DOBRI SAVJETI

PO PRELJEVU SE SALATA POZNAJE: Bila bi dosadnjikava da nema dresinga s kojim ovo jelo dobiva poseban karakter!

 Getty Images/iStockphoto
Tijekom hladnijeg dijela godine tretirana samo kao prilog, tijekom vrućih ljetnih mjeseci postaje glavno jelo

Složit ćete se da danas pod riječ salata ne mislimo samo na rajčicu ili krastavac prelivene uljem i octom, nego… prava su to mala kulinarska čuda. Povrće se oplemenjuje raznim vrstama sira, mesa, voća, orašastim plodovima… i sve je to super.

Healthy salad with grilled chicken,kale.beets and goat cheeseHealthy salad with grilled chicken,kale.beets and goat cheese
Getty Images/iStockphoto

Međutim, kad ih stavite u zdjelu, jednostavno nedostaje nešto što će ih sjediniti. Eh, to nešto je preljev ili svima omiljena (iako ne hrvatska) riječ dresing. Tu dolazimo do maštovitih pripravaka koje bez imalo suzdržavanja s lakoćom možete napraviti u svom domu. Za početak, baza svakog preljeva je ulje i ocat. Tu odaberite favorita, ne sumnjam da ćete mnogi odmah pomisliti na maslinovo, no bučino ulje daje salatama divnu aromu, probajte.

Plates of refreshing bulgur and vegetables salad
Getty Images/iStockphoto

Ista je stvar kad je riječ o octu. Složit ćete se da je možda dobro sada zanemariti alkoholni ocat zbog njegove jačine (zelena salata na primjer jako brzo uvene). Predlažemo da odaberite jabučni, ocat od nara, balzamični ili pak onaj voćnih ili orašastih aroma. Odlična je ideja i limunov sok. Njegova citrusna nota osvježava sastojke, a daje dovoljno kiseline. Dalje se priča nadograđuje ostalim sastojcima. Tako razlikujemo mnoštvo kombinacija idealnih kao preljev za salatu. Jedan od njih je preljev sa začinskim biljem. Preljev možete miješati klasično, u zdjelici, pjenjačom, ili, što je uvelike spretnije, lakše i brže u posudi s dobro prianjajućim poklopcem. U posudu ili pak teglicu stavite ulje, ocat, sitno nasjeckano začinsko bilje, u obzir dolazi bosiljak, kopar ili listići mente.

Homemade jar quinoa salad with cherry and sun-dried tomatoes, avocado and fresh basil. Detox, dieting, vegetarian, vegan, clean eating food concept. Dark blue background, selective focus, copy space
Getty Images/iStockphoto

Dodajte još sitno nasjeckan češanj češnjaka i žlicu meda. Ovako spremljen preljev možete držati u hladnjaku nekoliko dana. Druga ideja je uz ulje i ocat u smjesu dodajte sitno nasjeckan mladi luk i malu žličicu senfa. Preljev idealan za salate s dodatkom mesa. Treća kombinacija za one koji vole oštrije okuse. Đumbir sitno naribajte, nasjeckajte češnjak, dodajte ulje i limunov sok. Ovaj spoj dobar je za salate na bazi slanutka ili leće. Namirnice su to neutralnog okusa koje podnose jake začine. Sve popularnija kombinacija, četvrta po redu, dodatak je preljevima - chia sjemenke.

Woman cooking
Getty Images

Bogate su vitaminima A, B, D i E te ih također povremeno iskoristite. Najbolja baza je jogurt u koji umiješate malo senfa, soli, papra, limunova soka i na kraju chia sjemenke. No, pustite ih minimalno desetak minuta da malo nabubre. Peta po redu ideja je jako jednostavna, a savršena okusom i njome se može začiniti baš svaka salata. Ulje, sok od limuna, senf, med, sol i papar po želji. Omjeri senfa i meda neka budu isti, a ulja dodajete ovisno o količini salate.

Salad with baby carrots, peas, onions and potatoes in glass bowl on wooden background
Getty Images/iStockphoto

Ili još bolje, i tog preljeva napravite više. Stavite u hladnjak i prije upotrebe samo dobro promućkajte da se sastojci sjedine. Kada je riječ o salati od krastavaca, tu je već poznat svima omiljen osvježavajući preljev na bazi jogurta ili kiselog vrhnja u koji se dodaje samo limunov sok, sol i papar. Češnjak po želji. Malo gušći preljev dobiva se kombinacijom listova bosiljka, soka od limuna, ribanog parmezana, tostiranih pinjola, češnjaka i ulja.

Green corn salad in a small bowl with egg and tomatoes
Getty Images/iStockphoto

Sve stavite u posudu i usitnite štapnim mikserom. Dopušteno je razrijediti uljem ili limunovim sokom, no nemojte pretjerivati. Kad izmiješate s povrćem, nestat će ta gustoća. Koju god kombinaciju sastojaka odabrali, uživajte u ljetnim salatama, dobre su za organizam, obiluju vitaminima potrebnim za normalno funkcioniranje tijekom dana. Isto tako, u vrućim danima i te kako rashlađuju naš organizam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:36