SLAVITE S NAMA UZ NEKIĆEV KOKTEL

ORIGINALNI KOKTEL: Najbolji hrvatski miksolog Marin Nekić osmislio nam je koktel povodom jubilarnog stotog broja Dobre hrane!

 Neja Markicevic / CROPIX
Uobičajeno se, za zdravicu, dižu čaše prije slavlja, a mi smo odlučili nazdraviti na kraju broja. I to ne bilo kakvim pićem, nego specijalnim koktelom, osmišljenim samo za Dobru hranu, kojim nam je naš ponajbolji koktel-majstor Marin Nekić čestitao stoti broj

Ovaj sam koktel smislio...za tren oka, vozeći se u automobilu od Osijeka do Opatije iz koje sam se vratio, evo, prije sat vremena. U glavi, naročito kad vozim, složim si osnovu, a onda mi je dovoljno sat vremena da točno, u stvarnosti, odredim omjere.

Odlučio sam se za voćni koktel...jer su baš sada breskve najsočnije. Uglavnom nastojim koktele kreirati sa sezonskim sastojcima, a taman sam prije tjedan dana skuhao malo pekmeza od slatkih breskvi, pa zašto ga ne upotrijebiti.

Razmišljao sam i o imenu...i odlučio se za “Slatkih 100”. Pratim Dobru hranu i uvijek mi je bilo simpatično kako je uglavnom rade žene (uostalom, to ste i napisali u jednom broju). Tako da sam upravo za sve žene koje su radile i koje rade Dobru hranu kreirao ovaj koktel. Ružičast je, mrvicu sladak i vrlo pitak. Ova riječ “slatkih” se ne odnosi na slatkoću koktela, nego na slatke brojeve (he, he).

Zagreb, 280819.
Marin Nekic pripremio je koktel za 100. broj magazina Dobra hrana.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / CROPIX

Sviđat će se on i dečkima jer burbona se može staviti i u malo većim količinama. Na prvu se ne osjeti, ali onda počne grijati. Moj savjet: koktel nemojte početi raditi ako vam je u boci burbon pri kraju. Jer, poželjet ćete još!

Ne pamtim sve koktele koje sam do sada kreirao. Stalno mi se kombinacije vrte u glavi, neke zapisujem, neke mijenjam, neki postaju klasici, ali drago mi je da se i kod nas razvio trend ispijanja koktela, jer dobar koktel-majstor će za svakog, pa i onog najprobirljivijeg, napraviti piće koje će ga oduševiti

Radim na sve strane, obučavam koktel-majstore u restoranima i barovima, za pojedine i osmišljavam koktele, a u posljednje vrijeme sam postao “kramer”. Znate li što je to? Kramere nazivaju pasioniranim ljudima koji od automobila koji su krama (otpad), sastavljaju primjerke koji ne samo da su u voznom stanju, nego postaju cijenjeni oldtajmeri. Ali, brat i ja smo se odlučili od starih automobila raditi “koktel truckove”. Imamo već cijelu zbirku i sigurno ćete ih primijeniti na gotovo svim manifestacijama.

Zagreb, 280819.
Marin Nekic pripremio je koktel za 100. broj magazina Dobra hrana.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / CROPIX

Koktel: Slatkih 100

5 cl burbona
2 cl svježeg soka od limete
2 žličice džema od breskvi
1/4 svježe breskve
grančica metvice

U blender stavite burbon, sok od limete, džem od breskvi i lopaticu kocaka leda. Sve dobro izmiksajte. Ulite u čašu na stalku i ukrasite tankom kriškom breskve i listićem metvice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:59