U BACKSTAGEU PROFESIONALNIH KUHINJA

OVIH 15 STVARI TREBA ZNATI SVAKI KUHAR: Neuredni ste, imate tanke živce i ne podnosite hijerarhiju? Ovo nije posao za vas!

Puno je stvari na koje treba obratiti pozornost...

OVO JE 15 STVARI KOJE SVAKI LINIJSKI KUHAR MORA POŠTOVATI!

Uvijek budi spreman

U životu, kao i u kuhinji, oni koji predviđaju, prolaze kroz potencijalne scenarije te metodički razvijaju svoje vještine i sposobnosti potrebne za uspjeh su oni koji zapravo uspijevaju.

Sve ima svoje mjesto i sve mora biti na svome mjestu

U profesionalnim kuhinjama ove se zove ''mise en place''.

Nemojte se petljati u mise en place kolega

Jednom kad je netko organizirao svoju radnu jedinicu to se smatra svetinjom. Svaka će izmjena u protivnom rezultirati kaosom.

Upoznajte se s prostorom i hijerarhijom u kuhinji

Vaša je odgovornost da saznate gdje se i kako određeni predmeti u kuhinji pohranjuju, kome se obratiti ako imate posebna pitanja te kako cjelokupan sustav hijerarhije unutar kuhinje funkcionira.

Pula, 291116. Deniz Zembo, chef restorana u hotelu Amfitetar u Puli pripremao je jela od bakalara.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA
 

Čistite u hodu

Učinkoviti kuhari drže svoju radnu površinu čistom, u svakom trenutku.

Izbjegavajte prazan hod

Nepotrebne radnje vas iscrpljuju, izbjegavajte ih.

Najavljujte svoju prisutnost

To chefovi u profesionalnim kuhinjama redovito rade, kako bi izbjegli moguće ''sudare'' i nezgode u kuhinji.

Dobro poznavanje namirnica

Proučite ih i raspitajte se o svim namirnicama prije nego li se istima koristite.

Dobro poznavanje metoda i tehnika kuhanja

Ako naučite pirjati, moći ćete pirjati bilo što. Ako naučite roštiljati, moći ćete roštiljati bilo što. Jednostavno!

Chef dips salmon fillet on poppy seeds.A caucasian chef holding salmon fillet with two hands.Only hands of chef is visible.There is another chef working at the back.Underside of the image is blank.
Getty Images
 

Poštujte prostor drugih

Kada drugi kuhar definira svoj prostor, nemojte u njega ulaziti, poštujte ga.

Radite brzo, ali nikad na uštrb kvalitete

Ponašajte se kao da vam život ovisi o tome da sve bude zgotovljeno kako i kada treba.

Upamtite zapovjedni lanac u kuhinji

I poštujte ga. Brigadni sustav organizacije kuhinje ima dugu povijest, datira još iz vremena slavnog Escoffiera.

Povjerenje je potrebno zaslužiti

Na stjecanju povjerenja se treba raditi iz dana u dan. Ako nema povjerenja, cijela kuhinja se može raspasti.

chefs prepearing food
Getty Images/iStockphoto
 

Vodite bilješke

Uvijek i u svakom trenutku učite. Bez obzira koliko vam se neka činjenica činila minornom, zapišite ju.

Svaka kuhinja funkcionira na drugačiji način

Ključ je u prilagodbi. Uvijek možete podijeliti svoje osobne ideje i iskustva, ali i biti spremni na prilagodbu.

Izdvajamo

Iz drugih medija