DOBRI RESTORANI 2021

Na periferiju grada odlazi se na provjereno dobro pečenje, cijene su razumne, a ambijent bajkovit

 Privatna arhiva
Posjetili smo popularan restoran u Gajnicama, a naše dojmove pročitajte u osvrtu koji slijedi

Uspijete li radnim danom izdvojiti vrijeme za posjet V Starem Melinu u Gajnicama, ušetat ćete u zelenu oazu u kojoj je jedina “buka” spuštanje vode potoka Dubravice preko mlina koji se nalazi s dvorišne strane. Sam prostor restorana, s mjestima za sjesti u prizemlju, ali i na katu, iznutra je ugodan i prepun šarmantnih detalja, no u vrijeme sve većih vrućina, terasi nema premca.

image
Privatna arhiva

Sama terasa podijeljena je na nekoliko odvojenih sekcija pa je tako moguće imati dovoljno privatnosti za važan poslovni sastanak ili pak bijeg od užurbanosti restorana u centru grada. Nemate li tu privilegiju da se možete iskrasti na dva do tri sata i na raspolaganju imate samo dane vikenda, obavezno rezervirajte već početkom tjedna jer su velike šanse da nećete pronaći mjesto, budući da je riječ o restoranu koji je popularna lokacija za obiteljska okupljanja. Naš je posjet započeo razgovorom s jako vještim konobarom koji nas je uspio i nasmijati i zaintrigirati te za čas uvjeriti i u aperitiv i u dnevnu ponudu koja je taj dan predstavljala meso mladog vepra u povrtnom umaku s crnim vinom i brusnicama. No, prvo je na stol došla juha od kopriva s kockicama kruha (25 kn). Nježnog okusa, ovakva predstavlja dobar izbor za sve koji nisu za kremaste, masne ili pak klasične prozirne juhe.

image
Juha od koprive
Privatna arhiva

Od glavnih jela privukli su nas patka (68 kn) i teleća lopatica iz krušne peći (61 kn) uz koje smo naručili po porciju pekarskih krumpira (20 kn), kao i ranije spomenuti veprić (120 kn) s domaćim kroketima (26 kn). Svi se prilozi naručuju i naplaćuju posebno pa to valja imati na umu. Teletina je bila izvrsno pečena, sočna i prelivena umakom od samog pečenja, a pekarski krumpir narezan na manje komade bio je kremast iznutra, a lagano hrskav izvana te je pozivao na novi zalogaj. Patka se pokazala kao veći izazov koji je kao stvoren za one koji se ne ustručavaju perad jesti rukama kako bi iščeprkali sve skrivene komadiće jer sama po sebi nije bila iznimno bogata mesom. No, bila je jako dobro začinjena, fino pečene kožice, mekog mesa i bez suvišne masnoće.

image
Veprić u umaku od vina i brusnica s domaćim kroketima
Privatna arhiva

Porcija vepra bila je izdašna, a odlično se kombinirala s domaćim kroketima koji su bili hrskavi i minimalno masni. S mesom i kroketima posluženo je i mnogo umaka što se pokazalo kao idealno jer je samo meso, koliko god bilo dugo pripremano i zapravo meko, prirodno čvršće teksture pa je umaka bilo taman da fino poveže meso i prilog. Brusnice u umaku su bile nenametljive, a sam umak idealne gustoće.

image
Veprić u umaku od vina i brusnica s domaćim kroketima
Privatna arhiva

Inače se u ovom restoranu mogu probati i druga jela od divljači kao što je pašticada od jelena ili pak gulaš od jelena, veprovine i srnetine, ali i dimljena domaća pastrva ulovljena u samom potoku Dubravica koji prolazi kraj terase. Za desert je izbor pao na tortu od čokolade (26 kn) s bazom od klasičnog biskvita i pomalo brašnastom kremom u koju bi vrijedilo dodati tamne čokolade da se postigne intenzivniji okusa od posluženog.

S druge strane Melinove palačinke (28 kn) koje su nam ljubazno razdijelili na dva tanjura bile su izvrsne, prozračne, a blago hrskavih rubova, meke i punjene finom toplom kremom od vanilije te prelivene umakom od šumskog voća. Sama porcija je zasitna i vratili bismo se čak samo na palačinke za koje su nam povjerili da im gosti govore da su "najbolje u gradu". Ako nisu, doista su jako blizu.

image
Pola pocije Melinovih palačinki s kremom od vanilije i šumskim voćem
Privatna arhiva

V Starem Melinu

Junkovićev put 2b, Zagreb

Hrana: 8/10
Ambijent: 10/10
Usluga: 9/10
Vrijednost za novac: 7/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 18:11