Kako prati vaše noževe?

OŠTRICA NA PRANJU: Evo što perilica za posuđe zapravo radi vašim noževima!

Na dan kada ste kupili perilicu za posuđe, bili ste uvjereni da nema više pranja na ruke, zar ne?

Izvor naslovne fotografije: Finest knives in the world

Možda ipak ne! Posuđe ne može i ne bi trebalo ići u perilicu, uključujući i ono što najviše koristite, vaš kvalitetan nož za rezanje. Vrijedan je, skup i vaša ga perilica najvjerojatnije ''ubija'' malo pomalo.

Što se zaista događa s vašim nožem kad ga perete u perilici?

Prvo, okružen je vlagom i vrućinom. Ni vi ne volite kada ste mokri i kad vam je vruće, isto vrijedi i za vaš nož. Vlaga i visoka temperatura u perilici mogu prilično negativno utjecati i na oštricu i na dršku. Ovo posebno vrijedi za noževe s drvenom drškom i oštricom od karbonskog čelika.

Drugo, turbulencija. Ona može dovesti do toga da vaš nož udara u štogod da se nalazi pokraj njega, što može uništiti oštricu. Keramički noževi su tu u još većoj opasnosti, budući da su lomljiviji.

Nož je chefov najbolji prijatelj...

Treće, sredstvo za pranje posuđa. Deterdženti za pranje posuđa nisu dobri ni za samu perilicu, a ni za noževe. Zbog njih mogu izgubiti boju i zahrđati.

Na posljetku, stavljanje noževa u perilicu može oštetiti ostatak vašeg posuđa. Ako ih okrenete prema dolje, mogu oštetiti košaricu za pribor za jelo. Ako ih okrenete prema gore, riskirate ozljedu.

Kako biste trebali prati vaše noževe?

U vrućoj (ne kipućoj, ali ipak malo toplijoj) vodi. Ako je nož mastan, iskoristite mrvicu sredstva za pranje posuđa, ali u većini slučajeva voda je dovoljna!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 18:22