PROMO

PEČEMO KOLAČE ZA 30 MINUTA: Recepti gotovi u trenu za koje ćeš zaprljati samo jednu posudu!

 Neja Markičević / HANZA MEDIA
Imaš pravo na slatko uz Dolcela mješavine koje sadrže cjelovite žitarice, a za pripremu nećeš potrošiti više od pola sata!

Nerijetke su one žene koje kreativnost kojom su okružene na radnom mjestu žele prenijeti i na stol svoje obitelji. Kreativno pečenje kolača sigurno je jedan od načina kako staviti osmjeh na lice onih koje najviše volimo. Zdrava hrana i superhrana danas su postale svojevrsni „must have'', a vremena za pripremu je sve manje. Zato želimo da hrana koju jedemo bude brzo spremljena što nam ostavlja više vremena za druženje s našim najdražima. Jedna posuda, jedna miješalica i jedan protvan u tom slučaju zvuče kao savršena opcija! Superhrana poput chia sjemenki, pira, zobi i drugih cjelovitih žitarica te alternative šećeru poput meda ili agavinog sirupa nas u svakom trenutku opskrbljuju dovoljnom količinom antioksidansa, vitamina i minerala, a dobra su opcija i u slatkim jelima. Zato je na svoj meni dobro uvrstiti i superhranu, odnosno namirnice iznimnih nutritivnih vrijednosti, koja će nas dodatno podići.

Za sve one koji vole istraživati nove recepte, koje baš uvijek možeš uspješno pripremiti, donosimo četiri slatka recepta koja su gotova za 30 minuta!

Klikni na recept: Brownies

Zagreb, 241018. 
Dolcela kolaci.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

ZOB: Zobene pahuljice postale su najbolji primjer zdravog početka dana, a zašto ih ne iskoristiti u obliku brašna prilikom pripreme omiljenog čokoladnog kolača? Ova žitarica sadrži veliku količinu vlakana i proteina, a obiluje i mineralima fosforom, kalijem, kalcijem, željezom, magnezijem, cinkom, bakrom i manganom. Zob najbolje uspijeva u umjerenoj klimi, a danas se najviše uzgaja u Rusiji i Kanadi.

AGAVIN SIRUP: Agavin sirup je prirodni zaslađivač koji se dobiva iz južnoameričkog kaktusa. Često ga zovu i medena vodica. Neutralnog je okusa što ga čini savršenim za zaslađivanje uistinu bilo čega. Pogodan je i za osobe koje izbjegavaju šećer jer ima niski glikemijski indeks što znači da se u krv apsorbira polako i ne uzrokuje brzi skok šećera u krvi.

Klikni na recept: Mini muffins s chia sjemenkama

Zagreb, 241018. 
Dolcela kolaci.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

CHIA SJEMENKE: Chia na majanskom znači snaga, a u doba Azteka korištene su kao platežno sredstvo te bile vrjednije od zlata. Zapisi upućuju kako je istraživač Wayne Coates proučavao ove super sjemenke ne bi li intenzivirao njihov uzgoj u Argentini. Kasnije je postao velikim zagovornikom primjene chia sjemenki kako u prehrani tako i u medicini. Chia sjemenke obiluju omega-3 masnim kiselinama, imaju šest puta više kalcija od mlijeka i petnaest puta više magnezija od brokule.

SMEĐI ŠEĆER: Smeđi šećer dobiva se od soka šećerne trske. Za razliku od bijelog šećera nerafiniran je zbog čega na njegovim kristalima ostaje i melasa, koja mu daje specifičnu boju, okus i miris karamela. Zbog svog okusa po karamelama pogodan je za zaslađivanje različitih napitaka, kave, čajeva, kakaa, koktela i mliječnih napitaka, ali naravno i kao zamjena za bijeli šećer u pripremi različitih deserta, kolača i drugih jela.

Klikni na recept: Piña colada kolač

Zagreb, 241018. 
Dolcela kolaci.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

KVINOJA: Kvinoja potječe iz Južne Amerike, a zovu je i “zlato Inka”. Obiluje proteinima, i to cjelovitima, što znači da sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. Posebno treba spomenuti aminokiselinu lizin, koja potiče rast i oporavak tkiva. Zato je ova žitarica iznimno dobar izbor za osobe koje su se odlučile za vegetarijanski stil života. Osim proteina, kvinoja sadrži i magnezij, željezo, bakar i fosfor. Odličan je izvor magnezija, minerala koji opušta krvne žile, te sprečava njihovu kontrakciju i ponovno širenje, odnosno utječe na glavne karakteristike migrena.

KOKOS: Kokos je vrlo hranjiv i bogat vlaknima, vitaminima C, E, B1, B3, B5 i B6 i mineralima, uključujući željezo, selen, natrij, kalcij, magnezij i fosfor. Kokos izvor laurinske kiseline koja se u organizmu pretvara u vrlo koristan spoj nazvan monolaurin, antivirusni i antibakterijski spoj koji uništava širok raspon bolesti. Stoga se danas smatra kako konzumiranje kokosa može pomoći organizmu da se obrani od infekcija i virusa.

Klikni na recept: Mramorni kolač s čokoladnim preljevom

Zagreb, 241018. 
Dolcela kolaci.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

PIR: Pir je i odličan izvor vlakana, proteina, vitamina, minerala i antioksidansa. Osim proteina i vlakana, pir sadrži i značajne količine cinka, magnezija i niacina koji igraju važnu ulogu u zdravlju organizma. Pir je zaista dobra alternativa rafiniranim žitaricama i lako ga je uklopiti u svakodnevnu prehranu. Izvrsna je baza salatama, dodatak juhama i varivima, a brašno pira možete koristiti za pripremu kolača, kruha, peciva i drugih slastica.

MED: Med je savršen proizvod prirode i u njemu se nalaze svi sastojci koji grade ljudski organizam. Med je bio omiljen i u starom Egiptu pa je u Tutankamonovoj grobnici pronađena teglica meda jestiva još i danas. Med su voljeli i stari Grci koji su usne natopljene medom povezivali s darom govorništva. Med poznat po svojim antibakterijskim svojstvima, pomaže kod respiratornih bolesti te u probavi.

Za više informacija kliknite OVDJE!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 04:06