SLATKO, NAJSLAĐE

ODREĆI SE ŠEĆERA NIJE NEMOGUĆA MISIJA: Pet zamjena koje biste trebali imati u svojoj kuhinji!

 Getty Images/iStockphoto
Odreći se šećera u svakodnevnom životu, ali i kod pripremanja slastica i pečenja kolača nekima se čini nemoguća misija

Ali, naravno, nije jer postoji mnogo prirodnih proizvoda koji ga mogu dostojno, ali i zdravije zamijeniti. Evo naših omiljenih zamjena, pa kušajte, isprobajte:

1. MED

Med - ako ste nabavili pravi - jest nešto najbolje što priroda može dati (odnosno pčele). Dobro je sredstvo protiv alergija i prehlada, a sadrži i antioksidanse koji smanjuju nastanak mnogih bolesti.

Zagreb, 220517. 
Kafic The Place u Teslinoj ulici u ponudi ima nekoliko novih koktela koje je osmislio njihov barmen Daniel Dilber. 
Na fotografiji: Sweet honey.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / CROPIX

Osim što je zdrav, dobro je znati da mu je rok uporabe neograničen (jedino što će se dogoditi da će se kristalizirati), a savršen je dodate li ga u jogurt, voćnu salatu ili smoothie. Ne dodaje se samo u slatka, nego i u slana jela kao što su marinade i umaci (jako se dobro uklapa u one koji sadrže češnjak).

2. JAVOROV SIRUP

Sadrži note karamela i vanilije pa je sjajna zamjena za šećer ako pečete brze kolače kao što su muffini ili trenutačno jako popularan kruh od banana (banana bread). Čak se i u nekim mješavinama bolje ponaša od šećera, pa će kolačići od zobenog brašna biti mekaniji, kao i granola.

Breakfast: pancakes with banana and coconut on white plate, cup of green tea, tea spoon and cranberries on white tray, close up
Getty Images/iStockphoto

Niste baš osoba od slatkog? Javorov sirup je odličan za pripremu marinada od senfa i gorušice za, primjerice, puretinu (naravno, prije konzumacije je morate termički obraditi).

3. AGAVA

Istina, sirup agave je kaloričniji od običnog šećera, ali je i slađi, što znači da ga se stavlja u manjim količinama. Također ima nizak GI (glikemijski indeks), što znači da treba više vremena da u krvi povisi razinu šećera. Preporučujemo ga i kod izrade osvježavajućih pića (ako ih treba zasladiti).

Different Kinds of Sugar in the Spoons, such as coconut sugar, pure cane sugar, icing sugar, agave syrup, dark brown soft sugar, golden caster sugar, demerara cubes
Getty Images/iStockphoto

4. KOKOSOV ŠEĆER

Vjerovali ili ne, zavoljet ćete ga i ako niste ljubitelj kokosa jer uopće nema okus po kokosu! Naime, okus mu je vrlo sličan smeđem šećeru. Sladak je koliko i običan šećer pa stavljajte uobičajene količine, a sjajan je ako pečete keksiće ili browniese. Ali, nemojte baš previše “navaliti” na njega jer sadrži jednako kalorija kao i običan šećer.

Dates and coconut energy balls on white background
Getty Images/iStockphoto

5. DATULJE

Naravno, preporučujemo da ih nabavite u prodavaonicama zdrave hrane jer osim što su organskog uzgoja, sočnije su, s “više mesa”. Negativna im je strana što su vrlo kalorične, ali dovoljno je znati da su baza za izradu sirovih kolača pa ih svakako uvrstite u prehranu jer sadrže puno vlakana, vitamina i antioksidansa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:19