RECENZIJA RESTORANA

OVAJ JE RESTORAN OBILJEŽIO ZAGREBAČKU GASTRONOMSKU POVIJEST I JOŠ UVIJEK JE IZVRSTAN: "Ovdje sam jeo jedan od najboljih rižota od gljiva uopće!"

 Berislava Picek / Hanza Media
Desetak je restorana obilježilo zagrebačku gastronomsku povijest. Kad je riječ o tradiciji i dugovječnosti, gotovo da su svi najvažniji među njima na podsljemenskim brežuljcima malo podalje od centra. Vjerojatno zbog poslovičnog animoziteta poslijeratne vlasti prema “privatnicima” ti su višemanje nesmetano mogli poslovati samo podalje od centra, što manje uočljivi.

RESTORAN LAŠĆINSKA KLET
Bijenička cesta 176, 10000 Zagreb
Vlasnik: Krešimir Ferenčina
Chef: Diana Ferenčina
Tel.: 01/2348 444, 098/317792, 098/291991
E-mail: bobo077@hotmail. com
Otvoren od 12 do 24 (nedjeljom do 17).

Nije čudo da je ta zagrebačka restoranska tradicija opstala na Šalati, Zelenjaku, Lašćini, Remetama, a najviše u Šestinama i Gračanima. Među najstarijima Lašćinska klet, koju baš svi ipak najčešće zovu po prezimenu vlasnika - Ferenčina. Za naše prilike fascinantan je podatak da je ovdje u neprekidnom trajanju gostiona od 1923. godine. Dakle, u vrijeme kada su se od Medveščaka prema istoku na spomenutim brežuljcima protezali uglavnom biskupski vinogradi Franjo Ferenčina ima trgovinu, grajzleraj s gostionicom. Seljaci koji su se vraćali u sjeverna prigradska sela prolazeći prvo kroz mitnicu na Barutanskom jarku ovdje su zastali i kupovali “mješovitu robu”, petrolej, kotarice s ugljenom, alat... i, naravno, spili si kupicu. Uokvirena potvrda o odobrenju Kraljevskog financijskog ravnateljstva da smije imati gostionu danas je s pravom ponosno izvješena do ulaza u restoran.

Prije sedamdesetih počela je i moja era dolazaka na ovo mjesto, koje se još tretiralo više kao “izletište”. I onda, kao i danas, u vrtu je vladao vječni hlad pa se tu za topla vremena dolazilo “ohladiti”, obavezno uz njihov jako cijenjeni roštilj i domaća jela koja je kuhala Franjina supruga Melita. Osamdesetih već pomalo komandu preuzima njihov sin Krešimir, stasajući u jednog od najpoznatijih zagrebačkih ugostitelja uopće. Pomalo preuređujući i proširujući svoje unikatno nasljeđe pretvara ga u pravi restoran autentične zagrebačke kuhinje koja po svemu ovom mjestu istinski i pripada. Kuhinju je preuzela njegova supruga Diana, a njihov se sin Boris, dakle četvrta generacija Ferenčina, brine za nabavu i poslovanje.

U tom toliko rijetkom i nažalost nedovoljno cijenjenom obrascu obiteljske tradicije na jelovniku su sami klasici. Osim spomenutog roštilja (s posebnim osobnim naglaskom na “lungić”), ovdje se u ovo doba dolazi na pečenice, češnjovke i krvavice, uvijek na pileće pohance i sočne šnicle, ali i na jela koja su uglavnom iščezla iz naših restorana. S društvom znam ovamo doći na brizle koje se ovdje uvijek jako ukusne ili špek fileke, a posebno na janjeći rajžlec kojem prethodi još jedno jednostavno fino i rijetko restoransko jelo - hladetina. Uz četrdesetak klasika zagrebačke kuhinje od ne tako davno počeli su spravljati i neka slavna jela iz našeg srednjoeuropskog nasljeđa pa sam tako prije ljeta ovdje jeo dobro spravljeni osso bucco i pačji confit.

Tu sam jeo vrlo blagi, mladi sir i vrhnje, srneću salamu i kuhanu šunku s ribanih hrenom. Slijedio je jedan od najboljih rižota od gljiva koji sam uopće jeo. Tehnički besprijekoran, s točnom vrstom riže i tehnikom spravljanja, kremast... Uglavnom da ga opet poželiš. Za kraj s novijeg dijela jelovnika - “kuhana junetina na bečki” iliti slavni tafelspitz s malo zapečenim restanim krumpirom i hren umakom. Besprijekorno. I sve bi trebalo koji put ponoviti na ovoj jako, jako cijenjenoj gurmanskoj adresi.

Odabir vina

Isključivo vina iz vlastitog podruma (Nespeš, Sveti Ivan Zelina). Kupaža sivog i bijelog pinota 60 kn (1 l). Butelje chardonnaya i cabernet sauvignona 100. (sva vina istaču i u čaše)

Cijene

Srneća salama 28 kn (10 dag), kuhana šunka 31 (10 dag), sir i vrhnje 25, rižoto od vrganja 60, kuhana junetina na bečki način (tafelspitz) 60, pačji confit 120

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 14:38