NA STOLOVIMA DREVNOG GRADA

OKUSI SLOVENIJE U HRVATSKOJ: Slovenski chef Igor Jagodic gostuje u restoranu Excelsior!

 Dean Duboković
U sklopu festivala Dubrovnik FestiWine održavaju se i gastronomske manifestacije na kojima kuha i renomirani chef slovenskog restorana Strelec

Igor Jagodic mladi je i perspektivni slovenski chef koji od 2012. godine vodi kuhinju u restoranu Strelec, jednom od najboljih u Sloveniji. Prva iskustva stjecao je u hotelima u Ljubljani i na Bledu, u jednom trenutku u svojoj karijeri stažirao je i u danskoj Nomi, a u Strelcu je glavni chef od njegova otvaranja. Jagodic je sa svojim timom doveo restoran u sam vrh slovenske gastronomije, a njegove kreacije na tanjuru, pripremljene u suradnji s chefom restorana Excelsior Petrom Obadom, možete probati u Dubrovniku, u sklopu festivala Dubrovnik FestiWine koji se održava od 16. do 22. travnja.

Dean Duboković

Koliko su za chefove zapravo ključna ovakva gostovanja na festivalima i stažiranja u kuhinjama inozemnih kolega, objasnio nam je Jagodic: - To je vrlo važno i odlična prilika da nauče nove tehnike, vide način rada, upoznaju različite filozofije chefova, upoznaju nove ljude te vide kako ti chefovi pričaju i razmišljaju o hrani. U inozemstvu je način rada i tempo zahtjevniji, a svi oni koji imaju iza sebe rad ili stažiranje u dobrom restoranu izvan države, brzo i lakše shvaćaju ono što mi tražimo u našom restoranu. Svake godine šaljemo jednog ili dva mlada kuhara na staž u vrhunske restorane - istaknuo je Jagodic.

Dean Duboković

A što je s hrvatskom gastronomijom?

- S velikim zadovoljstvom pratim hrvatsku scenu, restorane, chefove i super mi je što se događa puno toga. S Michelinom je hrvatsko kulinarstvo ušlo na svjetsku kartu. Jako mi je žao što u ožujku nisam mogao doći u Šibenik na kongres Chefs Stage - zaključio je.

Djelić gastronomske čarolije i jela, poput telećeg tartara, carpaccia od hobotnice ili njoka s umakom od zrelog sira i piva potražite na Dubrovnik FestiWine festivalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:53