VINSKE MUŠICE

OVIH 10 MALVAZIJA MORATE OBAVEZNO KUŠATI: Svježe, živahne, lepršave i aromatične malvazije za ubijanje melankolije!

 Getty Images/iStockphoto
Istarska malvazija bilježi stalni razvoj bez obzira na to što već dulje vrijeme prema tržišnoj atraktivnosti, međunarodnim priznanjima i popularnosti u restoranskim listama drži vodeću poziciju na domaćem tržištu

Pritisak novih, nadolazećih vinara takav je da oni stariji, proslavljeni, stalno pomiču granice kvalitete pokušavajući održati razmak svoje vodeće skupine od oveće pratnje u tom tržišnom maratonu. Kupci zbog toga, naravno, trljaju ruke, jer izbor dobrih malvazija nikad nije bio veći. Posljedice stalnih istraživanja i pokušaja pronalaska vlastitih tržišnih niša su i te da se malvazija iz nekadašnja dva prevladavajuća stila razdijelila u današnja četiri.

vinodolska dolina, 170902
grozdje¤
grozdovi malvazije u vinogradu, uskoro berba
foto tea cimas
-pok-
Tea Cimaš / HANZA MEDIA

Naime, klasična podjela na svježe i odležane malvazije više ne vrijedi. Sada su tu najmanje četiri jasno definirana stila koji obuhvaćaju širok dijapazon od aperitivnih i lepršavih vina, do superzrelih i pikantnih maceriranih teškaša. Više ne vrijede niti stare podjele na poznatu manju skupinu prestižnih imena i sve ostale, jer se u taj razred prestižnih vina, u kojem su se nekad nalazili Coronica, Clai, Kozlović, Kabola, Matošević, Degrassi i Radovan, ukrcao cijeli niz novih imena s jednako dobrim i, što je još važnije, od vinske scene i tržišta prepoznatim imenima poput Meneghettija, Benvenutija, Fakina, Damjanića, Rossija, Saints Hillsa, Capa, Cossettija, Armana i drugih.

Vizinada, 100518.
Marijan Arman je sa svojim vinom malvazija G Cru sampion ovogodisnje Vinistre. 
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Posljednja berba (2018.) pokazala se iznimno dobrom, a k tome još i vrlo rodnom, pa su i količine malvazije na zalihama prvi put u posljednjem desetljeću u dobrom stanju, što omogućuje dodatna istraživanja i ostavljanje vina dulje na dozrijevanju te stvaranje nekih novih i budućih šampiona. Uglavnom, za malvaziju se, o kojoj se to mnogo puta u prošlosti reklo, opet može ustvrditi da nikada nije bila življa i dinamičnija. Istarski vinari jednostavno ne staju, već stalno rade na kvaliteti. Pritom konkurencija kao i izbor dobrih vina nikada nisu bili brojniji. U nastavku teksta odabrali smo neke od tipičnih predstavnika svježih, živahnih, lepršavih i aromatičnih malvazija.

Belaj, 280807.
Malvazija je sazrela te se ove godine bere mjesec dana ranije nego obicno. 
Foto: Goran sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Također, narednih dana ćemo objaviti predstavnike svježih i živih klasičnih malvazija koja prate laganija jela tipična za mediteransku kuhinju, odležanih malvazija s više strukture i duljeg životnog vijeka te macerirane malvazije intenzivnog i ugodno stežućeg teka.

Svježe, živahne, lepršave i aromatične malvazije

Na ovaj tip malvazije u prošlosti su pionirski ukazivale vinarije poput Terzola, međutim nekako s pojavom vina Valle vinarije Kozlović, ovaj je lepršavi stil postalo srednjostrujaško vino koje danas proizvodi sve više vinara. Može poslužiti kao idealno živahno i aromatično party vino, ali ima i ozbiljnu ulogu u gastronomiji, gdje pokriva aperitive i sva jela sa šparogama, sirovim školjkama, sirovom ribom, lešo ribom i laganim proljetno-ljetnim rižotima i paštama.

ROSSI, MALVAZIJA 2018 Kvaliteta: 91/100 Alk. 12,5%

Vinarija Rossi u 2019. je požnjela najveća internacionalna postignuća za svoje malvazije, a ova svježa i lepršava iz inoksa apsolutna je ljepotica i sasvim opravdava status hita ove sezone. S puno svježine i živog osvježavajućeg karaktera, s jedne strane aromatična na citrusno, koštunjičavo voće i cvjetne tonove, s druge strane ima tipični malvazijski krepki tek i titrajuću mineralnost na finišu. Krasno vino.

FRANC ARMAN, MALVAZIJA 2018 Kvaliteta: 89+/100 Alk. 13%

Prekrasno vino puno šarma i voćnosti, svježine i slasti, koje predstavlja idealan primjerak onog što bi tipična malvazija sa zaštićenom oznakom IQ trebala biti.

MATOŠEVIĆ, ALBA MALVAZIJA 2018 Kvaliteta: 89/100

Jedna od najljepših Albi u posljednjih desetak godina. Mirisna i aromatična, zaista atraktivna na nosu, dok je u ustima nešto nižih kiselina od prosjeka, ali svejedno vrlo finog, elegantnog i lepršavog okusa. Nije za višegodišnje čuvanje, ali je u ovom trenutku iznimno atraktivno vino vrijedno najtoplije preporuke.

BENVENUTI, MALVAZIJA 2018 Kvaliteta: 88+/100

Klasična inoks malvazija vrlo lijepog okusa s puno svježine, ali i intenziteta istodobno. Ima osvježavajući karakter i u ustima se isprepliću herbalnost i voćnost. Od voćnih se aroma najviše nudi breskva pa agrumi. Solidnog trajanja, solidne mineralnosti, s potencijalom čuvanja od najmanje 3 do 5 godina.

FAKIN, MALVAZIJA 2018 Kvaliteta: 87/100 Alk. 13%

Živa, svježa, puno voća, koštunjičavog bijelog. Donekle neutralna aromatski na finišu, ali postojane svježine još dugo nakon ispijanja. Možda malo rustikalna na retrookusu.

KOZLOVIĆ VALLE 2018 Kvaliteta: 87/100 Alk. 12,5%

Od sorti malvazija i sauvignon. Lepršavo i aromatično vino osvježavajućeg karaktera. S istaknutom svježinom, brojnim citrusnim aromama, tračkom herbalnosti i živahnom mineralnosti. Sasvim suho i iznimno osvježavajuće. Nije za čuvanje, već ga treba potrošiti do sredine sljedeće godine.

MEDEA, MALVAZIJA 2018 Kvaliteta: 87/100 Alk. 12,5%

Vrlo lijepa, cijenom pristupačna i strukturom jednostavna malvazija za svakodnevnu upotrebu. Aromatična, pitka, lagana, s brojnim aromama citrusnog i koštunjičavog voća. Čista na retrookusu, živa, idealnih kiselina, solidnog trajanja.

CATTUNAR, MALVAZIJA BIJELA ZEMLJA 2018 Kvaliteta: 86/100 Alk. 13%

Ugodna, blaga na jeziku i nepcu, nježnog voćno-cvjetnog karaktera.

BERTOŠA, MALVAZIJA 2018 Kvaliteta: 86/100 Alk. 12,5%

Klasična svježa malvazija. Čista, jednostavna, osvježavajućeg karaktera s ugodno gorkastim finišem. Breskva i koštunjičavo voće udarne su arome. U ustima je srednjeg trajanja i srednjeg intenziteta. Uz predjela od morskih plodova, ali ga treba potrošiti unutar godine od berbe. Jednostavno i ugodno svakodnevno vino.

Official Facebook Page Vina Bertoša

LAGUNA, MALVAZIJA 2018 Kvaliteta: 85/100 Alk. 12%

Ugodno, blago u ustima, čisto, s lijepom voćnosti na retrookusu i atraktivnim daškom svježine na finišu, nešto kraćeg trajanja. Vino za svakodnevne i nezahtjevne prilike i veća druženja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 21:05