NAJBOLJI SAVJETI

OMILJENO USKRSNO JELO SAD ĆE VAM KONAČNO ISPASTI KAKO TREBA: Ovo je jedini recept koji će vam trebati za šunku u kruhu!

 Dragan Matić / HANZA MEDIA

Uskršnji kruh i pince ne zahtijevaju samo dobar odabir sastojaka, izrade tijesta u svim fazama, precizne temperature. Konačni oblik zahtijeva, između ostalog, i temeljitu etnografsku izobrazbu.

Kruh za šunku u kruhu majstorsko je znanje sasvim druge vrste. Unatoč velikoj tradiciji, rasprave o vrsti brašna, omjeru kvasca, aromatskim dodacima, debljini tijesta i nizu finesa, pa i pekarskih tajni, nisu ni do danas prestale.

Šunka u kruhu

rolana šunka ili lopatica od 1,5 kg
400 g glatkog brašna
300 g oštrog brašna
kockica svježeg kvasca
2 žličice soli
1 žlica šećera
3 žlice suncokretovog ulja
400 ml mlake vode
1 jaje za premazivanje

Zagreb, 120214.
U palaci Dverce predstavljen je program 2. Hrvatskog festivala hrane i vina koji ce se odrzati od 3. do 5. travnja ove godine u Areni Zagreb, te prezentirati etno-gastronomsku ponudu svih hrvatskih regija.
Na fotografiji: sunka pecena u kruhu.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matić / HANZA MEDIA

Šunku prije svega treba skuhati. Kuhajte ju u velikoj posudi da bude cijelo vrijeme prekrivena vodom. Nakon što voda zakipi, kuhajte ju onoliko dugo koliko je šunka teška - 1 kg mesa - 1 sat kuhanja. Ostavite ju u toj vodi da se ohladi, jer će dobiti na sočnosti. Ohlađenu šunku ocijedite i dobro obrišite papirnatim ubrusom.

Prije samog stavljanja šunke u tijesto skinite mrežicu, ako postoji, i odstranite kožu. Tijesto: u malo mlake vode stavite kvasac i šećer i pustite da se zapjeni. Potrebno je oko 15 minuta. U veću posudu stavite preostale sastojke, dodate zapjenjeni kvasac i umijesite tijesto ručno ili uz pomoć električne miješalice. Tijesto ostavite na toplom mjestu da mu se udvostruči volumen. Dovoljno je sat vremena. Da bi se šunka što bolje priljubila za tijesto, sa svih strana je premažite umućenim jajetom. Uzdignuto tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte u pravokutnik debljine 2 cm.

Šunku zarolajte u tijesto i slobodno još malo prstima potapšajte da se što bolje sljubi sa šunkom. Pripazite da spoj tijesta bude na dnu posude kako se prilikom pečenja ne bi rastvorio. Stavite u posudu prekrivenu papirom za pečenje. Pri tome pazite da posuda ne bude prevelika, može biti samo malo veća od šunke, jer će tijesto prilikom pečenja malo narasti, no bitno je da ipak ima neki oblik. Stavite u pećnicu i pecite na 160⁰C oko sat vremena. Nakon toga je kratko izvadite, premažite preostalim umućenim jajetom i pecite dok tijesto ne požuti. Prije serviranja šunku u tijestu ohladite.

Naše savjete za pripremu šunke u kruhu na kojima smo radili s našim suradnicima iz Gastronomada, pročitajte ovdje!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 18:40