NA KAVI S UMJETNICIMA

POLONAPOLONA: Slovenska kreativka izrađuje porculanske šalice iz kojih se kava ispija jedino s osmijehom!

 Romina Ivančič
Kava je najukusnija kad se pije u dobrom društvu, a ako ''umirete od smijeha'' ispijajući ju, vaš dan ne može poći po zlu!

Postoji li išta svetije od jutarnje šalice kave? Nezaobilazan ritual, bez kojeg dan vjerojatno nikako ne bi mogao biti potpun, postaje još veći užitak kad svoj omiljeni napitak ispijate iz oslikanih porculanskih šalica. Simpatična slovenska umjetnica Polona Pačnik autorica je vješto oslikanih porculanskih šalica koje portretiraju neke od najpoznatijih svjetskih umjetnika te slavnih ličnosti iz svijeta glazbe, filma i politike.

Polona Pačnik Facebook page

Lice s vanjske strane šalice je upareno s citatom iznutra koji asocira na umjetnika koji se na šalici nalazi. Tako vam Bowie poručuje da ''stižu pauci s Marsa'', Lennon vas traži da ''zamislite svijet bez kave'', a Frida dijeli beauty savjete.

Romina Ivančič

Romina Ivančič

Romina Ivančič

''Inspiraciju pronalazim u pomaknutim pjesnicima, poznatim misliocima i plemenitim umjetnicima. Ako o nekome neprestano razmišljam, on ili ona će neupitno završiti kao crtež na mojim šalicama. Zatim istražujem, razmišljam, crtam i pišem, bacam, ispravljam, ponovno crtam... I tako sve dok ne nastane lijep, ali duhovit crtež.'' - govori Polona.

Processed with VSCO with hb1 preset
Romina Ivančič

Polona ne crta karikature, ali njeni crteži u sebi sadrže dozu duhovitosti i parodije. Kako i sama kaže, želi da joj crteži budu inteligentni i duhoviti, karakteristike koje bi trebala imati osoba s kojom ćete ispijati kavu.

Romina Ivančič

Romina Ivančič

PolonaPolona brand je zapravo nastao sasvim slučajno. Polona je bila u potrazi za tkaninama jer je imala pomalo pomaknutu ideju o izradi ''pretjerano skupih'' kuhinjskih ručnika/krpa. Nije pronašla tkaninu, ali je pronašla šalice od porculana. Kupila ih je 15, misleći kako će imati što raditi punih mjesec dana. Na putu kući je također pribavila olovku za crtanje po porculanu te izradila prve crteže te iste večeri. Sljedeću je subotu predstavila svojih 15 oslikanih šalica na lokalnom buvljaku Artish. Rasprodala ih je u samo par sati, a PolonaPolona je postala brand.

Processed with VSCO with hb1 preset
Romina Ivančič

Romina Ivančič

''PolonaPolona brand je nastao prije pet godina, u suradnji s mojom najboljom prijateljicom Vesnom. Željele smo da naziv branda vjerodostojno predstavlja nas same te smo zaključile da Polona&Vesna odlično zvuči. Nakon 10 dana, Vesni je u potpunosti dosadio porculan i moje ilustracije te smo brand preimenovale u PolonaPolona. Bez brige, ona je i dalje moja najbolja prijateljica, iako poslovno više ne surađujemo!'' - priča Polona.

Processed with VSCO with hb1 preset
Romina Ivančič

Romina Ivančič

Crteži nastaju na papiru i računalu, a na šalice se printaju u tvornici porculana. Polona je započela s ručnim oslikavanjem porculanskih šalica, ali se, nažalost, pokazalo kako takvi crteži nisu dugotrajni te su šalice u tom slučaju mogle služiti samo kao ukras.

Processed with VSCO with hb1 preset
Romina Ivančič

''Kad sam se odlučila profesionalno baviti ilustriranjem, rekla sam sama sebi da ću pronaći najbolju tvornicu porculana za svoje šalice. Ali naše su kolekcije bile toliko malene da nikome nismo bili zanimljivi. Nasreću, danas djelujemo u tri tvornice iz tri različita dijela Europe, iako su naše narudžbe još uvijek prilično skromne.'' - podijelila je s nama Polona.

Romina Ivančič

Polona oslikava tanjure, šalice i zdjele različitih oblika i dimenzija. Cijena velikih šalica i zdjelica je 20 eura, a tanjura 45 eura. Kavu možete popiti s Pinceom, Davidom Bowiem, princezom Dianom, Audrey Hepburn, Janis Joplin, Josipom Brozom Titom i Jovankom, Sigmundom Freudom...

Processed with VSCO with hb1 preset
Romina Ivančič

Romina Ivančič

''Trenutačno mi je najdraža ilustracija ona Marije Jurić Zagorke. Iz tri razloga... Prvo, najrecentnije je izrađena. Drugo, velika sam obožavateljica Gričke vještice te su upravo ti romani bili inspiracija za oslikavanje Zagorka šalice. I posljednje, ima natpis I vještici je potrebna kava! koji obožavam.'' - rekla je Polona.

Romina Ivančič

OVDJE možete izabrati omiljen crtež i odlučiti kavu svako jutro popiti s omiljenim umjetnikom koji s vama ima za podijeliti jednu ili dvije ''pametne''.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:32