LEŠIĆ DIMITRI

Ovaj je restoran impresivan u svakom pogledu - od lokacije, preko servisa, do odličnih jela!

Lešić Dimitri
Posljednjih nekoliko godina jedno od prepoznatljivih obilježja Korčule je zasigurno LD Restaurant...

Radi se o restoranu u sklopu luksuznog apartmanskog hotela u restauriranoj biskupskoj palači s pogledom na Pelješki kanal i otočiće oko samog otoka Korčule. LD Restaurant već godinama slovi kao mjesto za fino uživanje u hrani (fine dining koncept), a početkom ove godine svoju je reputaciju potvrdio i Michelinovom zvjezdicom. Iako takvo priznanje diktira određena pravila i možda pomalo uštogljen stil, u LD Restaurantu se njeguje, slobodno se može reći, jedinstven koncept - Michelin restoran u mediteranskom duhu. Terasa restorana smještena je nasred glavnog šetališta i dio je niza restorana koji su smješteni u liniji jedan do drugoga u vrevi grada, ali postav stola i impresivan servis odaju da ste na posebnom mjestu. Taj mediteranski opušteniji koncept Michelina rezultat je zamisli Marka Gajskog, glavnog chefa i nosioca restorana koji je u ove vode dospio neočekivano - iz svijeta informatike i dionica, kada je kao tehnološki višak završio na burzi. Budući da je volio amaterski kuhati za prijatelje, oni su mu postavili izazov i prijavili ga na TV show “Masterchef”, u kojem je i pobijedio.

Uslijedio je poziv da počne kuhati profesionalno na Hvaru u restoran DiVino. “Oni su ludi, ali lud sam i ja”, smije se Marko dok prepričava svoje početke. “Ja sam ti užasno uporan i ako prihvatim izazov, neću odustati dok ga ne ispunim. Shvatio sam da sam na dobrom putu, kada su me pozvali da vodim kuhinju i sljedeće godine - jer su gosti bili zadovoljni. I tako je sve krenulo.” Cijeli taj put i nevjerojatno puno školovanja (sve što bi zaradio potrošio bi na putovanja i stažiranje kod najutjecajnijih šefova i autoriteta) doveli su ga i profesionalno i životno na mjesto gdje je danas - među najzanimljivije restorane u Hrvatskoj, i to još sa zvjezdicom.

image
Lešić Dimitri

O reputaciji i kvaliteti LD Restauranta dovoljno govori da je nemoguće naći slobodan stol bez rezervacije - bilo za ručak, bilo za večeru, i to danima unaprijed, čak i u današnje doba oslabljenog turizma. Konceptualno, za ručak možete odabrati i složiti mali degustacijski slijed od tri jela, a večer je rezervirana za Chefs meni od šest sljedova koji možete dopuniti sommelierskim odabirom vina koja će ga pratiti. Degustacijski slijed može biti u mesnoj ili ribljoj varijanti, a mislili su i na vegetarijance koji mogu odabrati posebni meni u četiri slijeda. Možete se odlučiti i za à la carte jela koja su izdvojena inačica degustacijskog menija. Vinska karta slijedi filozofiju lokalnog (ako ste u Toscani, sigurno ćete htjeti probati njihova vina, a ne riesling iz Alzasa) pa je pretežno sastavljena od ponude, prije svega, najpoznatijih etiketa Korčule i Pelješca te drugih probranih etiketa i godišta hrvatskih vinara. Veći dio vina može se kušati na čaše, a ljubitelji šampanjaca neće odoljeti da ne naruče bocu poput klasičnog Taittingera Brut za samo 630 kuna.

image
Lešić Dimitri

Naš posjet započeo je aperitivom - pjenušcem i jako dobrim Aperol špricom, a potom je uslijedio pozdrav iz kuhinje - svježi zalogaj od krastavaca u nekoliko transformacija, a vinska preporuka rukatac PZ Čare je doista pravo iznenađenje - baš kako nas je maitree i sommelier Andrija Kovač uputio. Potom je uslijedila hruskava košarica, svojevrstan taco od slanutkova brašna, od pagara, sa sferificiranim wasabijem, peršinom i aspikom od rajčice, zanimljiva kiselkasto-slankasta okusa uz istaknutu ljutinu wasabija. Pošip Intrada Luke Krajančića dodala je mineralno-zemljasti štih. Treće u nizu stigle su odlično pripremljene jakobove kapice s bisqom od kozica, tikvicama i crnim aiolijem uz rižin kreker - kako u LD kažu - “spring rolica nakon korone”, sve lijepo zaokruženo - ali trebalo je komadom mesa od školjke prošarati po tanjuru kako bi se uhvatile sve arome. I, zapravo, počela stvarati slika - na kojoj se pastelne boje pojedinih komponenti pretvaraju u sliku - što neodoljivo podsjeća na Van Gogha. Zgodna dosjetka i neočekivan doživljaj.

image
Lešić Dimitri
Marko Sitar

Rose Markus dodao je jelu voćnost, a jednako dobar odabir bio bi prethodni pošip ako se ne odlučite za vinsko sparivanje s jelom. Nadalje, stigle su crne gyoze punjena kozicama koje je pratio roskasti umak mouseline (luksuzna inačica klasičnog umaka holandese) uz listić kiselkastog daikona i vrh grančice koromača. Gyoza je bila odlična, s ljutkastim završetkom od chillija i malo kiselkastosti odlično je slijedio Birin Grk. Okusima ovaj je spoj bio jako dobar - što i svjedoči brzina kojom su tanjuri ostali prazni. Babić Lea Gracina pratio je sljedeće jelo - teleći entrecote s dehidriranim listićima žumanjka uz jus od teletine i moderniziranu inačicu klasičnog korčulanskog šuga sa žrnovskim makarunima koji su bili izvedeni kao jastučić angelote odličnog okusa.

image
Lešić Dimitri

Da se bližimo slatkom dijelu, nagovijestio je preddesert odnosno čistač palete u obliku sorbeta od malina prepun okusa i osvježavajuć upravo toliko da nas pripremi za desert, praline od badema uz gel od gorke naranče na biskvitu od crne čokolade omotanom u čipkasti krokant. Pratilja desertu bio je diplomski debi Antonije Mrgudić, najmlađe iz čuvene obitelji u kojoj su nastali Postup Mare i Dingač Bura, Moskar iz 2008. - prošek od plavca malog s Postupa. Ova kombinacija vina i slatkog zalogaja doista je u vrhu uspješnog sparivanja okusa i mirisa. Sređujući dojmove, iznenadio nas je završni pozdrav - fenomenalne praline s okusom badema i Šemberov Rose.

image
Lešić Dimitri
Marko Sitar

Chef Gajski kaže da meni nastaje prvo odabirom glavnih proteina, pa kada se oni definiraju, grade se okusi koji bi mogli biti zanimljivi, ali i iznenađujući uz preduvjet da se mogu povezati s lokalnom tradicijom, poput primjerice izvedenice šuga s makarunima u obliku angelota. Drugi je element iskoristivost namirnice, jer je nastoje iskoristiti u potpunosti, pa se primjerice iskorištava sve od kozice ili škampa - ljušture za bisque. “Ne radi ekonomije, nego radi izazova kako stvoriti nešto novo.” Deserti nastaju u kreativnom srazu kojem doprinosi Tea Mamut, i doista su sjajni. A pitajući ga odlikuje li njegov stil finiširanje aroma s plemenitom kiselosti i ljutkastim komponentama, Gajski iznenađujuće potvrđuje našu tezu: “Pa da, to sam ja - obožavam chilli i srodne okuse, kiselkastost zaokružuje okuse, a hrana mora biti začinjena - ponekad vrlo blizu same granice jačine. Za odlične okuse uvijek treba plesati na rubu, i to je adrenalin koji pokreće naše kuhanje.”

image
Lešić Dimitri

Što reći, servis odličan i nenametljiv, pa čak i impresivan kada krene vojska konobara s vašim tanjurima. Okusi jako dobri do odlični (pa i izvanredni u desertima) i ležernost sigurno su dovoljna preporuka da se počastite u LD Restaurantu jer kuhanje Marka Gajskog koristi se i tajnim začinom - okusom i načinom života Mediterana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:29