DA ILI NE?

ODLEŽAVANJE GOVEDINE U DOMAĆEM MASLACU: Danski chef otkrio potpuno nov način kako meso učiniti što mekšim!

 Marko Miščević
Ovaj je odrezak pripreman u maslacu. Chef Casper Stuhr Sobczyk uranja meso (govedinu) u maslac kako bi u njemu odležala.

Rib eye tako služi i priprema u hotelu Marienlyst Strandhotelu u Danskoj. Rezultat je savršeno mekano meso, a proces teče na sljedeći način: prvo Sobczyk odležava govedinu u otvorenom hladnjaku 4 dana. Zatim priprema ''kupku'' od maslaca od gotovo tri kilograma maslaca.

Maslac čuva na temperaturi od 13 stupnjeva Celzijevih kako bi postigao najbolju konzistenciju. Zatim u maslac uranja meso. Evo zašto koristi ovu tehniku. Nakon što je životinja ubijena, meso se nalazi u stanju rigor mortis u kojem je meso krajnje tvrdo, čak se i stisne. Stanje rigor obično traje 1 do 2 dana.

Marko Miščević

Zato mesari odležavaju meso, kako bi ga učinili što mekšim. Postoje dvije glavne metode odležavanja mesa: dry aging (suho odležavanje) i wet aging (mokro odležavanje). U slučaju dry aginga meso je pohranjeno u hladnjak bez ikakvog zaštitnog materijala, a kod wet aginga se meso vakuumira i čuva u hladnjaku određeno vrijeme.

Marko Miščević

Neki poznavatelji mesa kako wet aging meso daje ''okus metala''. Ako se meso odležava na suhi način, rubovi, tj. vanjska kora mesa, se mora ukloniti prije konzumacije. Odležavanje mesa u ''ljusci od maslaca'' sprječava da meso postane previše suho te eliminira taj okus metala. Što kažete, dobra opcija?

Marko Miščević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:51