KUHAM/ŠERAM

OSTANI DOMA I KUHAJ: Mate kuha buncek s lećom za “sretnike koji ga prate", a u hladnjaku vam može stajati nekoliko dana!

 

Mate Janković poznati je chef i urednik sjajne knjige “Croatia: The Cookbook”. Već dulje na društvenim mrežama dijeli svoje recepte uz dovitljive i zabavne opise pripreme jela. Nakon sad već prepoznatljivog uvoda “Hej, sretnici koji pratite stranicu ovu...” obično slijede precizni recepti koji ponekad iziskuju nešto više vremena. Sad kad većina ljudi boravi u svom domu, korisno je višak vremena utrošiti na kuhanje ukusnog obroka koji možda zahtijeva nešto više truda, ali i crta osmijeh na licima vaših ukućana.

Mate nam je ovom prigodom ustupio recept za varivo od leće i bunceka koje vam može trajati nekoliko dana u hladnjaku, a ako se odvažite, možete se poigrati i izborom grahorica.

Sastojci za 4 osobe:

2 dimljena bunceka
1 poriluk narezan na veće komade
4 mrkve narezane na veće komade
2 narezane na sitne kockice za varivo
1 glavica celera narezanog na veće komade
prstohvat majčine dušice
1 žlica svježe sjeckanog peršina
lovorov list
sol i papar
maslinovo ulje
400 g leće
4 velike žlice milerama
korica jednog limuna
2 luka

Lentil Soup with Crusty Bread -Photographed on Hasselblad H3D2-39mb Camera
Getty Images/iStockphoto

Buncek stavite kuhati s porilukom, majčinom dušicom, mrkvom i celerom uz dodatak malo soli i papra. Kuhajte dok se ne počne odvajati od kostiju, od dva do dva i pol sata. Kad je kuhano, odvojite meso od kože i kostiju te ga usitnite, a tekućinu procijedite i sačuvajte. Na maslinovu ulju dinstajte sitno sjeckani luk, dodajte češnjak, leću i dvije mrkve sjeckane na male kockice te podlijte tekućinom u kojoj se prethodno kuhao buncek. Dodajte komadiće usitnjenog bunceka i kuhajte dok leća ne omekša, uz dodavanje temeljca (vode od bunceka). U mileram umiješajte limunovu koricu, sol i papar te poslužite uz kuhano varivo od bunceka i leće.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:23