DOBRI RESTORANI

OTOČKI BISER KOJI JE OSTAO VJERAN SVOJOJ KUHINJI: ''U ovom sam restoranu pojeo večeru za pamćenje!''

    AUTOR:
    • Radovan Marčić

  • OBJAVLJENO:
  • 20.06.2019. u 08:06

U više nego dinamičnom hvarskom ugostiteljstvu - u kojem je, nažalost, malo toga za pohvalu, ali zato jako puno za popuniti stranice “showbuzza” - jedan od najbolje pozicioniranih, restoran uz samu rivu, na zapadnoj strani luke, ujedno je i među najboljima

Kod Kapetana
Fabrika 30
21450 Hvar
021 742 230

 

Njegov gazda Jurica Tomičić bard je otočnog restoraterstva koji čvrsto stoji na svojim kulinarskim postulatima, ne želeći ni zeru popustiti najezdi trendova koji svaki imalo iskusniji gourmet prepoznaje kao podvalu koja se u hvarskoj luci, a posebno na susjednim Paklinskim otocima, širi kao guba. Jako oslonjen na svoju grabaljsku tradiciju i esenciju profesionalnog kulinarstva koje je snažno obilježilo cijeli zapadni dio otoka, ostao je vjeran najboljim mesnim bokunima za pržolice i pašticade (ona iz njegova Velog Grablja posebno je na cijeni), kao i ulovima isključivo hvarskih ribara.

 

Gastronomska tradicija ovoga dijela Hvara bremenita je jednostavnim, pučkim jelima, ali i najfinijim poslasticama baštinjenim od berićetne renesanse, posebno štovana u hvarskih pjesnika i patricija, ponajviše u istoj ulozi. Tako ćete u njega jesti i već zaboravljene riblje bokune, iz ne znamo kojeg razloga izgnane iz većine drugih restorana, koje cijeni jednako kao svima znane “manekene”. Uz tu “siromašku” ribu, ovdje se jede i druga pučka suprotnost, ona od dana svetkovina, pirova i inih fešti, kao što su najfinije gregade i brodeta. Novije su inačice koga Jurice riba pečena u pećnici s krumpirom obilato prelivena bogdanušom, koju sam jednako kao i slično pripremljenu hobotnicu ovdje blagovao više puta.

 

Već spomenuta pašticada možda se jedino ovdje u gradu može jesti spravljena po starinskom receptu njegovih predaka iz Velog Grablja. U kuhanju ovog jela postoji neformalno natjecanje posebno u mjestima hvarske okolice - Brusju, Malom Grablju, Milini i Zaraću. Svatko će od njihovih žitelja hvaliti svoju, ali će ipak na kraju, iako nerado, priznati da je grabaljska kakvu spravlja i kogo Tomičić zeru drugačija i finijeg okusa od ostalih. Svibanjska večera krenula je u drugačijem tonu pjatom s klasičnim potpurijem koji se u restoranima na moru smatra predjelom - salata od hobotnice, slani inćuni i oni pod limun, bakalar na bijelo, pašteta od tune, sušena sabljarka i tuna, sve u jako dobroj izvedbi. (Slane inćune začinjaju po domaću, s malo mravinca.)

 

Brzo sam zaboravio na gazdino čudo od pašticade kojoj sam se potajice nadao, no za nju ipak treba malo više vremena, ali i najava. Dobro ju je nadomjestio jedan jako upečatljiv, bogat i sočan rižot, prepun školjaka, škampi, kozica i s jastožićima pride. Kuhan malo drugačije od klasičnog rižota, bio je gotovo na pola puta prema jako gustoj juhi. Kako se riža kuhala u temeljcu zajedno s nekoliko vrsta školjki i rakovima, poprimila je sve gušte ovih morskih divota pa nisi znao što je bolje, a svaki si zalogaj još mogao malo “podliti” žlicom finog toća. Kao međujelo stigao je hladan bob pomiješan s ljutikom na lešo, samo malo pouljen domaćim maslinovim uljem. Ovo starinsko jelo bilo je toliko različito od svega prethodnog, ali i toliko rijetko na jelovnicima da je unatoč svoj finoći prethodnih i slasti pečene ribe koja će slijediti bio apsolutno najveća atrakcija večere. Potpuno su me iznenadili čudesno fini okusi povrća u ovoj kombinaciji.

 

Na kraju večere na gradeli su spečeni oni spomenuti manje važni riblji bokuni - slatkasti kanjci i kantari koji su bili u istoj mreži sa šampjerićem, kojem se svi opravdano klanjaju. Sve ispečeno besprijekorno, do kosti, a opet da ostane sočno u pratnji ostataka upravo zanosno finog boba s ljutikom. Uz domaći kruh za toćat ono malo maslinova ulja pomiješanog sa šugom ribe i božanski mali plavac Vron bod Tončija Marijana (mjesec dana kasnije ovjenčan Decanterovim zlatom!), večera za pamćenje, kakva su mi i dosad bila sva blagovanja Kod kapetana.

KATEGORIJA RESTORANA: Tradicionalni restoran

HRANA: 9/10

USLUGA: 8/10

AMBIJENT: 9/10

Za ovaj restoran glasujte OVDJE!

Izdvajamo

Iz drugih medija