SVE ŠTO TREBATE ZNATI O ROŠTILJU

OVA BRAĆA PRAVI SU MAJSTORI ROŠTILJA: Obožavamo dobar komad mesa, ali na roštilju možete napraviti i genijalne stvari poput pizze, hobe, ali i kolača!

 Mario Kučera / Hanza Media
Roštilj je puno više od okretanja ćevapa i pljeskavica na žaru, to je cijela nauka spravljanja hrane na otvorenoj vatri, a što sve treba naučiti da bi se postao ekspert za roštilj saznali smo od ekipe koja stoji iza Akademije Kralj žara, braće Miha i Nejc Pešec, kuharskih zanesenjaka koji na roštilju peku čak i kolače i torte.

Koja je razlika pripremati meso na ugljen, keramičkom, plinskom ili električnom? Ima li razlike u samoj pripremi mesa za bilo koju vrstu od navedenih roštilja?

Poznajemo roštilje s poklopcem i otvorene roštilje. Kod roštilja s poklopcem meso je brže pečeno, peče se sa svih strana. Zato je meso sočnije, provelo je manje vremena na vatri. Kod pripreme na roštilju na ugljen, meso će biti nešto ukusnije, zato puno ljudi preferira taj način roštiljanja. Plinski i električni roštilji su jednostavniji i brže se pripremaju za pečenje stoga su primjereniji za ljude koji žele brzo pripremiti hranu. Priprema mesa je ista na svim tipovima roštilja. Preporučujemo kupovinu većih roštilja na kojima možemo peći ili dimiti na indirektnoj vatri veće komade mesa.

Sveta nedjelja 04072016
KRALJ ZARA jela sa zara
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

"Rib eye steak se reže na debljinu od otprilike 7 cm. Ovaj komad odležao je sva mjeseca, a prije pečenja dobro je da odstoji na sobnoj temperaturi oko sat vremena."

Sveta nedjelja 04072016
KRALJ ZARA jela sa zara
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Kako odabrati pravi roštilj?

Osobe koje žele često roštiljati i nemaju vremena za pripremu žara, preporučujemo plinske roštilje, koji su doista jednostavni za uporabu. Slabost plinskih roštilja je da dosežu nešto nižu temperaturu od roštilja na ugljen i da je nešto više posla pri čišćenju. Na lokacijama gdje nije preporučljivo paliti vatru, odlično ćete se snaći s električnim roštiljem. Pazite samo da roštilj ima poklopac, jedino tako ćete moći doseći primjerenu temperaturu za pečenje. Keramički roštilji na ugljen su omiljeni kod osoba koji ne žele puno vremena potrošiti na čišćenje. Takav roštilj možemo zagrijati do 500 stupnjeva, gdje se procesom pirolize očisti sam. Radi odlične izolacije keramičkih roštilja, hrana pripremljena na njima će biti najukusnija.

Sveta nedjelja 04072016
KRALJ ZARA jela sa zara
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Koje gadgete uvijek moramo imati uz sebe ako krećemo raditi roštilj?

Za dobar roštilj trebate imati pribor, četku, ugljen i kocke za potpalu. Rukavice su također poželjne. Ako želite proširiti meni na roštilju, možete nabaviti kamen za pizzu, posudu od lijevanog željeza-peku, wok za pripremu azijske hrane. Vrlo korisna stvar, pogotovo kod pripreme velikih komada mesa, je termometar. Naravno, uvjet za odličan roštilj je i kvalitetan komad odležanog mesa.

Možemo li navesti određene specifičnosti s obzirom na vrstu mesa koju pripremamo?

Svaki tip mesa ima svoje karakteristike. Sve što se peče manje od pola sata, pečemo direktno iznad žara, na temperaturi između 180 i 220 stupnjeva. Višu temperaturu koristimo kod pripreme goveđih steakova, gdje želimo da se meso karamelizira. Tako meso poprimi onaj lijep okus koji nam stvara slinu u ustima, te nam pruža vrhunski užitak pri samom jelu. Kod riba je potrebno, prije nego ih stavimo na roštilj, dobro ih posušiti i staviti na vruću rešetku. Veće komade mesa pripremamo na indirektnoj vatri i nižim temperaturama, tako da se kolagen u mesu polako razgrađuje, rezultat je izrazito meko i sočno meso. Predlažemo upotrebu drvenog čipsa, čiji dim oplemenjuje i obogaćuje okus mesa.

Sveta nedjelja 04072016
KRALJ ZARA jela sa zara
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Posoljeno i popapreno pile staviti na limenku piva u koju ste dodatno stavili češnjak i ružmarin. Pod temperaturom će se pivo izlijevati van limenke i zalijevati pivo. Ovo pile peklo se na mješavini ugljena i drveta jabuke na kojemu se meso dodatno dimi i time dobiva blagu voćnu aromu te lijepu zlatnu boju.

Što mislite o marinadama? Da ili ne? Neki kažu kako time maskiramo izvorni okus mesa drugi pak ne priznaju roštilj ako meso nije prethodno stajalo u "pacu". Što vi zagovarate?

Ako pripremate doista kvalitetan komad mesa, marinada nije potrebna jer želimo okusiti svu aromu mesa. Za jeftinije komade mesa preporučujemo mariniranje, pazite samo da u marinadu uključite sve okuse. Za perad je dovoljno 4 sata mariniranja, svinjetinu 1 dan, govedinu i do 3 dana, kako bi se marinada upila u meso.

Soljenje mesa prije pečenja: da ili ne?

Minutu prije stavljanja na roštilj, okus zapaljene soli u mesnom soku je odličan!

Možete li izdvojiti 5 zlatnih pravila pečenja?

1. Pazite da roštilj bude čist, a rešetke vruće!

2. Upotrebljavajte kvalitetan ugljen!

3. Budite opušteni!

4. Uvijek pecite sa zaklopljenim poklopcem!

5. Upotrebljavajte kvalitetne sirovine. Što ćete više peći, više ćete se usavršavati :)

Može li se napraviti roštilj, a da ne potrošimo previše? Možete li nam otkriti neki recept koji bi mogao istovremeno zanimljiv, ali i ekonomičan?

Dimljenje velikih komada mesa će sigurno biti jeftinija varijanta, ali će vam oduzeti više vremena. Roštilj zagrijte na 100 stupnjeva i dodajte na žar šaku drvenog čipsa od hrasta. Goveđa prsa premažite mješavinom soli i papra te ih položite na rešetku roštilja. Nakon 6 sati meso zavijte u aluminijsku foliju, te ga tako pecite narednih 5 sati na 140 stupnjeva. Meso će biti nevjerojatno meko i ukusno. Poslužite s nasjeckanim lukom i krastavcima.

"Pečene banane punjene tamnom čokoladom su hit desert koji je gotov za deset minuta, a najbolje ga je poslužiti s kuglicom sladoleda od vanilije."

Sveta nedjelja 04072016
KRALJ ZARA jela sa zara
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Što još možemo ispeći na roštilju? Možemo li ispeći pizzu?

Na zatvorenom roštilju možete pripremiti sve što možete i u svoj pećnici. Pizzu pečemo na roštilju uz pomoć šamotnog kamena, koji oduzima vlagu iz tijesta i čini ga hrskavim. Treba postići visoku temperaturu, 300-350 stupnjeva, a kamen prije pečenja zagrijavamo u roštilju oko pola sata.

"Hobotnica se s povrćem može ispeći na roštilju tako da se dobije efekt sličan peki, no okus je čak bolji. Dovoljno ju je nasoliti, zaliti maslinovim uljem, vinom i dodati začine po želji i peći poklopljeno oko dva sata. Rezultat: meko meso koje se nije raspalo već je ostalo kompaktno."

Sveta nedjelja 04072016
KRALJ ZARA jela sa zara
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Piletina u komadima primjerice zabataka je izrazito u ukusna, ali i možda malo "zeznuta" za pripremu, možete li nam otkriti neku tajnu, recept ili savjet?

Slobodno ih pecite na nižoj temperaturi (oko 140 stupnjeva), a zadnjih 5-8 minuta zapecite na 220, tako da dobijemo hrskavu kožicu.

Sveta nedjelja 04072016
KRALJ ZARA jela sa zara
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Kad smo sigurni da je meso pečeno, a da ga ne presušimo?

Za prave ljubitelje steakova meso je pečeno kada u sredini dostigne 53 stupnja. Tako nikada neće biti presušeno ;)

Sveta nedjelja 04072016
KRALJ ZARA jela sa zara
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:13