"ŠAMPANJAC" MEĐU ČAJEVIMA

OVO JE NAJSKUPLJI ČAJ NA SVIJETU: Kilogram ovog čaja postizao je cijenu i do 1850 dolara, a iza njega je cijeli ritual berbe koji se nikad ne krši!

Na nadmorskoj visini od 2 200 metara, na obroncima Himalaje koju okružuje Khangchendzonga, treća po redu najviša planina na svijetu, raste Darjeeling čaj

Priroda oduzima dah, a slonovi i tigrovi nesmetano tumaraju planinom. Ovaj se čaj smatra ''šampanjcem'' među čajevima. U tom se području nalazi 87 farmi Darjeelinga, ali ako krenete 33 km južno od padina, pronaći ćete najstariju tvornicu čaja na svijetu u kojoj profesionalni berači beru tzv. Silver Tips Imperial čaj. Ovaj se čaj bere isključivo u vrijeme punog mjeseca, kada se planeti poslože tako da stvore idealne uvjete za berbu. Riječ je o Darjeeling Oolong vrsti čaja koja, osim što je rijetka, je i skupa. 2014. godine se prodavao po 1 850 dolara po kilogramu, što ga čini najskupljim čajem ikad proizvedenim u Indiji.

Čaj se uzgaja na farmi Makaibari koja je osnovana 1859. godine, što ju čini najstarijom farmom Darjeeling čaja na svijetu, ali i prvom biodinamičkom farmom čaja. Za razliku od ostalih farmi koje se uzdaju u prirodu, zemlju, tlo i biljke da im ''najave'' kad berba može početi, Makaibari farma se uzda u ''nebesa''. Oni savjetuju planete i zvijezde kako bi odredili savršeno vrijeme za berbu koja se uvijek događa između mjeseca ožujka i listopada.

Na prvu večer punog mjeseca, od sredine ožujka do svibnja (razdoblje poznato kao ''prvo ispiranje''), kad je plima najviša te kada je razina vode u biljkama najniža, Makaibari farmeri vjeruju da visoke količine kisika u zraku i energija postaju jedno te stvaraju najbolji okus u listovima čaja. I tako, čim sunce počne zalaziti, radnici se pripremaju za jedinstven doživljaj koji je, zapravo, dio dugovne ceremonije.

Silver Tips Imperial se može brati samo četiri do pet puta tijekom sezone. Prije žetve, stotine radnika odjevenih u West Bengal haljine se okupljaju na obroncima nakon sumraka. Muškarci sviraju bubnjeve, žene pjevaju i plešu za dobru sreću i zaštitu ispod svjetla punog mjeseca. Promatrači pale baklje koju pune životinjskom masti, ne samo kako bi im omogućile svjetlo, već i kako bi otjerale leoparde.

Nakon 20 sati, kad je mjesec najsvjetliji, oko stotinjak profesionalnih berača kreće u berbu dva listića i pupoljka biljke Camellia sinensis te ih stavljaju u u veliku košaru zavezanu oko svojih glava. Vjeruje se da, ako sunčeva svjetlost dotakne listove, oni mijenjaju aromu te berba mora završiti prije zore.

Potrebno je 200 kg listova kako bi se napravilo 50 kg Silver Tips Imperial čaja, a berači rijetko uberu više od upravo te količine. Kupci inače najvišu cijenu plaćaju za listove ubrane između sredine ožujka i svibnja kada su oni svjetliji i imaju izraženiji cvjetni miris.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:31