Ali, naravno, nije jer postoji mnogo prirodnih proizvoda koji ga mogu dostojno, ali i zdravije zamijeniti. Evo naših omiljenih zamjena, pa kušajte, isprobajte:
1. MED
Med - ako ste nabavili pravi - jest nešto najbolje što priroda može dati (odnosno pčele). Dobro je sredstvo protiv alergija i prehlada, a sadrži i antioksidanse koji smanjuju nastanak mnogih bolesti.
Osim što je zdrav, dobro je znati da mu je rok uporabe neograničen (jedino što će se dogoditi da će se kristalizirati), a savršen je dodate li ga u jogurt, voćnu salatu ili smoothie. Ne dodaje se samo u slatka, nego i u slana jela kao što su marinade i umaci (jako se dobro uklapa u one koji sadrže češnjak).
2. JAVOROV SIRUP
Sadrži note karamela i vanilije pa je sjajna zamjena za šećer ako pečete brze kolače kao što su muffini ili trenutačno jako popularan kruh od banana (banana bread). Čak se i u nekim mješavinama bolje ponaša od šećera, pa će kolačići od zobenog brašna biti mekaniji, kao i granola.
Niste baš osoba od slatkog? Javorov sirup je odličan za pripremu marinada od senfa i gorušice za, primjerice, puretinu (naravno, prije konzumacije je morate termički obraditi).
3. AGAVA
Istina, sirup agave je kaloričniji od običnog šećera, ali je i slađi, što znači da ga se stavlja u manjim količinama. Također ima nizak GI (glikemijski indeks), što znači da treba više vremena da u krvi povisi razinu šećera. Preporučujemo ga i kod izrade osvježavajućih pića (ako ih treba zasladiti).
4. KOKOSOV ŠEĆER
Vjerovali ili ne, zavoljet ćete ga i ako niste ljubitelj kokosa jer uopće nema okus po kokosu! Naime, okus mu je vrlo sličan smeđem šećeru. Sladak je koliko i običan šećer pa stavljajte uobičajene količine, a sjajan je ako pečete keksiće ili browniese. Ali, nemojte baš previše “navaliti” na njega jer sadrži jednako kalorija kao i običan šećer.
5. DATULJE
Naravno, preporučujemo da ih nabavite u prodavaonicama zdrave hrane jer osim što su organskog uzgoja, sočnije su, s “više mesa”. Negativna im je strana što su vrlo kalorične, ali dovoljno je znati da su baza za izradu sirovih kolača pa ih svakako uvrstite u prehranu jer sadrže puno vlakana, vitamina i antioksidansa.