Posljednjih nekoliko brojeva Jutarnjeg lista, u prilogu Dobra hrana (ali i magazinu), umjesto vas isprobavamo neke od najpopularnijih namirnica i proizvoda s ciljem da pronađemo onaj najbolji. Vrijednost za novac je jedan od glavnih kriterija našeg testiranja, zajedno s, naravno, kvalitetom. Ovo je pet naših najčitanijih testiranja na koje vas podsjećamo, ukoliko se taman spremate na tržnicu po jeger ili čvarke, u dućan po crno pivo i domaći sok od jabuke ili mljekomat po litru mlijeka.
GDJE KUPITI NAJBOLJI JEGER? Ovo kušanje nije bilo nimalo lako. Kad je dobar, jeger je stvarno dobar, ali mnogo je tu i proizvoda upitne kvalitete!
Ovih petnaest jegera za naše testiranje nabavili smo u brzoj ophodnji po mesnicama na zagrebačkim tržnicama, a ne u supermarketima. Nije nas zanimao industrijski proizvod, iako barem dva ili tri dolaze iz pogona masovnije proizvodnje. Nismo ih nabavili niti približno sve, jer ga neke mesnice u tom trenutku jednostavno nisu imale, a na tri zagrebačke tržnice koje smo posjetili - Dolac, Jarun i Kvatrić - nisu zastupljeni ni približno svi mali proizvođači.
TESTIRALI SMO MLIJEKO IZ MLJEKOMATA: "Ovo je najbolje mlijeko koje bih kupovala svaki dan!"
Tročlani žiri Dobre hrane odabrao je pet zagrebačkih mljekomata različitih proizvođača i odlučio procijeniti koje je najbolje. Sve boce napunjene su u isto vrijeme, mlijeko je potom u njima odstajalo dva sata na sobnoj (redakcijskoj) temperaturi i potom kušano bez saznanja o porijeklu.
VELIKO TESTIRANJE DOBRE HRANE: Probali smo 17 potpuno prirodnih sokova od jabuke i evo koje treba zaobilaziti, a koje kupiti!
Potražili smo ih u zagrebačkim trgovinama zdrave hrane, u supermarketu i na tržnici, a svi dolaze od malih proizvođača, odnosno OPG-ova. Većinom smo se odlučili za mutne (bocu obavezno protresti prije konzumiranja), jer smo željeli što puniji okus, no jedan primjer bistrog i mutnog soka istog proizvođača na ovom kušanju razbio je i tu predrasudu. Kušanje je provedeno naslijepo, odnosno jedino je poslužitelj znao koji nam sok toči u čaše. Komentari kušača bili su prilično usklađeni - pokazalo se, naime, da smo svi redom skloniji manje slatkim sokovima, odnosno umjereno kiselima. Kao i kod vina, kiseliji sokovi su i trajniji od onih čiji pH naginje na alkalnu stranu.
(ČVARCI) ŽIVE LI ONI NAJBOLJI SAMO U NAŠIM SJEĆANJIMA? Testirali smo čvarke 18 proizvođača, ali baš nijednog nećemo dugo pamtiti! Zašto?
U jedno prijepodne, uoči kušanja, prikupili smo 18 brendiranih uzoraka, što u supermarketima, što u rinfuzi u mesnicama na zagrebačkim tržnicama. Mogli smo ih uzeti još dvostruko više, ali nam je zdrav razum nalagao da ne treba pretjerati. Riječ je ipak o teškoj hrani i znali smo da bi stvari mogle lako izmaknuti kontroli.
CRNO PIVO: Kušali smo 18 boca (i jednu limenku) koje smo kupili u jednoj trgovini. To dovoljno govori o utjecaju craft revolucije!
Nakon što smo ljetos testirali lagere i pilsnere, ovaj smo se put odlučili za družinu stouta, portera, tamnih aleova i njima srodnih crnih konkurenata. U čemu je zapravo razlika između tih ljetnih i zimskih piva? Prije svega, ovdje je riječ o pivima gornjeg vrenja, tamnije boje, punijeg okusa i gušćeg tijela, koja dolaze i s većom količinom alkohola od ljetnih “kolega”.