DONOSIMO I RECEPT ZAGREBAČKE TORTE

PETRA JELENIĆ: “Prvi susret s pripremom slatkog bile su palačinke za koje sam mami potrošila sve namirnice, a smjesu izlila u cvijeće!”

 Maja Danica Pečanić
Ekskluzivno donosimo recept chefice slastičarke Petre Jelenić koji je objavljen u novoj “Hrvatskoj kuharici” autora Mate Jankovića u izdanju Školske knjige

Petra Jelenić rođena je u Zagrebu, gdje se školovala za slastičarku. Kao kuharske uzore navodi mamu i baku, a od profesionalaca izdvaja Philippea Conticinija i Pierrea Hermea. Opušta je priprema savijača i stvaranje novih kombinacija okusa i tekstura. Obožava svoj posao jer je kreativan i dinamičan, a u samoj su mu srži rad, rad i disciplina. Gostovala je u “Masterchefu” i u “Tri, dva jedan - peci!”, a najdraža joj je uspomena na kulinarsku emisiju “Slatka kuharica” s kojom je proputovala Hrvatsku i od domaćica učila pripremu tradicionalnih slastica iz kojih je dobivala inspiraciju za vlastite, modernije. Njezina autorska slastica je torta od maka (jedno je vrijeme i vodila vlastitu slastičarnicu u zagrebačkoj Dukljaninovoj ulici, Mak na konac), a od 2017. radi kao korporativni chef slastičar za Bluesun hotele i predavač na Bluesun Akademiji.

Zagreb 28072017
PETRA JELENIC
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Sjećate li se prvog kolača koji ste ispekli?

Prvo sam umutila palačinke - točnije pokušala. Potrošila sam mami sve namirnice i na kraju smjesu izlila u cvijeće iza kuće jer nije dobro ispala. Mama je malo poludjela, ali cvijeće je bilo bogato te godine:)

Semifreddo ili klasični sladoled?

Sladoled, bez sumnje.

Planirate li izdavanje vlastite kuharice?

Imam barem tri u glavi, ali nikako da ulovim vremena.

Ljeto će vam biti radno ili ipak slijedi odmor?

Radno, sezona ne pita. Možda ulovim tjedan u rujnu.

Zagreb 28072017
PETRA JELENIC
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Bijela ili crna čokolada?

Bijelu nikako da ozbiljnije doživim. Crna mi je puno draža.

Omiljen ljetni kolač?

Uz sladoled, najdraža ljeti mi je Pavlova, s mnogo voća.

Koje vas piće najbolje osvježava?

Voda s malo limuna i đumbira, čak i ne mora biti hladna.

Koji vam je omiljen začin?

Najviše volim vaniliju, ispada da je koristim kao osnovnu aromu kojoj dodajem sve ostalo.

Voćna salata ili hladan smoothie?

Smoothie za doručak, voćna salata za večeru.

Omiljeno ljetno voće?

Smokve. Njih najviše volim hladne, svježe. Puno manje su mi drage u kolačima.

Najdraže slano jelo?

Mnogo jela volim, ali kad mi treba više od okusa, guštam u maminom ajngemahtecu.

Recept: Zagrebačka torta

Maja Danica Pečanić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:47