KOOHAČA: VIDEO SPECIJAL DOBRE HRANE

OMILJENA NEDJELJNA PEČENKA: Za najbolji ručak napravite porchettu punjenu starim kruhom i gljivama!

Trogir, 031216
Kuhari Robert Zmire i Stipe Susnjara pripremaju tradicionalni dalmatinski blagdanski rucak. Na fotografiji: rolana svinjetina nadjevena ljutikom Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / HANZA MEDIA

Porchetta je jednostavna, a ukusna pečenka koja će svaki stol dići na višu razinu!

Ako ste se dosada oslanjali na mame, bake ili tete kad je priprema pečenja u pitanju, sada uz naš video možete i sami pripremiti svoju pečenku. Nekada, u vrijeme naših majki i očeva, baka i djedova, pa i dalje od toga, meso se pripremalo i jelo vrlo rijetko. Bilo je rezervirano isključivo za nedjeljni ručak ili posebne prigode. U to skromno doba takva se hrana i više cijenila, njezinoj se pripremi pristupalo s pažnjom i poštovanjem. Danas se također prema onome što se kuha za blagdane ili nedjeljni ručak odnosimo na isti način. Ti specijalni dani nas nekako usredotoče na ono najbolje, vadimo kuharice, proučavamo recepte, ispitujemo one starije, mijesimo, pečemo.

 

Ovaj recept je upravo takav, poseban. Isprobajte ga!

Trebat će vam:

svinjska potrbušina 2 kg
sol
papar
cimet
crvena paprika
sušena majčina dušica
maslinovo ulje
malo maslaca
100 g bukovača
100 g šampinjona
100 g jablanovača
100 g lisičarki
sok pola limuna
1 češanj češnjaka
3 šnite bijelog kruha
malo bijelog vina
svježi peršin
3 mrkve
2 bijela batata
malo meda

Zagreb, 051218.
Miele showroom u Buzinu.
Hrana za blagdane 2018 po preporuci casopisa Dobra hrana.
Na fotografiji: peceni dio svinje s krumpirima i mrkvom.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / CROPIX
 

Priprema:

Svinjsku potrbušinu zarežite, posolite i popaprite. Dodajte crvenu papriku, cimet, sušenu majčinu dušicu i maslinovo ulje. Sve dobro utrljajte u meso. Zarežite i unutrašnjost mesa te ponovite postupak. Isto napravite i na posljednjoj strani potrbušine. Na malo maslinova ulja otopite maslac. Protisnite češnjak te dodajte smeđe šampinjone i bukovače te jablanovače i lisičarke, sjeckani peršin, malo crvene paprike, malo muškatnog oraščića, malo majčine dušice, sol, papar i sok pola limuna. Podlijte s malo vina. Dodajte nasjeckani kruh. Smjesom napunite svinjsku potrbušinu. Meso zamotajte i stavite peći 2 i pol sata na 180 stupnjeva te pola sata na 250 stupnjeva. Mrkvu i bijeli batat posolite i popaprite. Dodajte crvenu papriku, malo muškatnog oraščića, sušenu majčinu dušicu, maslinovo ulje i malo meda. Sve promiješajte. Stavite peći na 200 stupnjeva oko 40 minuta. Poslužite s pečenom porchettom.

Izdvajamo

Iz drugih medija