Ovaj sam koktel smislio...za tren oka, vozeći se u automobilu od Osijeka do Opatije iz koje sam se vratio, evo, prije sat vremena. U glavi, naročito kad vozim, složim si osnovu, a onda mi je dovoljno sat vremena da točno, u stvarnosti, odredim omjere.
Odlučio sam se za voćni koktel...jer su baš sada breskve najsočnije. Uglavnom nastojim koktele kreirati sa sezonskim sastojcima, a taman sam prije tjedan dana skuhao malo pekmeza od slatkih breskvi, pa zašto ga ne upotrijebiti.
Razmišljao sam i o imenu...i odlučio se za “Slatkih 100”. Pratim Dobru hranu i uvijek mi je bilo simpatično kako je uglavnom rade žene (uostalom, to ste i napisali u jednom broju). Tako da sam upravo za sve žene koje su radile i koje rade Dobru hranu kreirao ovaj koktel. Ružičast je, mrvicu sladak i vrlo pitak. Ova riječ “slatkih” se ne odnosi na slatkoću koktela, nego na slatke brojeve (he, he).
Sviđat će se on i dečkima jer burbona se može staviti i u malo većim količinama. Na prvu se ne osjeti, ali onda počne grijati. Moj savjet: koktel nemojte početi raditi ako vam je u boci burbon pri kraju. Jer, poželjet ćete još!
Ne pamtim sve koktele koje sam do sada kreirao. Stalno mi se kombinacije vrte u glavi, neke zapisujem, neke mijenjam, neki postaju klasici, ali drago mi je da se i kod nas razvio trend ispijanja koktela, jer dobar koktel-majstor će za svakog, pa i onog najprobirljivijeg, napraviti piće koje će ga oduševiti
Radim na sve strane, obučavam koktel-majstore u restoranima i barovima, za pojedine i osmišljavam koktele, a u posljednje vrijeme sam postao “kramer”. Znate li što je to? Kramere nazivaju pasioniranim ljudima koji od automobila koji su krama (otpad), sastavljaju primjerke koji ne samo da su u voznom stanju, nego postaju cijenjeni oldtajmeri. Ali, brat i ja smo se odlučili od starih automobila raditi “koktel truckove”. Imamo već cijelu zbirku i sigurno ćete ih primijeniti na gotovo svim manifestacijama.
Koktel: Slatkih 100
5 cl burbona
2 cl svježeg soka od limete
2 žličice džema od breskvi
1/4 svježe breskve
grančica metvice
U blender stavite burbon, sok od limete, džem od breskvi i lopaticu kocaka leda. Sve dobro izmiksajte. Ulite u čašu na stalku i ukrasite tankom kriškom breskve i listićem metvice.