Morska sol sastojak je zbog kojeg su se vodili pravi ratovi, zbog nje su se prekrajale granice, a svojevremeno je imala veću vrijednost od zlata! Imati sol značilo je imati moć, a jedno je apsolutno sigurno, danas bez soli ništa ne bi bilo isto. Sol je nužna svakom živom biću, a njezin specifičan okus dodatno nam obogaćuje svako jelo. Dok su nekoć stari Rimljani svoje legionare plaćali u soli, mi danas na dohvat ruke uživamo u njezinim svojstvima.
A zašto je sol toliko neizostavna i bitna? Prvenstveno jer jača naš imunološki sustav te nam je zbog nje organizam otporniji na gripu, alergije, viruse i ostale autoimune bolesti. Morska sol može nam pomoći i kod smanjenja potrebe za inzulinom jer je dobra za održavanje odgovarajuće razine šećera u krvi. Jednako tako, sol je odgovorna i za sjajnu kožu i vitku liniju. Minerali iz soli vežu se uz stanice kože koja postaje sjajnija i baršunasta, a iz istih razloga ublažava suhu kožu i svrbež.
Najvažnije kod soli je što ona potiče rad našeg metabolizma te pomaže kod izlučivanja štetnih tvari iz organizma. Morska sol sadrži oko osamdeset različitih minerala, elemenata u tragovima, karbonata i sulfata, a prisutni su i kalcij, kalij, brom, mangan, magnezij, jod i željezo. U današnje vrijeme možemo koristiti Salut, sol s manje natrija, a istovremeno zadržati identičan okus kao da koristimo kuhinjsku sol.
Ali, nerijetko se zapitamo kada i koliko treba namirnice posoliti? Naravno, sve ovisi o tome što pripremate. Kada je meso u pitanju, uvijek ga posolite prije samog pečenja. Bez obzira na to priprema li se u pećnici, na roštilju ili na štednjaku, ako posolite sirovo meso prije pečenja, ono će savršeno upiti začine tijekom pečenja te će biti ukusnije.
Prilikom kuhanja krumpira, pola količine soli koja piše u receptu dodajte odmah u lonac s vodom kako bi kuhanjem upio slanu vodu. Preostali dio soli dodajte nakon što je krumpir kuhan. Također, ako ste u pripremi nekog jela pretjerali s dodavanjem soli, ubacite u jelo sirovi krumpir koji će izvući višak.
Ako pripremate tjesteninu, sol uvijek dodajte na početku, odnosno u lonac s vodom u kojem ćete kasnije kuhati tjesteninu. Za vrijeme kuhanja u slanoj vodi, tjestenina upija sol s vodom, a rezultat je bolji okus. U lonac s vodom dodajte otprilike žlicu soli jer će tjestenina od toga upiti tek malu količinu soli, a kao rezultat ćete dobiti iznimno ukusnu tjesteninu.
Rižu također solite na početku kuhanja kako bi apsorbirala slanu vodu tijekom termičke obrade i kako se zrnca riže ne bi sljepila.