FRANKO’S PIZZA & BAR

Okus hrane ovisi o kuharu (pizzaiolu), ali i o kvalitetnim namirnicama, a ovdje se koriste isključivo prvoklasne!

 Berislava Picek/CROPIX
Ovdje je pizza gastronomski doživljaj i užitak...

Kad se prošle godine otvorio Franko’s Pizza&Bar i nakon što smo probali pizze napuljskog stila, s debljim i mekanijim tijestom, ali na ovom mjestu s prvoklasnim sastojcima, postalo nam je jasno da se ne radi samo o običnoj pizzeriji, nego da je Zagreb dobio jednu vrlo posebnu gastronomsku destinaciju. Naime, nije samo interijer bio poseban, potom glazba, bar i egzotični kokteli koji nastaju na njemu, ponuda vina (i onih na čaše), nego pizze koje su bile sve samo ne obične. Nedavno smo se uputili na isto mjesto, “provjeriti” jesu li zadržali kvalitetu i, dakako, ponudu, budući da su za vrijeme lock downa odlučili da neće dostavljati pizzu jer do potrošaća ne dolazi onakva kava bi treba biti, nego “prekuhana”, pa su radili samo calzone (zatvorene pizze). Navratili smo oko podneva, taman u vrijeme ranijeg ručka i jedva, na otvorenom dijelu našli slobodno mjesto. Nakon detaljnog pregleda jelovnika zaključili smo da moramo naručiti nešto iz starije ponude i, naravno, htjeli smo probati dvije nove pizze koje su se ukazale na jelovniku.

image
Berislava Picek/CROPIX

Nije baš bilo jednostavno odabrati koju pizzu naručiti s jelovnika, odnosno popisa njih petnaest koje nude od otvorenja. Naime, kad se podrobnije pogledaju sastojci, odmah se dolazi do zaključka da na ovom mjestu itekako vrijedi uzrečica koliko para, toliko muzike. Naime, ako su za njihovu izradu korišteni talijanska ricotta, mozzarella fior di latte, mortadela od vepra s tartufima, krema od pistacija, masline, perle od aceta balsamica s tartufima, grana padano, svježi bosiljak i ekstra djevičansko maslinovo ulje te svježi istarski tartufi, koje konobar pred vama riba na specijalan ribež, a svi se nalaze na pizzi Wild Wild Boar, ili žuta rajčica, mozzarella di bufala, trgana svinjetina, karamelizirane lučice i cherry rajčice koji se koriste za pripremu Pulled Pork pizze koju smo naručili iz njihove standardne ponude, i to svi odreda prvoklasni, odnosno najbolje moguće kvalitete, postaje jasno zašto su cijene njihovih pizza gotovo najviše u gradu.

image
Berislava Picek/CROPIX

S razlogom, i to jako finim! Već smo naručujući Pulled Pork pizzu naišli na jednu novost. Naime, vrlo ljubazan konobar (propisno zamaskiran, jer takva su epidemiološka vremena) upitao nas je želimo li navedenu pizzu alla napoletana (debljeg, elastičnijeg tijesta) ili alla romana (tanjeg hrskavijeg tijesta). Pa to je divno, konačno tijesta za svačiji ukus, zaključili smo! Naručili smo pizzu prvog navedenog stila, kako bismo provjerili je li se u više od godinu dana promijenila. I jest. Još je bolja, jer je svinjetina koju su marinirali pa potom satima pekli da postane mekana tako da e možeš „vući” vilicom bila savršeno začinjena, zaključili smo pijuckajući Tomac Diplomat extra brut pjenušac koji se ovdje može naručiti na čaše. Koncentracija je rasla kad su na stol stigle dvije nove pizze: Dommy’s Yellow i Easy Daisy.

image
Berislava Picek/CROPIX

Budući da je za stolom bilo ljubitelja hrskavog, ali i ljubitelja debljeg tijesta, naručili smo predstvnice oba stila. Nakon prvih zalogaja, zadovoljno kimanje glavama bilo je dovoljan znak da su pizze odlične. Easy Daisy je vegetarijanska pizza - na podlozi od maslinova ulja strateški je bila raspoređena divno otopljena bivolja napoletanska mozzarella, po njoj i uokolo bili su zlatni šampinjoni i žute poluosušene rajčice, a sve je bilo posuto Grana Padanom i listićima svježeg bosiljka. Kad se nabroje, sastojci su jednostavni, ali kad se probaju, postaje jasno zašto je sve zajedno tako fino i posebno, jer ovdje koriste samo prvoklasne proizvode.

image
Berislava Picek/CROPIX

Dommy’s Yellow pizza (za koju smo kasnije doznali da je ime dobila po pizzaiolu Domagoju Žličaru koji ju je osmislio, a nama su je majstorski ispekli Andrea Miladić i Berislav Fabijanić), odmah nas je privukla izgledom. Ma, samo ime govori: uglavnom je sva žuta! Na podlozi od žutih rajčica taman se otopila napoletanska mozzarella fior di latte, koja je bila okružena žutim poluosušenim rajčicama, karameliziranim lukom, odnosno fenomenalnim žutim pekmezom od luka i dimljenom šunkom “Praga”, a sve je bilo posipano listićima svježeg bosiljka, žutim jestivim cvijećem te pokapano ekstra djevičanskim maslinovim uljem. Posebna pizza koja nas je oduševila i na koju ćemo opet navratiti!

image
Berislava Picek/CROPIX

A za kraj… ne smijemo zaboraviti da se za desert ovdje nude kolači Roberta Hromalića iz slastičarnice Le Kolač, pa smo dan zasladili Lješnjakom i Čokoladom tonka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:25