RECEPT CHEFICE BOJANE BUKVIĆ

OVOTJEDNI VIKEND PROJEKT: Kako jednostavno i bez stresa pripremiti domaće lisnato tijesto?

 

Bojana Bukvić svoju je kuharsku karijeru započela u kulinarskom showu Masterchef da bi kasnije ispeglala svoje vještine uz Dina Galvagna u Prascu te uz Marka Palfija svojevremeno u Mundoaki. Inače se vodi za majčinim i bakinim receptima koje potom apgrejda, a odgovor na pitanje zašto su njezini kolači toliko dobri prilično je jednostavan:

"Ja ovo živim i zato to radim. Čovjek je jedinka i naravno da se može raditi pet stvari odjednom, ali mislim da trebaš uzeti jedno područje, saznati sve o njemu, živjeti ga i možda ne trebaš biti najbolji, ali budi vraški dobar i zadovoljan onim što radiš".

Nama je otkrila recept za pripremu domaćeg lisnatog tijesta, a dobra vijest je kako je cijela stvar zapravo prilično jednostavna.

Sastojci:

250 g glatkog brašna
1 čajna žličica soli
250 g maslaca
150 g hladne vode

Prvo prosijte brašno koje ćete koristiti kako ne bi ostale grudice.

Brašnu dodajte jednu čajnu žličicu soli.

Na kockice narežite 250 g maslaca pa ga dodajte u brašno.

Rukama mijesite tako da maslac postupno utisnete/umiješate u brašno.

U slastičarstvu se često i tekućine važu. Stoga izvažite 150 g hladne vode.

U smjesu maslaca i brašna polagano uz miješanje dodajte vodu.

Kratko mijesite tijesto da se počnu spajati i prožimati sastojci.

Premjestite tijesto na radnu podlogu i dalje mijesite dok ne dobijete čvrsto tijesto.

Oblikujte pravokutnik i zamotajte ga u plastičnu foliju.

Dlanovima pritisnite tijesto i stavite ga u hladnjak da stoji pola sata.

Marko Miščević

Izvadite iz hladnjaka, stavite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte u pravokutnik. Preklopite lijevu trećinu tijesta preko sredine i potom desnu.

Lisnato tijesto zamotano u foliji možete držati u hladnjaku do pet dana i upotrebljavati ga po potrebi - prije ga ipak malo ostavite na sobnoj temperaturi.

Izdvajamo

Iz drugih medija