CRAFT PIVARI

Miroslav Novosel je napustio siguran posao da bi se bavio onime što najviše voli - craft pivom!

Pivovara Pitko
 Tomislav Krišto/Cropix
Miroslav Novosel u pogonu svoje pitomačke pivovare proizvodi nefiltrirana i prirodna craft piva posebne punoće okusa...

- Otprilike osam godina trajao je proces iskušavanja metode pokušaja i pogrešaka u recepturama, kojima sam zadovoljan. Prvo sam pokušavao nešto skuhati sam, praktički u prostoru veličine dnevne sobe, a kasnije sam prikupio niz pozitivnih povratnih informacija od prijatelja i odlučio da će moj hobi poprimiti oblik pivovare - prisjeća se svojih početaka Miroslav Novosel, glavni pivar Pitomačke pivovare Pitko.

image
Pivovara Pitko
Tomislav Krišto/Cropix

Za sebe kaže da je samouk pivar, a dane je provodio gutajući knjige i knjige o svijetu piva i informiranju na portalima. I danas kaže kako je jedna od najpozitivnijih stvari koja ide ruku pod ruku kad se baviš pivom zapravo podrška cijele zajednice pivara, koja te i sama gura da ideš naprijed i na koncu da uspiješ.

- Poučen pomalo i životnim iskustvom, doista nisam mislio da tako funkcionira pivska zajednica. Doslovno, kad mi je trebao savjet, pomoć ili sugestija u poslu, nijednom nisam naišao na zatvorena vrata, upravo suprotno - udružujemo se u raznim narudžbama sirovina kako bismo prošli jeftinije savjetujemo se, raspravljamo o trendovima, stilovima te nekim osobnim željama i mogućnostima usmjeravanja scene craft piva u Hrvatskoj - priča nam Miroslav.

Pitomačka pivovara zasad proizvodi pet stalnih piva i tri sezonska, a to su redom pale ale, porter, blond ale, citra pale ale te indian pale ale, za koji Miroslav tvrdi da je prava pivska bomba gorčine. Tako je, primjerice, Pitko tamno ale pivo proizvedeno na tradicionalan način, a dobiveno je križanjem stilova porter i stout. Oba su stila nastala u Engleskoj. Porter je pivo koje je nastalo kao jako zahmeljen tamni ale, a stout je jako, tamno pivo koje se radi od prženog ječmenog slada. Pitko tamni ale karakteriziraju jake hmeljne i sladne arome, mutna tamna boja rubina, gusta pjena te pun i jak okus u kojem prevladavaju karamel i gorak okus prženog slada.

image
Pivovara Pitko
Tomislav Krišto/Cropix

Dijametralno suprotna njemu je osvježavajuća i voćna Citra, koja se čini kao sjajan izbor za ljeto. Pitko Citra je spoj svijetlog pale alea i specijalnog hmelja zvanog citra, koji daje posebnu intenzivnu aromu, a prevladavaju okusi citrusnog voća, lagana slatkoća i hmeljna gorčina. Od sezonskih, svake godine rade pivo od maline, a posebno je zanimljivo zeleno pivo koje proizvode za proslavu blagdana svetog Patrika. Otkriveno nam je kako zelenu boju dobivaju od mente i kadulje, a dodaju još i malo koprive za trpkost. Spomenuto se pivo ipak ne puni u boce, nego se može probati samo na točioniku.

image
Pivovara Pitko
Tomislav Krišto/Cropix

Jedan od najnovijih projekata je i Rovinjsko pivo, koje su pripremili u suradnji s Turističkom zajednicom grada Rovinja. Miroslav je po struci elektrotehničar i prisjeća se da je imao prilično siguran posao u struci, no odlučio je ipak odigrati svoje životne karte i pokušati stvoriti nešto iz ljubavi. Ipak, kad vidite tog živopisnog čovjeka od glave do pete odjevenog u crno, s gustom bradom i tetovažama, kako laganim korakom obilazi svoje tankove, ne “gaseći” se kako bi vam dao što više informacija, shvatite da je njegov život mogao imati samo ovaj smjer.

image
Pivovara Pitko
Tomislav Krišto/Cropix

- Od početka radimo svijetlo i tamno pivo, a kasnije smo počeli raditi i ostale vrste. Svijetlo jer ga je možda najlakše ponuditi tržištu i ciljanoj publici, kao proizvod koji će razumjeti i osjetiti da je kvalitetan, a tamno pivo jer ga ja osobno obožavam. Jednom kad sam ispeglao recepturu za porter, više je nismo mijenjali, a ostale smo ipak prilagođavali s obzirom na povratne informacije koje smo dobivali. Porter je otpočetka konkretno, moćno i robusno pivo i takvo mora ostati - priča nam Miroslav.

- Važno mi je da ljudi osvijeste da radimo potpuno prirodni proizvod s nekoliko vrsta hmelja i ječma i zato pivo nije dokraja filtrirano. Radimo s belgijskim kvascima, ječam u većini slučajeva uzimamo iz Nove Gradiške, a hmelj u pravilu nabavljamo iz Slovenije. Najbitnije mi je da je pivo koje proizvodimo kontinuirano dobro - ističe.

Priznaje da njeguje češki stil proizvodnje piva i u njemu voli osjetiti gorčinu, ali stilovi, naravno, variraju od pivara do pivara. Razdoblje koronavirusa “prezimili” su, kaže, zahvaljujući web shopu. Naime, pivo počinju kuhati u siječnju kako bi u travnju imali finalni proizvod i bili potpuno spremni za sezonu festivala, kad je posla najviše. Miroslavu je posebno koristan takav vid promocije jer na licu mjesta može dobiti povratnu informaciju o svojem proizvodu, a i prezentirati ga ljudima s kojima dijeli ljubav prema pivu.

image
Pivovara Pitko
Tomislav Krišto/Cropix

Cijene piva Pitomačke pivovare u kafićima variraju od 15 do 20 kuna, a u web shopu su bitno niže. Iako su na tržištu gotovo četiri godine, zapravo su vrlo mlada pivovara čije vrijeme tek dolazi. Njihovi proizvodi imaju karakter i zasigurno im ne manjka strasti za stvaranje. Sjajno je čuti kako je neki živopisni lik u srcu Pitomače napustio siguran posao da bi nešto stvorio, a to nešto je pivovara o kojoj sanja otkad je bio klinac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:01