SVIJET MORANE DEPOLI

MORANA DEPOLI: Ona pretvara glinu u što god poželi, a iz njezine radionice izlaze divni primjerci!

 Marija Gašparović
Ime Peruna korijene vuče iz staroslavenske mitologije, a igra je riječi koja spaja ime dizajnerice i boga oluje.

U posljednjih nekoliko godina na malom hrvatskom tržištu rukotvorina pojavili su se brojni fantastični proizvođači keramičkih predmeta za dom, posuđa iz kojeg jednostavno izbija ljubav koja je u njihovu izradu uložena, a kojima rado unosimo nove teksture, boje i uzorke u svakodnevicu. Ručno izrađene šalice i zdjelice, s posebnom pozornošću oblikovani tanjuri i pladnjevi te bezbroj drugih sitnijih predmeta od gline nakon dugo godina ponovno su postali objekti žudnje i to, po našem mišljenju, s dobrim razlogom.

Marija Gašparović

Postoji li bolji način kako uljepšati doživljaj za stolom od prekrasnog posuđa u kojem hrana koju poslužujemo izgleda još privlačnije? Zamislite samo koji užitak predstavlja ispijanje vrućeg i okrepljujućeg čaja ili mirisne kave iz šalice koja je izrađena samo za vas, jedinstvena i posebna, savršeno nesavršena?

Ana Marija Bujić

Među sve omiljenijim autorima predivne keramike svoje mjesto pronašla je i Morana Depoli, dizajnerica posuđa prepunog suptilne elegancije pod nazivom Peruna, imena koje korijene vuče iz staroslavenske mitologije, a igra je riječi koja spaja njeno ime i naziv za dramatičnog boga oluje i grmljavine.

Ana Marija Bujić

Peruna je brend kojem ova umjetnica posvećuje svu svoju energiju i vrijeme, a upravo je ta posvećenost razlog zašto nas rukotvorine domaćih i stranih autora toliko privlače i zašto u njima želimo svakodnevno uživati.

- U čemu je tajna? - pitali smo Moranu. - Tajna posebnosti ručno izrađene keramike, osobito one lončarene, jest u tome što proces izrade trajno ostaje zapisan na predmetu - istaknula je Morana.

Ana Marija Bujić

Marija Gašparović

Svaka kolekcija ima posebnu energiju, a posebno oduševljenje među ljubiteljima keramike prouzročila je kolekcija TAKT koja je i samoj Morani njeno najdraže djelo. Morana stvara na lončarskom kolu divne primjerke inova - tivne i funkcionalne keramike koja je ugodna za dodir i pritom iznimno atraktivna.

- Kada krenem s izradom predmeta od gline, najveći poticaj mi je mogućnost da grumen gline pretvorim u što poželim - objasnila nam je.

Ana Marija Bujić

Marija Gašparović

Poseban naglasak daje formi predmeta i na njoj predano radi, a glavni cilj joj je da s daljnjim napretkom Perune bude što više svoja, da istražuje i dalje stvara šarmantne djeliće naše svakodnevice. Od tečaja keramike tijekom studija kulturologije i prvog susreta s lončarskim kolom nakon diplome pa do pokretanja vlastitog posla, Morana je godinama intenzivno učila o radu s glinom i pronalazila u sebi strast za neprekidnim stvaranjem. Sam brend postoji tek tri godine, no u tom je vremenu Morana uspjela razviti jedinstveni način izražavanja.

Ana Marija Bujić

Marija Gašparović

Rođena u Rijeci, ali sa stalnom adresom u Dubrovniku, Morana Depoli u svom studiju, osim što dizajnira i izrađuje inovativne i funkcionalne predmete, brine i za sve druge elemente poslovanja, od planiranja i plasiranja brenda na društvenim mrežama pa do same prodaje i vođenja svog obrta.

Ana Marija Bujić

Marija Gašparović

Pritom nalazi vremena i za održavanje radionica lončarstva koje vodi kako bi što više ljudi moglo iskusiti užitak koji predstavlja stvaranje vlastitim rukama. Peruna keramiku prepoznali su i ugostitelji pa je tako posuđe izrađivala i za dubrovački wine bar, kao i za vinariju/kušaonicu vina, a veseli se i budućim suradnjama te vrste.

Ana Marija Bujić

Svoj primjerak Peruna posuđa možete nabaviti u nekoliko koncept dućana po Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na Dubrovnik gdje njene radove kupuju većinom putnici koji posjećuju grad, a domaća publika najčešće naručuje preko društvenih mreža i njene internetske stranice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 00:04