Pritisak novih, nadolazećih vinara takav je da oni stariji, proslavljeni, stalno pomiču granice kvalitete pokušavajući održati razmak svoje vodeće skupine od oveće pratnje u tom tržišnom maratonu. Kupci zbog toga, naravno, trljaju ruke, jer izbor dobrih malvazija nikad nije bio veći. Posljedice stalnih istraživanja i pokušaja pronalaska vlastitih tržišnih niša su i te da se malvazija iz nekadašnja dva prevladavajuća stila razdijelila u današnja četiri.
Naime, klasična podjela na svježe i odležane malvazije više ne vrijedi. Sada su tu najmanje četiri jasno definirana stila koji obuhvaćaju širok dijapazon od aperitivnih i lepršavih vina, do superzrelih i pikantnih maceriranih teškaša. Više ne vrijede niti stare podjele na poznatu manju skupinu prestižnih imena i sve ostale, jer se u taj razred prestižnih vina, u kojem su se nekad nalazili Coronica, Clai, Kozlović, Kabola, Matošević, Degrassi i Radovan, ukrcao cijeli niz novih imena s jednako dobrim i, što je još važnije, od vinske scene i tržišta prepoznatim imenima poput Meneghettija, Benvenutija, Fakina, Damjanića, Rossija, Saints Hillsa, Capa, Cossettija, Armana i drugih.
Posljednja berba (2018.) pokazala se iznimno dobrom, a k tome još i vrlo rodnom, pa su i količine malvazije na zalihama prvi put u posljednjem desetljeću u dobrom stanju, što omogućuje dodatna istraživanja i ostavljanje vina dulje na dozrijevanju te stvaranje nekih novih i budućih šampiona. Uglavnom, za malvaziju se, o kojoj se to mnogo puta u prošlosti reklo, opet može ustvrditi da nikada nije bila življa i dinamičnija. Istarski vinari jednostavno ne staju, već stalno rade na kvaliteti. Pritom konkurencija kao i izbor dobrih vina nikada nisu bili brojniji. U nastavku teksta odabrali smo neke od tipičnih predstavnika svježih, živahnih, lepršavih i aromatičnih malvazija.
Također, narednih dana ćemo objaviti predstavnike svježih i živih klasičnih malvazija koja prate laganija jela tipična za mediteransku kuhinju, odležanih malvazija s više strukture i duljeg životnog vijeka te macerirane malvazije intenzivnog i ugodno stežućeg teka.
Svježe, živahne, lepršave i aromatične malvazije
Na ovaj tip malvazije u prošlosti su pionirski ukazivale vinarije poput Terzola, međutim nekako s pojavom vina Valle vinarije Kozlović, ovaj je lepršavi stil postalo srednjostrujaško vino koje danas proizvodi sve više vinara. Može poslužiti kao idealno živahno i aromatično party vino, ali ima i ozbiljnu ulogu u gastronomiji, gdje pokriva aperitive i sva jela sa šparogama, sirovim školjkama, sirovom ribom, lešo ribom i laganim proljetno-ljetnim rižotima i paštama.
ROSSI, MALVAZIJA 2018 Kvaliteta: 91/100 Alk. 12,5%
Vinarija Rossi u 2019. je požnjela najveća internacionalna postignuća za svoje malvazije, a ova svježa i lepršava iz inoksa apsolutna je ljepotica i sasvim opravdava status hita ove sezone. S puno svježine i živog osvježavajućeg karaktera, s jedne strane aromatična na citrusno, koštunjičavo voće i cvjetne tonove, s druge strane ima tipični malvazijski krepki tek i titrajuću mineralnost na finišu. Krasno vino.
FRANC ARMAN, MALVAZIJA 2018 Kvaliteta: 89+/100 Alk. 13%
Prekrasno vino puno šarma i voćnosti, svježine i slasti, koje predstavlja idealan primjerak onog što bi tipična malvazija sa zaštićenom oznakom IQ trebala biti.
MATOŠEVIĆ, ALBA MALVAZIJA 2018 Kvaliteta: 89/100
Jedna od najljepših Albi u posljednjih desetak godina. Mirisna i aromatična, zaista atraktivna na nosu, dok je u ustima nešto nižih kiselina od prosjeka, ali svejedno vrlo finog, elegantnog i lepršavog okusa. Nije za višegodišnje čuvanje, ali je u ovom trenutku iznimno atraktivno vino vrijedno najtoplije preporuke.
BENVENUTI, MALVAZIJA 2018 Kvaliteta: 88+/100
Klasična inoks malvazija vrlo lijepog okusa s puno svježine, ali i intenziteta istodobno. Ima osvježavajući karakter i u ustima se isprepliću herbalnost i voćnost. Od voćnih se aroma najviše nudi breskva pa agrumi. Solidnog trajanja, solidne mineralnosti, s potencijalom čuvanja od najmanje 3 do 5 godina.
FAKIN, MALVAZIJA 2018 Kvaliteta: 87/100 Alk. 13%
Živa, svježa, puno voća, koštunjičavog bijelog. Donekle neutralna aromatski na finišu, ali postojane svježine još dugo nakon ispijanja. Možda malo rustikalna na retrookusu.
KOZLOVIĆ VALLE 2018 Kvaliteta: 87/100 Alk. 12,5%
Od sorti malvazija i sauvignon. Lepršavo i aromatično vino osvježavajućeg karaktera. S istaknutom svježinom, brojnim citrusnim aromama, tračkom herbalnosti i živahnom mineralnosti. Sasvim suho i iznimno osvježavajuće. Nije za čuvanje, već ga treba potrošiti do sredine sljedeće godine.
MEDEA, MALVAZIJA 2018 Kvaliteta: 87/100 Alk. 12,5%
Vrlo lijepa, cijenom pristupačna i strukturom jednostavna malvazija za svakodnevnu upotrebu. Aromatična, pitka, lagana, s brojnim aromama citrusnog i koštunjičavog voća. Čista na retrookusu, živa, idealnih kiselina, solidnog trajanja.
CATTUNAR, MALVAZIJA BIJELA ZEMLJA 2018 Kvaliteta: 86/100 Alk. 13%
Ugodna, blaga na jeziku i nepcu, nježnog voćno-cvjetnog karaktera.
BERTOŠA, MALVAZIJA 2018 Kvaliteta: 86/100 Alk. 12,5%
Klasična svježa malvazija. Čista, jednostavna, osvježavajućeg karaktera s ugodno gorkastim finišem. Breskva i koštunjičavo voće udarne su arome. U ustima je srednjeg trajanja i srednjeg intenziteta. Uz predjela od morskih plodova, ali ga treba potrošiti unutar godine od berbe. Jednostavno i ugodno svakodnevno vino.
LAGUNA, MALVAZIJA 2018 Kvaliteta: 85/100 Alk. 12%
Ugodno, blago u ustima, čisto, s lijepom voćnosti na retrookusu i atraktivnim daškom svježine na finišu, nešto kraćeg trajanja. Vino za svakodnevne i nezahtjevne prilike i veća druženja.