RUČNO RAĐENO

ODEATA KERAMIKA I VALENTINA ŠEB: ''Ono najvažnije o meni priča keramika koju izrađujem!''

Ručno rađenu keramiku uvijek obilježava poseban šarm jer se uz nju veže spoznaja da je netko upravo tu šalicu koju držite u rukama s pažnjom oblikovao, oslikao i ispekao da bi ona potom došla sve do vašeg doma i uljepšala vam dan

Upravo su male nesavršenosti te koje cijenimo jer služe kao podsjetnik da nas naše različitosti izdvajaju iz mase i čine jedinstvenima. U potrazi za novom zvijezdom kada je riječ o keramici, uočili smo Odeatu čiji komadi keramike s jedne strane unose romantiku u našu svakodnevicu, a s druge strane mame osmijeh na lice svojim dražesnim izgledom.

Odeata keramika rezultat je ljubavi i strasti Valentine Šeb koja već godinama radi keramiku, ali tek odnedavno dobiva pažnju koju zaslužuje. S novim internetskim dućanom Valentina hrabro napreduje, a aktivnosti na društvenim mrežama te pozitivne reakcije kupaca pomažu joj da se vijesti o njenom brendu šire među obožavateljima atraktivne i dopadljive keramike.

Upravo smo zato zamolili Valentinu da nam otkrije kako izgleda njen kreativni proces!

Predstavite nam se ukratko!

Moje ime je Valentina Šeb, prije svega sam majka dvoje prekrasnih tinejdžera, netko tko voli svoj posao i vodi isti uz veliku pomoć supruga. Osoba sam koja je dugo vremena ulagala i još uvijek ulaže u znanje i vještinu izrade kvalitetne keramike. Ono najvažnije o meni priča keramika koju izrađujem.

Oduvijek sam imala sklonost kreativnom radu i eksperimentirala s raznim materijalima, ali kad sam došla u kontakt s glinom odmah mi je bilo jasno da je to medij s kojim se najlakše izražavam i koji mi daje najviše mogućnosti.

Što znači naziv Odeata?

Objasnila bih to ovako: “Sve što zamislimo, postoji, jer da ne postoji ne bismo to mogli zamisliti”. Svatko od nas je drugačiji, jedinstven te živi svoj svijet i svoju priču, a svaka priča zaslužuje svoje ime. Priča koju ja pričam svojom keramikom je jedinstvena kreacija pa neka bude i takvo ime.

Zašto baš keramika i radite li i s drugim materijalima?

Keramika je materijal s kojim sam kliknula na prvu možda iz razloga jer daje mnogo mogućnosti za izražavanje. U keramici se možete izraziti u likovnom smislu ili izraditi funkcionalne predmete za svakodnevnu upotrebu. Najbolji dio je kad se spoji to dvoje. Trenutno izrađujem samo keramičke predmete, a vjerujem da će tako i ostati. U svom radu kombiniram nekoliko vrsta gline i tehnika. Imam šest različitih kolekcija.

Kako se osjećate dok izrađujete svoje predmete?

Vodim obrt već dugo godina i ima perioda kad imam više obaveza oko vođenja poslovanja nego oko ´proizvodnje´ i to mi je uvijek izazov i stres, ali kad sam u radioni, kada modeliram ili oslikavam, to zaista obožavam i uživam u tome. Mogu slobodno reći da rad s glinom djeluje terapijski i opuštajuće. Volim ideje provoditi u djelo, a kod keramike uvijek postoji neizvjesnost kod rezultata pa to daje malu dozu adrenalina u procesu proizvodnje.

Koliko je hrana važna u vašem životu i zašto, između ostalog, izrađujete i posuđe?

Hrana je jako važna u mom životu. Volim eksperimentirati u kuhinji, ali moram priznati da nemam vremena za kuhanje svaki dan. U svakodnevnici sam fokusirana opskrbiti kuhinju hranjivim i zdravim namirnicama da bi cijela obitelj imala na raspolaganju svoju dozu zdrave hrane za obavljanje dnevnih obaveza. Obično vikendom ili u nekim prigodama se posvetim kuhinji. Onda se volim poigrati okusima i dekoriranjem stola gdje, naravno, uvijek uključim svoje posuđe za serviranje.

Koja je vaša misao vodilja prilikom stvaranja posuđa?

Izrada suđa je nešto o čemu sanjam od samog početka. Prije sam radila drugu vrstu keramike, no prije godinu dana sam odlučila pretvoriti san u stvarnost. Promijenila sam ime obrta, osmislila brend, pronašla nove gline prikladne za izradu suđa, kreirala dizajn i krenula. Promjena je bila izazovna te na neki način još traje, ali putovanje je čarobno.

Možete li nam opisati proces izrade jedne šalice, tanjura ili zdjelice?

Da bi završili jedan predmet potrebno je 12-15 dana. Faze kroz koje prolazi su modeliranje, sušenje, biskvitno paljenje, bojanje, glaziranje, glazurno paljenje i nanošenje zlata (ovisi o dizajnu). Sve se pali na visokim temperaturama od 1000-1100°C, a paljenje je proces od 24 sata. Predmet najčešće prolazi kroz 3 paljenja.

Čime ukrašavate posuđe?

Uglavnom oslikavam podglazurnim bojama ili engobama. Na nekim šalicama i tanjurima ukrašavanje napravim već u glini pa te komade samo obojim. Posuđe obožavam ukrašavati zlatom. Zlato, po meni, pridaje posebnu eleganciju predmetima.

Što je najteže u vašem poslu?

Proces izrade keramičkih predmeta zahtijeva vještinu i strpljenje. To je posao koji traži puno ulaganja energije. Svaki komad u obradi prolazi kroz mnogo faza i ne tolerira greške u procesu, a ako se u procesu pogriješi ta se greška vrati u najmanje očekivanom trenutku.

Otuda izraz `Glina pamti!´ koji je svim keramičarima jako dobro poznat. Meni osobno najteže pada kada u neku seriju uložim puno truda i vremena, a na kraju ne dobijem željene rezultate.

Imate li svoje omiljeno posuđe?

Uh, teško mi je na to odgovoriti. Meni su sve kolekcije jednako drage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:00