RECEPTI S PALENTOM

(POLENTA, PURA, ŽGANCI) PET DRUGAČIJIH LICA PALENTE: Iskoristite kukuruznu krupicu i od nje napravite sjajna jela!

 StockFood
Palenta, polenta, pura, žganci… sve je to kuhana kukuruzna krupica koja se od jela siromaha danas popela do tanjura fine dining restorana.

Ali, sada nisu vremena za fine dining, a ni za rasprave o tome koja je najbolja jer, kako tvrde oni zadrti šmekeri, dobra je jedino od kukuruzne krupice mljevene kamenim mlinom, k tome još i kuhana gotovo sat vremena. Danas, kada što iz potrebe, što poneseni jednostavnim nagonom stvaranja zaliha kupujemo namirnice i spremamo ih u smočnice (i gdje god stane bilo što), najpogodnija je ona instant, jer se domaća, koliko god je kvalitetna, brzo kvari.

Kobasice na palenti

StockFood

Palenta s raštikom i špekom

StockFood

Pa, pretpostavimo da ste stvorili zalihu od nekoliko vrećica instant palente, postavlja se onda pitanje što pripremiti od nje. Tradicionalno, na kontinentu se kuha kao prilog dinstanim jetrima, gulašima, a mnogi je vole i kao “jaki” doručak s vrhnjem i prženim špekom. Uz obalu, naravno, neizostavna je uz brudet i razna riblja jela.

Terina od palente s paprikama i maslinama

StockFood

Quiche od palente s rajčicama i gorgonzolom

StockFood

No, u trenucima kad smo više vezani uz kuću, vjerujemo da je vrijeme i za malo eksperimentiranja, pa zašto ne pripremiti quiche od palente ili terinu - koliko god otmjeno zvučalo, jednostavno je, a jako fino. Uostalom, nije na odmet malo razveseliti ukućane.

Palenta s paprikom, lukom i sardinama

StockFood

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 13:56