RECENZIJA RESTORANA

OPISUJU GA KAO MEDITERANSKI RESTORAN, NO JELOVNIK TRPI I DRUGE STVARI: Kako nam je bilo u restoranu legendarnog kapetana "vatrenih"?

 Biljana Blivajs / HANZA MEDIA
Kuhanje u takvom restoranu obično je prilagođeno masovnoj konzumaciji, kojoj je osnovna svrha puka prehrana, a ne i gastronomija. Ostalo mi je uvjeriti se osobno kako stvari stoje kod nogometno-ugostiteljske obitelji Boban

Boban
Gajeva 9
11:30-23 h (pet i sub do 00 h)
01 4811 549
restoran.boban.hr

Opisuju ga kao mediteranski restoran, o čemu svjedoče brojna talijanska jela, no jelovnik trpi i pršut od mađarske mangulice, odležanu argentinsku i irsku govedinu te odrezak od lososa. Različite vrste tjestenine navedene su kao ručno rađene i serviraju se s brojnim umacima, uglavnom velikih talijanskih klasika, poput carbonare, mama rose i bolognese, ali i s hobotnicom, vrganjima i tartufima. Klijentela je na kasnom ručku bila mlađih do srednjih godina i većinom internacionalna, kako i priliči mjestu u centru turističkog Zagreba.

Zagreb, 260719.
Gajeva.
Restoran Boban.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / HANZA MEDIA

Salata s kozjim sirom, baby špinatom i trakicama pečenih paprika odlično je ljetno osvježenje koje blago začine, a sir lagano prepeku. Podjednako djeluje i velika kugla ohlađene buratte na džemu od cherry rajčica s pestom od bosiljka. Možda bi samo trebalo pojačati količinu ukusnog džema, s obzirom na obilnu porciju buratte. Posebno su me intrigirale na meniju spomenute slane mini palačinke. Vrlo dekorativan tanjur s dvije palačinkice više nalik blinima, nešto kuhane šunke i razbacanim vrhovima šparoga zapamtit ću samo po koloristički zgodnoj prezentaciji. Samo jelo, iako neloše, definitivno pripada onoj vrsti koju biste možda pojeli za jači doručak kao zamjenu za Eggs Benedict ili hemendeks, a rijetko za ručak ili večeru.

Domaći široki rezanci (pappardelle) s mesnim okruglicama i umakom od kosanih rajčica vrlo je dobra interpretacija popularnih italoameričkih spaghetti meatballs. Tjestenina je skuhana “pod zub”, a okruglice dovoljno začinjene. Ponovo mi se čini da nedostaje malo više umaka za količinu pašte koju serviraju, a možda je riječ i o mojoj sklonosti rajčicama. Ozbiljan steak sandwich rijetko se da pojesti u hrvatskim restoranima, pa mi se ovaj što pripremaju u Bobanu dodatno svidio. Bio je sočan, s velikim komadima pečene teletine, aioli umakom i zelenjavom, nažalost, ne i s karameliziranim lukom, kako se navodi u jelovniku. Dakle, u sendviču je bilo luka, ali samo malo prodinstanog, a ne karameliziranog!

Ova mala nedosljednost čini veliku razliku u okusu pa vjerujem da bi, da su se u kuhinji potrudili kao što bi trebali, mogli uistinu biti ponosni na svoj steak sandwich. Zdjelica jagoda na mascarponeu s drobljenim beze (baiser) korama znatno je boljeg okusa od neuvjerljive prezentacije, a razbarušena meringa s pistacijama i komadićima crne čokolade svidjela mi se i simpatično šlampavom pojavom i dojmljivim okusima i teksturama.

Brojna domaća i inozemna vina, uključujući i ona predikatna kao i šampanjce, krase veliku vinsku kartu, a s lista vina i šampanjaca (!) na čaše također se ima što za izabrati. Vrlo mlad konobar bio je gotovo savršen: ljubazan, pristojan, profesionalan i točan, a da je uspio uz vidljivi trud isukati i koji osmijeh više, bio bi zasigurno ljetošnji konobarski šampion. Sudim da je restoran Boban vrlo ozbiljna ugostiteljska operacija koja se zna nositi s brojnošću posjeta i velikim kapacitetom.

Treba poraditi na ujednačenosti izvedbe jela i još pokojem detalju, no iako ovdje nije riječ o najvišoj gastronomiji, svakako, nije riječ o bezličnoj masovki koje sam se pribojavao na početku teksta. Vječni kapetan “vatrenih”, iako mi nije do kraja poznat njegov stvarni doprinos tom biznisu, može biti ponosan na obiteljske ugostiteljske uspjehe. Nove sportske pobjede u Milanu tek očekujemo, a i hrvatski ga nogomet već dugo zove, samo zove.

KATEGORIJA RESTORANA: Tradicionalni restoran

HRANA: 8/10

USLUGA: 9/10

AMBIJENT: 7/10

Za ovaj restoran glsujte OVDJE!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:50