RECEPT ZA SLATKO S DRUŽENJA

PAVLOVA S DRUŽENJA: Svi smo tražili repete ovog kolača, a mi smo dobili i recept (zapravo nekoliko njih)!

 Ana-Marija Bujić i Mario Kučera
 

Ona je bila baletna legenda još za života. Stvarala je nove likove, a Umirućeg labuda otplesala je oko 4000 puta. Zvali su je još bijelim labudom ruskog baleta i briljantom koji pleše. Ona je bila muza brojnih plesnih koreografa i nitko nije bio okružen tolikim brojem legendi u svijetu plesa kao ona-Anna Pavlova. Ruska balerina koja je imala najveće honorare, čije je ime postalo brend te su čak i nekoj vrsti ruža nadjenuli njezino ime. Bila je krhke građe pa su je prvi puta odbili na upisu u baletnu školu. Restorani, bomboni i jela nosili su njezino ime, a ova torta osmišljena je njoj u čast. Ovisi s kim razgovarate, torta je osmišljena u Australiji ili Novom Zelandu, a toliko je nježna da se odmah topi pod usnicama.

Nama ju je ovog puta pripremila Jeanne Kovačević, supruga chefa Čede Kovačevića na jednom druženju u splitskoj konobi Otprilike ovako. Inače, Čedo je svoj kulinarski put započeo u Splitu u hotelu Palace, a najvažniji angažmani u karijeri zasigurni su oni vezani za restorane s Michelinovim zvjezdicama u Nizozemskoj. Svoju pavlovu radi po receptu Donne Hay, a prelije ju reduciranim sokom od mandarina.

Mario Kučera

Foto: Mario Kučera

150 g bjelanjaka (otprilike bjelanjci od četiri jaja)
220 g šećera u prahu
3 žlice gustina
1 čajna žličica bijelog octa (alkoholni ocat)
šlag za posluživanje, svježe sezonsko voće ili u ovom slučaju mandarine (možete ih zamijeniti narančama sad kad nema mandarina)

Zagrijte pećnicu na 150°C. U veilku posudu stavite bjelanjke postupno dodajući šećer. Bitno je sve dobro izmiksati kako bi smjesa bila homogena, čvrsta i sjajna. Kad ste je postigli, dodajte gustin i ocat pa nježno umiješajte.

Prethodno pripremljenu smjesu rasporedite na papiru za pečenje. Zatim smanjite temperaturu pećnice na 120°C i pecite sat vremena bez otvaranja pećnice. Ova napomena je prilično bitna kako ne bi došlo do prekomjernog pucanja pavlove. Nakon toga isključite pećnicu i pustite je da se ohladi u pećnici kako ne bi i u ovom slučaju popucala zbog prevelike razlike u temperaturi. pavlova je vrlo zahvalna i možete ju ukrasiti svježim ili pečenim voćem

Reducirani sok od mandarina:

Preko Pavlome sam prelio reducirani sok od 10 mandarina u kojem su 4 žlice muscovado šećera i pola žličice praha od matičnjaka. Komadiće mandarina očistite od žilica i izvadite koštice. Tako pripremljene komadiće mandarine i sok pustite zajedno preko noći, a drugi dan onda iskuhavajte oko sat vremna na 70 stupnjeva.

Svidio vam se recept? Isprobajte još:

Pavlovu s jagodama

Ana-Marijina pavlova s bobičastim voćem

Pavlova s bobičastim voćem
Ana-Marija Bujić

Pavlova s jagodama i kremom od vanilije

Recept iz restorana Apetit

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:12