StoryEditor
RESTORANI I KONOBE

OVAJ ČLANAK TREBATE PROČITATI AKO NE ZNATE GDJE SE U ISTRI DOBRO JEDE! Dvanaest najukusnijih istarskih gastrodestinacija!

Zna se da je u Istri koncentriran poveći broj vrhunskih vinara i maslinara. A isto tako i restorana, odnosno ugostitelja i obitelji koje rade na očuvanju i promidžbi svog kraja, svoje gastrotradicije i kulture nudeći ono najbolje od svega što Istra ima
 Neja Markičević / HANZA MEDIA

Naš najveći poluotok odavno je etabliran kao područje iznimnih vina, maslinovih ulja i adresa gdje se zaista dobro jede. Tome u prilog ide cijeli niz kako domaćih tako i inozemnih priznanja. Primjerice, ove godine je u bibliju maslinovih ulja; Flos Olei, upisano čak 77 hrvatskih ulja od kojih je 75 istarskih. Jedan od najvećih uspjeha istarskih restorana svakako je dobivanje i potvrda Michelineve zvijezdice koju je uspio opravdati rovinjski Monte. Ovo nikako nije popis JEDINIH dobrih konoba u Istri, svakako s nama podijelite svoje prijedloge.

San Rocco

Brtonigla, 050209.
Restoran San Rocco u Brtonigli.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA
 

U okolici Brtonigle nalazi se pet-šest sasvim solidnih konoba u kojima možete pojesti lokalne specijalitete pripravljene na tradicionalan način. No, osim tih populističkih mjesta s domaćim ugođajem, u tom istom inspirativnom okruženju nalazi se i nešto sasvim drukčije: ekskluzivan i decentno opremljen obiteljski hotel, na vrhunski restauriranom obiteljskom imanju u vlasništvu obitelji Fernetich. U sastavu je hotela i vrlo ambiciozan restoran, ustremljen prema najvišim standardima kreativne kuhinje.

Zigante

Livade, 210616
Hranu za ATP turnir pripremati ce chefovi vrhunskih istarskih restorana.
Na fotografiji: obroci spremljeni u restoranu Zigante.
Foto: Davor Zunic / CROPIX
Davor Žunić / Hanza Media
 

Tartufarski hram. Tom restoranu, specijaliziranom za jela od tartufa, prvu slavu priskrbio je tandem Modrušan - Perdec, koje je poduzetni vlasnik Giancarlo Zigante, pionir tartufarskog businessa u nas, u proljeće 2003. transferirao iz pulskog Valsabbiona. Uz obilje najkvalitetnijih svježih, crnih i bijelih tartufa koji su rasli doslovce stotinjak metara od restorana, učinili su da restoran Zigante postane prvorazredna tartufarska senzacija.

Alla Beccaccia

Valbandon kraj Pule, 151015.
Restoran Beccaccia u Valbandonu u vlasnistvu obitelji Radolovic. 
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA
 

Konoba Alla Beccaccia ili u slobodnijem hrvatskom prijevodu U šljuke nalazi se u istarskom Valbandonu u blizini Fažane, na obali nasuprot Nacionalnog parka Brijuni. Lov je nedjeljivi dio ove istarske konobe, jer su Radolovići generacijama lovci. Iz skromnog lovnog turizma za susjede Talijane razvio se i današnji obiteljski biznis. Konoba/restoran, 14 soba, park s bazenom - sve je to zasluga i malenih šljuka, odnosno lovačke predanosti Josipa Pina Radolovića, majstora šljukolovca.

Astarea

Berislava Picek / Hanza Media
 

Konobu vodi uigrani bračni par, a kod pripremanja jela glavni naglasak daju komini, gradele i čripnji, na kojima pripremaju odlične svježe namirnice. Ovo je gostiona s ozbiljnim pedigreom i impresivnim trajanjem i uvijek na postojanom, visokom nivou. Od osamdesetih pa sljedećih petnaest godina tu je više iz osobne naklonosti prema jelu i pilu kraljevao Dubrovčanin, bivši pomorac, pače kapetan Pero Orepić pa odjednom nije mogao odoljeti zovu zavičaja. Kuću s dobro uhodanim i jako popularnim restoranom od njega su kupili Alma i Anton Kernjus i gotovo bez ikakve ozbiljnije razlike nastavili s naglaskom na kominu, gradeli i čripnji, što je bila i do danas ostala glavna “tehnika” pripreme njihovih jela.

Batelina

 

Batelina je i proslavljena konoba obitelji Skoko u Banjolama, nedaleko od istarske metropole Pule, grada, nažalost, recentno najviše spominjanog zbog velikih neprilika u škveru. Konoba je stvarni obiteljski projekt u kojem familija i prijatelji imaju svoje jasno raspoređene uloge i zadatke. Omanji rustikalni interijer od tri prostorije upotpunjuje i relativno prostrana ostakljena terasa, ali ni ukupni kapacitet nije dovoljan za broj znatiželjnika i iskusnih poznavatelja koji hodočaste u Banjole, pa je rana rezervacija uistinu nužna.

Morgan

Bracanija, 211105.
Konoba Morgan, tartufi. 
Foto: Goran Sebelic / CROPIX        
specijal jutarnji
Goran Šebelić / HANZA MEDIA
 

Na kilometar udaljenosti od Brtonigle prema Bujama nalazi se skretanje za Bracaniju. U tom pitoresknom kraju - kojemu susjedstvo čini Santa Lucia, položaj s kojih dolazi istoimena, poznata Kozlovićeva malvazija - nalazi se konoba Morgan, jedna od najambicioznijih istarskih konoba. Morganovi uzgajaju vlastitu perad, pa je stoga njihova ponuda mnogo šira od uobičajene. Tu je pečeni pijetao, odnosno ravioli punjeni pijetlom. 

Martin Pescador

Pula, 050209.
Restoran Martin pescador u Trgetu.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA
 

Još jedan riblji specijalist. Ali kakav? Konoba Martin pescador skrivena je u Trgetu, malom mjestašcu na rubu raškog kanala, na istočnoj obali Istre, 15-ak kilometara od Labina u smjeru Koromačna ili oko pet kilometara od Mosta Raša prema Štalijama. Inzistiranje na putnim detaljima važno je jer do ove konobe ne vodi nijedan putokaz. Unatoč tome, rijetko možete dobiti mjesto ako ga niste rezervirali. U moru, dok je hladnije, čuvaju i školjke. Ostali dio ponude možete vidjeti u ribarskim kašetama iz kojih izviruju glave ili repovi golemih riba i škampi. Sve te sirove strasti idu izravno kuharu.

Monte

Rovinj, 150513.
Restoran Monte.
Foto: privatna arhiva restorana Monte
CROPIX
 

Već više od petnaest godina gastro hodočasnici penju se do samog vrha rovinjske ulice Montalbano, koja od središta starog dijela Rovinja vodi do stubišta Svete Eufemije. Vrhunska kuhinja o kojoj brine Danijel Đekić (Tjitske je školovana sommelierka) prepoznata je već godinama kod gastro kritičara. Najbolji plodovi s rovinjske tržnice spremaju se u Monteu na originalan i inovativan način.

Draga di Lovrana

Rijeka i Kvarner, 270716.
Pricu o kvarnerskom skampu na tanjuru najbolje prezentiraju Rivica u Njivicama, Draga Di Lovrana u Lovranu, Vila Ariston i Bevanda u Opatiji i Plavi podrum u Voloskom.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / CROPIX
 

Do istoimenog restorana u sklopu hotela Draga di Lovrana na liticama iznad Kvarnera nije, zbog brojnih zavoja, lako doći, ali će vam se trud isplatiti. Ugodan i nenametljiv ambijent unutrašnjosti restorana dopušta da se kroz velike prozore divite kvarnerskom zaljevu, ako uspijete dignuti pogled s izrazito kolorističkih kulinarskih uradaka koje vam jedan za drugim serviraju na pomno i ukusno odabranom posuđu.

Marina

Momjan, 060215.
U vinariji Kozlovic odrzan je event u organizaciji Udruge Jeunes Restauraters d'Europe Hrvatska povodom prezentiranja udruge i povodom primanja novih 4 restorana u Udrugu.  Uz dosadasnji clanovi su: San Rocco,Brtonigla; Damir & Ornela,Novigrad; Monte, Rovinj; Plavi Podrum, Volosko; Draga di Lovrana, Lovran; Boskinac,Pag; Dubravkin put, Zagreb; Pelegrini, Sibenik.  Nova 4 hrvatska restorana à Marina; Novigrad, Pergola; Umag, Fosa; Zadar i Paradigma;Split. Na fotografiji: Marina Restoran
Juha od skampi
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX
 

Ovaj restoran se smjestio odmah preko puta lokalne marine, a u njemu kuha Marina Gaši, samouka chefica koja se školovala za vizažisticu. Puristički okusi i perfekcionizam i naravno prvoklasna namirnica samo su neke od karakteristika kuhinje Marine Gaši koja se također nalazi uz bok najboljih. Teško je izdvojiti Marinin signature dish, ali pamtimo divno pripremljenog lista u krumpiru i buerre blanc s kaduljom pa i ne čudi da više voli kad njezina hrana govori umjesto nje.

Johnson

 

Ovdje se blaguju najfinija morska blaga, besprijekorno svježa, pripremljena najbliže tradiciji, ali uvijek i s vrlo sofisticiranim pomakom. Ovaj se restoran nalazi u najribarskijem mjestu cijelog ovog kraja. U Johnsonu posao vodi Dragan, koji je strastveni poklonik mora, riba i ribara i uopće veliki štovatelj prirode i njenih zakonitosti. Njegovo prijateljevanje s ribarima i lokalnim uzgajivačima povrća svima je znano.

Damir & Ornella

Novigrad,070802-mag-
Restorani u Istri, Konoba Damir & Ornella 
Foto:Goran Sebelic
Goran Šebelić / HANZA MEDIA
 

Damir & Ornella su poznati po svom geslu “iz mora na stol” i filozofiji “istarskog sashimija”. Koketiranje s japanskim tehnikama i lokalnom namirnicom pokazao se kao dobar put budući da se za njihova jela zna i van geografskih granica Lijepe naše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2020 23:28