Ta činjenica nikako ne umanjuje raskošnu ljepotu otoka, same uvale, a pogotovo morske spize koju ćete naći u konobi. Nakon vezanja broda na mali ponton hitam provjeriti izbor ribe koja se nudi za večeru. Često kao anegdotu spominjem da volim morsku hranu, ali sve najdraže mi je na slovo “Š”: škarpina, šampjer, škampi i školjke! I pun pogodak za kraj ovogodišnje đite. Veliki šampjer (kovač), dvije škarpine, prnjavice (brbavice) i pristojni škampi.
Sve iz jutrošnjeg ulova, svježe i neodoljivo. Puše jugo, što u ovoj vali predstavlja mali problem, ali mi smo na sigurnom vezu i večera može bezbrižno početi. Prnjavice iz krušne peći servirane u glinenim posudama govore sve jezike svijeta, pa salatu od hobotnice koju smo također naručili doslovno samo probam. Dok čekamo ostatak, domaćini nam serviraju dvije velike sirove “trilje od kamena”. Izrazito lijepo serviran carpaccio ove danas sve rjeđe ribe apsolutno me oduševio. Jelo je savršeno, meso se topi u ustima, a samo par kapi ulja, cvijet soli i malo papra slasno pune okusne pupoljke.
Nikada nisam pojeo bolji riblji carpaccio, a uz prezentaciju ranga bilo kojeg restorana visoke kuhinje slobodno mogu reći da se radi o najboljem tanjuru koji sam ovog ljeta imao priliku kušati. Ribe su poslužene majstorski ispečene, reš kože i čvrsta mesa, a ja i dalje ne mogu odlučiti kome dati primat: crvenoj kraljici - škarpini ili zelenom princu - kovaču. Ovaj put na Žutu usporedba naprosto nije bilo moguća. Siti do grla, škampe na paštu prepustili smo susjednom stolu na njihovo veliko zadovoljstvo i ne manje iznenađenje.
Deserti su i dalje uglavnom boljka malih konoba po otocima (a i šire!), pa se ovaj put društvo odlučilo za “tradicionalnu kornatsku slasticu” - palačinke s Nutellom. Izbor vina s godinama je ovdje sve bolji, a dojmljiva je i ponuda žestokih pića. Osoblje se prema svojim gostima odnosi domaćinski i prijateljski, sjest će s vama na rakiju ili dvije, podijeliti radost ili tugu ovogodišnje sezone, komentirati vremensku prognozu ili podsjetiti na neku staru otočnu anegdotu.