Pečeno... meso? Ne - povrće!

Pet kratkih savjeta za ukusnije vege zalogaje

Povrće pečeno u jako zagrijanoj pećnici pretvara se u nešto mekano, orašasto, karamelizirano – divno. A što je najbolje, u hladnijim danima koji nas čekaju ove jeseni i zime, za relativno malo novca tako ukusnim zalogajem možete nahraniti cijelu četu ljudi. Ili pak samo dvoje – vrlo je lako prilagoditi količine. Poslužite ga kao prilog mesnim i ribljim jelima i birajte zanimljive kombinacije boja da vam ni oči ne ostanu gladne.

U vreloj će se pećnici najbolje snaći već poslovični krumpir i mrkva te luk, češnjak, bundeva i gomoljasto povrće. Preporučili bismo vam da za ovu namjenu preskočite zeleno i lisnato povrće jer se samo smežura i izgubi sve ono što kod njega inače volimo – lijepu zelenu boju i hrskavost.

Za savršeno pečeno povrće držite se sljedećeg i nema greške:

  1. Ugrijte pećnicu na 200 °C, a ako želite povrće koje je zaista karamelizirano izvana, možete pećnicu pojačati i za još 10 do 20 stupnjeva. Ako pećnica nije dovoljno zagrijana, povrće će se prekuhati prije nego što izvana poprimi boju.
  2. Da si uštedite pranje i čišćenje, pleh obložite papirom za pečenje.
  3. Nemojte pretrpati pleh povrćem – neka bude malo prostora između jer će se u protivnom povrće više kuhati na pari nego što će se peći.
  4. Povrće treba malo nauljiti tako da se ne isuši, ali nipošto ne treba plivati u ulju. Premažite povrće mješavinom maslinova ulja, limunova soka pa ga zatim posolite i popaprite i po želji dodajte začine kao što su ružmarin, majčina dušica i kadulja.
  5. Povrće pecite bez poklopca.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:19