kamenim zidovima koji lozu štite od jakih vjetrova. Iako krajolik ima pomalo post-apokaliptičnu ''vibru'', tlo je bogato hranjivim tvarima, otok obiluje toplim danima i prohladnim noćima što pogoduje grožđu.

Izvor fotografije: The West Is Awsome Facebook

Lavaux, Švicarska

U Lavauxu se nalaze neki od najstrmijih vinograda na svijetu. Problem se javlja kada trebate brati grožđe. Vinogradi su toliko strmi da neki imaju instalirana dizala kako bi se moglo doći do grožđa.

Izvor fotografije: Lavaux en photos Facebook

Salta, Argentina

Poznato je da se vinari vole igrati sa različitim visinama kada je u pitanju sadnja loze. Pogotovo ako se radi o toplijim regijama. Najviši vinograd na Salti se zove Altura Maxima, a nalazi se na 3 111 metara nadmorske visine što ga čini najvišim komercijalnim vinogradom na svijetu.

Izvor fotografije: Vag.AR Facebook

Skåne, Švedska

Vinogradi se sade diljem skandinavskih zemalja. U Skåneu se nalazi jedan od najsjevernijih vinograda na svijetu. Osim hibridnih sorti grožđa koje su prilagođene hladnijim uvjetima, u Švedskoj se radi i Pinot crni i sivi te bijeli Auxerrois. Također, u Finskoj postoji eksperimentalni vinograd na 61. sjevernoj paraleli koji se nalazi pokraj nuklearne elektrane. E to su ekstremni uvjeti!

Izvor fotografije: Hällåkra Vingård Facebook

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:15